Jasper Tuma(FC LEO):Jonge keepers moeten niet op de bank gaan zitten

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Jasper Tuma speelde in het seizoen 2004-2005 enkele wedstrijden in het eerste elftal van FC LEO. De nu 26 jarige doelman besloot echter een stapje lager te gaan spelen maar had de pech dat hij toen zijn scheen en kuitbeen brak en nooit meer op het niveau van voor zijn blessure terugkeerde.

188697 131662356905607 100001855298569 206699 7031968 n

  Jasper Tuma in actie voor FC LEO 2 tegen Corenos

Jasper jij keept in het tweede team van FCLEO zag ik zaterdag 5 mei toen ik FC LEO 2 zag spelen. Zijn jullie een team wat twee keer per week traint met ambitie richting hogerop : wij trainen 1x in de week op de donderdagavond, samen met het 3e elftal. De opkomst is matig, de opkomst verschilt nogal per week, gemiddeld zitten we rond de 12 man. Dit moet volgend seizoen wel beter en anders. De meesten van het 2e en 3e hebben het goed naar hun zin waar ze nou zitten, maar sommige jongens hebben nog wel de ambitie om hogerop te gaan.

Jullie speelden tegen CVVB4Bier die in Leens kampioen werden. Een terechte kampioen: Cvvb4bier is een terechte kampioen, het hele seizoen staan ze al boven aan en dat zegt toch wel wat. Ze hebben een goed team dat ook goed op elkaar ingespeeld is, het is een hecht team dat al jaren samen speelt las ik op hun site. We hebben 2x van ze verloren, maar beide wedstrijden toch goed tegenstand geboden, al doet de uitslag van de wedstrijd in Leens toch anders vermoeden (2-6)
De actualiteit, Huitstra weg bij Groningen als trainer is ook voor jou geen verrassing:  Voor mij was het geen verassing dat ie ontslagen werd, had het al wel een beetje zien aankomen. Had hem alle succes gegund bij de FC, het is een sympathieke man, maar dat hij zich zo bleef vasthouden aan zijn systeem snapte ik niet, dat werkte gewoon niet en daar toch aldoor maar aan vast blijven houden. En steeds spelers wisselen op verschillende posities.

FC LEO heeft zich uitstekend gehandhaafd in de derde klasse. Had jij dat verwacht: Het 1e elftal heeft het uitstekend gedaan in de 3e klasse dit seizoen. De doelstelling was handhaving in de 3e klasse en dat is ze ruim gelukt. Ik had aan het begin van dit seizoen niet verwacht dat ze zo goed zouden presteren, en dat ze het aardig moeilijk zouden krijgen. de laatste weken is het helaas wat minder, maar toch hebben ze het goed gedaan in de 3e klasse. Volgend seizoen maar op naar het kampioenschap! Haha!

Jasper Tuma is niet iemand die een boek leest: Ik ben inderdaad niet iemand die snel een boek zal pakken om te gaan lezen, daar hou ik totaal niet van. Het enige wat ik nog wel eens lees is een computerblad of een voetbalblad, daar houdt het dan wel mee op.

Wat doe je in het dagelijks leven Jasper: In het dagelijks leven ben ik werkzaam bij Hoffman Outdoor Media. Dit is een bedrijf die aan buitenreclame doet. Het gaat hierbij dan voornamelijk om Citydisplay’s en driehoeksborden. Wij hebben vestigingen door heel Nederland. Wij zorgen ervoor dat alle affiches geplakt worden voor de verschillende steden en die de chauffeurs dan plaatsen in de verschillende steden.
 
Jasper is ook de voornaam van Cillissen de tweede doelman van AJAX die in de voorlopige selectie van Oranje zit. Een dom besluit van Bert van Marwijk: Jasper Cillissen is een hele goede keeper, ik vind het jammer dat hij NEC ingeruild heeft voor Ajax, een jonge keeper moet gewoon spelen. Een dom besluit vind ik het niet van Bert van Marwijk om hem bij de voorlopige selectie te halen. Hier kan zo’n jongen dan misschien ook weer wat extra ervaring opdoen, maar het EK zal er voor hem niet inzitten, dan zijn er toch nog wel betere keepers die boven hem staan.

Jasper Tuma heeft nog ambities richting FC LEO1: Ambities voor het 1e elftal heb ik niet meer. Dat hoeft van mij niet zo nodig, het 2e bevalt me prima. In het seizoen 2004/2005 was ik keeper van het 1e en heb hier een aantal wedstrijden gespeeld, in die periode waren de resultaten niet zo goed en ben ik samen met nog een aantal spelers terug gegaan naar het 2e. Na een paar maand in het 2e gespeeld te hebben, brak ik scheen en kuitbeen. Toen was het seizoen over. Paar operaties gehad en sindsdien aldoor problemen gehouden met de knie. Van keepertrainer Martinus Wassink heb ik heel veel geleerd, maar sinds hij weg is gegaan en ik mijn been gebroken heb gehad ben ik nooit echt weer op het oude niveau gekomen, dus de ambities voor het 1e heb ik uit mijn hoofd gezet. Ik speel nu in het 2e elftal en dat bevalt me prima! We hebben echt een leuke groep bij het tweede elftal.

Wat vindt jij in Nederland de beste doelman in de eredivisie en waarom: Er zijn wel meer prima keepers in de eredivisie, maar dit seizoen vind ik Jeroen Zoet van RKC toch wel een van de betere keepers, hij heeft erg goed gepresteerd. Hierdoor heeft hij ook de aandacht getrokken van een aantal topclubs uit Engeland. Volgend seizoen blijft hij bij RKC en dat is een prima keuze vind ik omdat je door wedstrijden te spelen in de eredivisie weer veel ervaring opdoet.

Nederland heeft vijf voetballers van wereldniveau met Robben, Van Persie, Van der Vaart, Sneijder en Huntelaar. Wie van het vijftal wordt geen basisspeler:  Lastige vraag, het zijn inderdaad allemaal voetballers van wereldniveau, maar ik denk dat deze spelers samen ook een goed team kunnen vormen dat ze allemaal in de basis staan.

Wie verwacht jij als nieuwe trainer bij FC Groningen en waarom: Ik vindt Robert Maaskant wel een geschikte trainer voor de FC. Hij heeft goed gepresteerd bij de clubs waar hij gezeten heeft. Het is een trainer met uitstraling en die ook de jongere spelers beter kan maken en die graag aanvallend voetbal wil spelen.