Jan Pier heeft het prima naar zijn zin bij de v.v. Bedum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Jan Pier is een van de jeugdige spelers van het eerste elftal van de v.v. Bedum. Met zijn bijna twintig jaar is hij de topscoorder van het team en wordt door velen als een zeer talentvolle voetballer gezien.

 

Jan Pier is een van de jeugdige spelers van het eerste elftal van de v.v. Bedum. Met zijn bijna twintig jaar is hij de topscoorder van het team en wordt door velen als een zeer talentvolle voetballer gezien.

fotojanpier

 

 

 

 

Jan Pier in actie tijdens de wedstrijd Bedum-Haulerwijk waarin hij helaas niet tot scoren kwam.     foto door  Photopleasure: Ronnie Afman Baflo

 Hoelang voetbal jij al en waar is je carriere begonnen

Ik voetbal nu zo ongeveer vijftien jaar. Ik ben op mijn vierde  begonnen met voetballen bij FC Leo in Leens.

 Sinds wanneer speel je nu in Bedum en hoelang speel je in het eerste

Door de scheiding van me ouders ben ik op mijn vijftiende naar Bedum verhuisd. Sinds januari 2006 voetbal ik bij VV Bedum dus dat is ruim vier jaar.

Heb je weleens voor vertegenwoordigende teams gespeeld.

Sinds een jaar speel ik naast mijn club ook bij het Regioteam Noord Groningen onder de 21 en het senioren team. Het begon met een oefenwedstrijd tegen Rood Zwart Baflo en daarna volgde een internationaal toernooi bij GVAV. Sinds dat toernooi ben elke wedstrijd uitgenodigd.

Trainer Fred Roossien is volgens mij een trainer die de jeugd gauw een kans geeft was dat in jou geval ook zo.

In mijn geval was dat ook zo. Ik speelde nog geen jaar bij VV Bedum toen ik voor het eerst gevraagd werd voor het eerste elftal. Op dat moment speelde ik in B1 van de club. Mijn debuut kan ik me nog goed herinneren dat was in een uit wedstrijd tegen Noordpool. In die wedstrijd heb ik een half uur gespeeld. Het was geen succes omdat ik toen nog duidelijk fysiek te kort kwam voor het eerste. Ik vind dat Fred de jeugd veel kans geeft wat vaak begint  via korte invalbeurten waar je helaas weinig kunt laten zien.

 Aan wie heb jij in het begin dat je bij de eerste selectie van Bedum kwam veel steun gehad.

Ik denk dat ik de meeste steun heb gehad in mijn eerste jaren in het 1e van Christiaan Baroni en Erwin de Vries. Erwin was een hele rustige man die nooit veel zei, soms ging die alleen even rustig met je praten om je aanwijzingen en tips te geven. Van Chris leer ik nu nog steeds veel. Hij is heel gedreven en weet  veel van het spelletje af en probeert dat ook veel op mij over te brengen.

 Jij bent nog steeds bevriend met Mart Buikema van FC Leo heb ik begrepen. Zou Mart het niveau bij Bedum aankunnen denk je?

Dat klopt, ik spreek Mart nog regelmatig. Ik vind dit wel een lastige vraag. Vroeger toen ik samen met Mart speelde was het een hele goede voetballer in mijn ogen. Nu kijk ik nog regelmatig bij FC Leo daar speelt hij eigenlijks altijd in de basis bij het eerste. Ik denk dat Mart wel bij Bedum zou kunnen voetballen, wel zou hij het nodige moeten aanpassen. Als ik naar het voetbal kijk bij FC Leo gaat het allemaal net even iets langzamer dan bij ons voor mijn gevoel. Toch denk ik dat Mart wel bij ons in het team zou passen.

Toen ik je zondag zag in de wedstrijd tegen Haulerwijk zag voetballen moest ik aan Dirk Kuyt en Wayne Rooney denken waar jij qua postuur wel wat van hebt. Zie jij jezelf ook als dat soort type spits.

Qua postuur heb ik wel veel weg van Wayne Rooney daar ben ik het helemaal mee eens. Toch vind ik niet dat ik mezelf met hen kan vergelijken. Rooney en Kuyt zijn twee spelers die het  van  hard werken moeten hebben. Ik ben zelf niet een speler die het van mijn harde werken moet hebben. Ik denk dat ik op mijn best ben rond of in het 16 meter gebied van de tegenstander.

 Ken je de nieuwe trainers, Baroudi en van Stien, die volgend seizoen voor de groep staan?

Nee ik zou niet weten wie het zijn. Binnenkort komen ze zich voorstellen aan ons maar dat is nog niet gebeurd. Wel weet ik dat Baroudi een hele goede voetballer is die in de jeugd van FC Groningen en Cambuur Leeuwarden heeft gespeeld. Ook heeft hij heel hoog in de zaal gespeeld. Dat is dus iemand voor mijn gevoel met veel voetbalkennis en ervaring. Over van Strien kan ik niet veel zeggen ik weet dat hij net zijn HBO studie ALO heeft gehaald. Het is afwachten tot we de kennismaking hebben gehad dan kan ik er meer over zeggen.

 Wat zijn jou ambities op voetbalgebied of zie jij je over tien jaar nog in Bedum voetballen.

Mijn ambities zijn altijd geweest om zo hoog mogelijk te voetballen. Ik ben alleen niet iemand die snel van club verandert omdat die een klasse hoger spelen. Als ik weg zou gaan voor een betere club moet er wel echt veel verschil in zitten. Ik zou hier ook nog tien jaar kunnen voetballen als de groep natuurlijk leuk blijft.

Wat doe je in het dagelijkse leven?

In het dagelijkse leven volg ik de opleiding bedrijfsadministratie op het Alfa College in Groningen. Ik zit nu in het laatste jaar en verwacht dat ik mijn diploma ga halen in de zomer. Daarna ben ik van plan om HBO Accountancy te gaan doen. Verder werk ik op vrije dagen op een boerderij in Wehe-den Hoorn. Daarbuiten train ik 2 keer in de week op dinsdag en donderdag en op zondag spelen we een wedstrijd

Waarom trouwens Bedum en niet naar CVVB?

De keuze voor Bedum is om eerlijk te zijn niet door mij zelf gemaakt. Mijn wens ging uit toen ik weg moest bij FC Leo om naar CVVB te gaan omdat ze daar hoger voetballen. Dat is uiteindelijk niet door gegaan omdat vijf ooms van mij vroeger allemaal in het eerste van VV Bedum hebben gespeeld. Het was dus binnen mijn familie niet mogelijk om bij CVVB te gaan voetballen omdat ik van mijn ooms de eer van de familie moest hoog houden. Vandaar dat het VV Bedum is geworden.

Worden jullie premies ook iedere keer verhoogd als Arjen Robben weer een transfer heeft gemaakt?

Haha was dat maar waar! Wij krijgen geen premies uitgekeerd bij de club.

Maar nu serieus merken jullie er wel wat van dat Bedum een rijke vereniging is door kleding en materialen endergelijke?

Wij merken er als selectie niet heel veel van vind ik zelf. Aan het begin van het seizoen hebben we wel allemaal nieuwe inloop kleding gekregen voor de warming-up voor de wedstrijd. Dat was ook wel nodig omdat de trainingspakken helemaal af waren. Het geld wordt vooral in de opleiding van de jeugd gestopt omdat dat toch de basis is voor de successen voor later wat een goede zaak is natuurlijk.