Jan Tuma(FC LEO): Een vrolijke jongen met ambitie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Jan Tuma komt op dit moment uit voor het tweede team van FC LEO. De Leenster behoorde een jaar geleden nog tot de eerste selectie maar een vervelende knieblessure gooide vervolgens roet in het eten bij de jonge aanvaller/middenvelder.

AAAJT1

 Nu is de jonge voetballer, waarvan Johan Derksen zou zeggen:’hij heeft de lach aan zijn kont hangen”, echter weer op de weg terug en vertelt hij in onderstaand vraaggesprek wat zijn ambities zijn maar ook hoe hij tegen de problematiek van FC Groningen aankijkt.

 

Jan jij voetbalt op dit moment voor het tweede team van FC LEO. Nog ambities richting het eerste elftal: Zeker, Een jaar geleden zat ik ook bij het eerste elftal, maar na mijn knie blessure ben ik weer begonnen met voetballen in het tweede elftal. Ik heb het erg naar me zin in het tweede elftal, ik pik hier mijn doelpuntjes mee, en dat is goed voor mijn zelfvertrouwen en ervaring. Ik zou het zeker niet erg vinden om nog een jaartje in het tweede te voetballen. Maar  ik wil natuurlijk wel wat presteren! Ik ben nog jong en heb veel plezier in deze sport! En ik blijf zeker nog heel veel jaren voetballen. Dus dat eerste elftal komt vroeg of laat wel goed!

Als FC Groningen-supporter wordt jij niet blij van de prestaties van de 'Trots van het Noorden': Nee, het spel van Groningen is niet om aan te zien! Waar het seizoen uitstekend begint voor FC Groningen eindigt het seizoen erg dramatisch. Ik heb ook een seizoenkaart voor FC Groningen en de sfeer in het stadion word als maar minder! Er moet heel wat gebeuren wil FC Groningen nu nog Europees voetbal halen. Ik heb gelezen dat FC Groningen bezig is met een masterplan, naast AZ en FC Twente wil FC Groningen ook groots investeren, dus ik hoop dat dit voor FC Groningen ook net zo goed gaat uitpakken! Maar dit seizoen kun je voor FC Groningen als verloren beschouwen.

FC Groningen moet minimaal in iedere linie een versterking hebben richting seizoen 2012-2013: Ja dat klopt inderdaad! Ze hebben een goede doelman nodig, een leider achterin, een werker op het middenveld, en een goaltjesdief voorin! En dan nog een goede trainer die daar een team van kan maken. Als ze dan ook nog weten alle goede spelers wat langer vast te houden, dan zie ik het met de toekomst van FC Groningen helemaal goed komen.

Het tweede elftal van FC LEO voetbalt tegen bijvoorbeeld tegen The Knickerbockers 14. Jullie zouden eigenlijk hoger moeten spelen: Ja helemaal mee eens, niet alleen als je kijkt naar de tegenstanders, maar ook binnen de vereniging. De verschillen tussen het eerste en tweede is eigenlijk te groot.

 

Nederland wordt weer Oranje tijdens het EK. Hoe gaat Jan Tuma het EK beleven: Ik heb hoge verwachtingen van het Nederlands elftal, twee jaar geleden hebben we de WK finale in de verlening verloren met 1-0 van Spanje. Dit jaar heb ik er alle vertrouwen in! Ik heb zelfs mijn fiets oranje zwart gespoten! De FC Leo/ EK fiets. En natuurlijk ga elke wedstrijd live volgen en met het beste middenveld en de beste aanvallers ga ik zien hoe wij Europees kampioen worden!

FC LEO de trots van de Marne wordt dat een beetje leuk ontvangen bij je collega, s van Heiploeg: Natuurlijk niet bij alle collega’s, maar dat is een stukje jaloezie! FC Leo is natuurlijk gewoon de trots van de Marne!

De basiself die Bert van Marwijk het veld in moet sturen moet volgens jouw bestaan uit: In het doel: Stekelenburg, Verdediging: Rechts achterin v/d Wiel, Centraal Mathijsen en Heitinga, Links achterin Boulahrouz. Met ruit op het middenveld: Rechts midden Kuyt Centraal Van Bommel en Sneijder, links midden Robben, en in de spits Huntelaar en Van Persie.

Steeds vaker hoor je geluiden dat de jeugd minder voor hun sport over heeft. Hoe kijk jij daar tegenaan: Ja dat klopt, de mentaliteit gaat omlaag, en er wordt vaak makkelijk afgezegd als ze geen zin hebben. of als het regent of koud weer is. En het oudere jeugd wat een baan heeft zegt ook vaker af omdat het werk dan voor gaat.

Wat vind jij een ondergewaardeerde voetballer in de eredivisie, en waarom:

Michael de leeuw: Is een goede voetballer die niet bij een club hoort die om degradatie voetbal speelt. Ik denk dat Michael wel kan voetballen bij een club die voor Europees voetbal speelt. Hij kan wel een stap omhoog. Maar er is weinig of geen interesse voor deze speler en dat is jammer.

FC LEO is voor Jan Tuma: De club waar ik op 5 jarige leeftijd kwam te voetballen, waar ik opgroeide en steeds beter leerde voetballen, De club waar ik vrienden heb gemaakt, waar ik veel plezier heb beleefd zoals kampioenschappen en mooie overwinningen, maar ook dieptepunten heb gekend zoals mijn blessures. FC Leo is voor mij, mijn club!

Als ik jou Facebook een beetje volg ben jij wel een liefhebber van uitgaan. Welke Nederlandse sportvrouw zou je daar wel voor willen

uitnodigen: Arantxa Rus, Professioneel tennisster, een mooie meid die houd van haar sport. Een jaar leeftijdsverschil, ja haar zou ik wel eens willen uitnodigen.