Berend Zijlstra: Een gedreven doelman is bezig aan zijn tweede jeugd

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De nu 35 jarige Berend Zijlstra stopte op 23 jarige leeftijd als doelman maar begon twaalf jaar later aan zijn tweede jeugd. Bij VIBOA pakte hij de draad weer op en vertelt in onderstaand vraaggesprek ondermeer dat hij het jammer vind dat hij de gerichte keeperstraining die er tegenwoordig gegeven wordt in zijn jonge jaren niet heeft mogen meemaken.

berend

Berend jij bent na twaalf jaar weer beginnen te keepen. Hoe kwam je tot deze opmerkelijke keuze: Ik ben via Erik van Wijk gevraagd of ik iets voor Viboa kon betekenen. En dan specifiek voor het tweede elftal. Ik was net dat seizoen weer begonnen met voetballen bij Futsal Winsum. Erik is de leider van het team van mijn zoon en we hebben ooit nog tegen elkaar gespeeld. Het was dus eigenlijk geen keuze, meer een verassing. En ik moet zeggen daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad.

Ik ag Franco Baresi tussen jou favorieten staanop Facebook . Waarom Baresi: Sierlijke verdediger en leider van het grote Milan met van Basten, Gullit en Rijkaard. Bepaalde het ritme als meevoetballende centrale verdediger in een fantastisch elftal.

Vorige week hoorde ik op de velden weer de ‘geweldige” kreet, keepers zijn gek. Snap jij wat ze daar mee bedoelen: Ja dat snap ik, haha. Je moet als keeper ontzettend gefocust en geconcentreerd zijn en dan moet je soms ook even ontladen en dat kan op allerlei manieren.

Wat op dit moment gaande is bij VIBOA is een beloning voor het beleid dat er al jarenlang gevoerd wordt: Ja dat denk ik wel ja, al ben je natuurlijk wel afhankelijk van het materiaal wat er rond loopt. Het heeft misschien ook te maken dat Viboa een, naar mijn mening, warme uitstraling heeft naar zijn leden en er een clubgevoel heerst.

Nederland heeft met Maarten Stekelenburg, Tim Krul en Michel Vorm drie topkeepers. Wie moet er spelen op het EK: Lijkt me duidelijk: Stekelenburg. Krul ontwikkelt zich erg goed bij Newcastle maar is nog geen Stekelenburg. Vorm vind ik een prima doelman maar meer ook niet. Ik zou hem niet meenemen.

Jij bent nu vijfendertig en dan kun je op amateurniveau nog zeker vijf jaar mee: Ik leer nog iedere week en wordt fysiek steeds beter dus ja, dat zou heel goed kunnen. Leeftijd en ervaring kunnen ook heel goed van pas komen. Persoonlijk heb ik er veel plezier in en zolang ik het kan doen in combinatie met mijn werk en mijn gezin wil ik nog wel even doorgaan.

FC Groningen moet volgens jou welke keeper halen: Ik zou Eloy Room weghalen bij Vitesse. Ander alternatief is Ruud Swinkels van Eindhoven.

Veel verenigingen besteden geen aandacht aan speciale keeperstrainingen. Daar snap jij, net als ik overigens, niets van: Zo belangrijk! Vooral dingen als je houding, het voetenwerk, timing, techniek, reflexen en wat wel niet. Als je dit kunt matchen met talent, mentaliteit en een goede keeperstrainer maakt specifieke training je echt beter! Als ik dat nu ook zie baal ik weleens dat ik dit vroeger niet heb gehad, dat zegt genoeg denk ik.

Als jij je tenue zelf mocht samenstellen, wat werd dan de kleurencombinatie: Dat wordt dan wit met lichtblauw. Zoiets als dat van Olympique Marseille of het shirt van Argentinië.

Wat doe jij in het dagelijks leven: Ik werk in de gehandicaptenzorg als teamleider op een LVG groep.

Jij voetbalt nu voor VIBOA maar wat heb jij met FC LEO: Viboa is een fantastische vereniging, maar Leo is en blijft ook mijn cluppie. Ik ken er nog veel mensen en het is meer dan 15 jaar een onderdeel van mijn leven geweest. Aan het eind van het vorige seizoen heb ik met Viboa tegen Leo gespeeld en dat was wel even heel apart. Ik kijk nog iedere week op de site en volg de uitslagen.

Ben Breukelman: fijne kerel, LEIDER.