David van den Berg(v.v. Ezinge): Dirk -Johan heeft alleen maar sterke punten.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

David van den Berg wordt, zoals het er naar uitziet, volgend seizoen de opvolger van Dirk-Johan Ritzema in het doel van Ezinge. De jonge talentvolle doelman krijgt de ondankbare taak om een van de beste keepers van Noord- Groningen op te volgen maar zit daar duidelijk niet tegenop. Dat, en nog veel meer vertelt hij in onderstaand vraaggesprek met Puurvoetbalonline.

1336300150Ndavid redding

David jij wordt volgend seizoen eerste doelman bij de v.v. Ezinge. Had jij verwacht dat Dirk- Johan Ritzema na dit seizoen zou stoppen: Nee, ik had niet verwacht dat Dirk-Johan zo snel al zou stoppen. Maar ik snap het wel, de hele tijd heen en weer vanaf Leeuwarden is wel wat. En misschien kan hij daar weer beginnen met voetballen. Want ik weet zeker dat Dirk-Johan gemakkelijk mee kan op een hoger niveau.

Ezinge komt volgend seizoen weer in de vijfde klasse uit. Maar door het terugkeren van Jasper Dijkstra en Huug Meijer gaan jullie bovenin meedoen: Dat lijkt mij wel! Met Huug hebben we een goede tacticus in huis. En Jasper als spits, daar is menig club jaloers op! We moeten in ieder geval gaan voor promotie, want Ezinge hoort in de 4e klasse thuis vind ik.

Jij keepte vorig seizoen in het uitduel van Ezinge tegen VVSV’09 een prima wedstrijd. Was dat je debuut in het eerste elftal: Nee, in het begin van het seizoen heb ik toen alle bekerwedstrijden gekeept. En een paar weken voor VVSV mocht ik ook een wedstrijd meepakken. Mijn officieuze debuut weet ik nog heel goed. Dat was een oefenwedstrijd tegen Grootegast in januari 2009. Onno van Dijk, onze trainer toen, zei tegen me dat ik ver uit mijn doel moest keepen, want 99 van de 100 ballen die ze over mij heen probeerde te schieten gingen toch mis. Die woorden namen heel wat zenuwen weg bij me.

Nederland zit in de poule des doods zeggen velen maar anderen zeggen dat ze gemakkelijk door de poule komen. Welke kant kies jij en waarom: Het wordt zeker niet gemakkelijk. Als je ziet hoe Duitsland voetbalt, heeft Nederland eigenlijk gewoon geen schijn van kans. Denemarken zie ik niet echt als een concurrent. De laatste wedstrijd wordt cruciaal, van Portugal moeten ze gewoon winnen.

Wat moet er volgens jou bij FC Groningen gebeuren om het daar weer op de rails te krijgen: Een goede keeper erbij. Ik ben wel fan van Luciano maar het lijkt soms echt net een circusact. Ze hebben een betrouwbare keeper nodig. Ik hoorde dat ze Pasveer van Heracles wilden halen, dit lijkt mij een goede zaak. Verder denk ik dat Huistra zijn beste tijd ook wel heeft gehad bij Groningen. Ik heb het idee dat zijn aanpak veel te soft is. Een nieuwe coach met nieuwe ideeën zal de selectie goed doen.

Naar aanleiding van jouw wedstrijdkleding in de wedstrijd tegen VVSV'09,  een zwart shirt, zwarte broek en witte kousen, schreef ik een artikel over het ultieme keeperstenue. Hoe belangrijk is voetbalkleding voor jou: Niet echt heel belangrijk. Ik ben het wel met je eens dat sommige kleurcombinaties echt niet kunnen. Maar bv. het keepershirt van Feyenoord, helemaal in het geel, vind ik wel mooi. Als het maar simpel gehouden wordt.

Jij speelde dit seizoen in het tweede elftal als doelman maar bent enkele weken geleden ook ingevallen als veldspeler in het eerste. Dat betekent dat jij een echte allrounder bent: Ik wist eerst nooit echt wat ik wilde. Als ik op keep stond miste ik het spelen en andersom. Vroeger op het pleintje had je natuurlijk ook nooit een keeper nodig, en met training voetbal je het meest van de tijd. Opzich vind ik het nu wel jammer dat ik niet altijd op keep heb gestaan. Maar aan de andere kant, in deze tijd moet een keeper ook goed kunnen mee voetballen en dat heb ik dan weer mee!

Wat doe je in het dagelijks leven David: Ik doe nu mijn laatste jaar HAVO aan het Alfa College. Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik volgend jaar ga doen. Of met het HBO beginnen of een jaar door voor het VWO. Eerst maar eens de examens. Verder doe ik mijn favoriete spel 'FIFA 12' graag en ga ik graag op stap. En lezen doe ik ook nog wel eens.

Tegenwoordig worden duels steeds vaker verplaats door dat een van beide teams een tekort aan spelers heeft. Dat is iets waar ik niets vanbegrijp. Deel jij mijn mening: Dit snap ik ook niet, je kunt altijd wel wat spelers uit de jeugd meenemen. Krijgen zij ook een kans. Maar volgens mij wordt het soms gewoon als smoes gebruikt als enkele basisspelers er niet zijn. Dit is gewoon competitievervalsing. Aan de andere kant, de wedstrijd worden dan meestal s'avonds ingehaald. En avondwedstrijden vind ik altijd wel wat hebben.

Jij zult volgend seizoen ongetwijfeld vergeleken worden met Dirk-Johan die sterk in een tegen een duels is. Wat zijn jouw sterke punten: Om aan Dirk-Johan te kunnen tippen wordt moeilijk. Hij heeft alleen maar sterke punten. Op de lijn keepen is mijn sterkste punt denk ik. In de lucht kan het nog altijd beter.

Veel verenigingen hebben geen keeperstrainer in dienst. Hoe jammer is dat voor een jonge doelman: Dit is heel jammer, het is belangrijk voor jonge keepers om de basisprincipes goed te kunnen beheersen. Ik heb altijd aan judo gedaan, daar heb ik een beetje aangeleerd hoe je je val moet breken. Ik heb ook keeperstraining van Dirk-Johan gehad, wat heel nuttig was. Sinds een maand ben ik ook begonnen met het keeperstraining geven en ik zie nu al vooruitgang bij onze jonge keepers.

Wie vindt jij de beste doelman in de eredivisie en waarom: Erwin Mulder. Hij heeft een mooie stijl van keepen en heeft zich dit seizoen echt bewezen. En hij wordt steeds beter, hij is nog heel jong natuurlijk. Nu moet men niet denken dat ik een Feyenoord-fan ben, FC Groningen is toch echt dé club!