Puurvoetbalonline op bezoek bij voetbalvereniging De Fivel.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Zaterdagmorgen rond de klok van 9.00 uur was het al een drukte van belang op het E.J. Keijer Sportpark in Zeerijp.

EJKeijer Sportpark DeFivel 1

 Zeven van de tien jeugdteams van De Fivel moesten een thuiswedstrijd afwerken wat ervoor zorgde dat de A-junioren hun wedstrijd in de middaguren speelden vertelde jeugdvoorzitter Manfred Munters. 'Een aantal van zeven wedstrijden op een dag is voor ons lastig te plannen. De Fivel is er trots op dat we in alle leeftijdscategorieën met een jeugdteam uitkomen maar soms moeten we qua bezetting wel eens wat schuiven binnen  teams.Daarom: zeven wedstrijden op een zaterdag is te veel van het goede."

Manfred Munters

Met Manfred Munters is direct een van de leden genoemd die naast voetballer ook binnen de jeugdafdeling actief is. Munters is daar geen uitzondering in want ook onder andere Gerke Reiffers, Frank Pijper, Hendrikus Huisman, Wouter de Vroome zijn bij een van de jeugdteams van De Fivel betrokken. Zo is Hendrikus Huisman trainer/coach van de C1 van De Fivel en ik besloot het duel van zijn team tegen Noordwolde te volgen. Huisman liet zijn team met een duidelijke visie, dat op aanvallend spelen was gebaseerd, voetballen en week daar in de eerste helft niet van af. Noordwolde was een team dat volgens de kenners langs de lijn een kwaliteitsimpuls had gehad want voor de winter zat er duidelijk minder talent in het team van de bezoekers. Mooi om te zien dat de in de voetbalwereld "gepokt en gemazelde" Huisman zijn team bewust met risico liet spelen. Een werkwijze die waardering verdient want de routinier, die zich weer beschikbaar stelde voor De Fivel 1, gaf daarmee aan wat zijn intentie is: spelers beter maken.

Mooie periode

Een matige eerste helft was de conclusie van oud-jeugdvoorzitter Gerard Kuilman.'Ze kunnen veel beter maar dat wordt ze in de rust wel duidelijk gemaakt volgens de man die 15 jaar de jeugdafdeling van het "andere" Oranje leidde en daar met veel plezier op terugkijkt .''Een mooie maar intensieve periode was het waarbij ik overigens blij ben dat Manfred de voorzittershamer, wat betreft de jeugd, heeft overgenomen. Hij doet het meer dan voortreffelijk wat voor ons als vereniging een uitstekende zaak is."

Kuilman komt ook nog even terug op de duidelijke voetbalvisie die Hendrikus Huisman richting de C1 hanteert. "Wat Hendrikus voorstaat, zou eigenlijk clubbreed gedragen moeten worden maar dat is binnen een relatief kleine vereniging als wij zijn helaas niet te realiseren." Zijn opvolger, Manfred Munters, is het met Kuilman eens op dat punt. "Bij grote verenigingen met in alle leeftijdscategorieën meerdere teams kun je selecteren en een duidelijke visie aangeven van hoe je wilt spelen. Dat kunnen wij niet omdat je kwalitatief niet overal dezelfde spelers hebt lopen, maar inderdaad, ik ben het met Gerard eens, dat zou het ideaalplaatje zijn."

Groot hart

Opeens zie ik aan de wand in de ruime kantine op het sportpark een bord met een groot aantal namen hangen. Namen van E.J Keijer, Bram van Dam, Henk Oldenhof en ook Gerard Kuilman, stuk voor stuk mannen met een groot hart voor De Fivel, worden door middel van dit bord in de kantine geëerd voor de vele verdiensten die ze voor het "andere" Oranje hebben gehad of nog hebben. De oud-trainer en speler van Noordpool, Johnny Veenstra, maakte in een interview dat ik met hem had de opmerking dat veel clubs de oud-leden die veel de club hebben betekend meer waardering moesten geven. 'Bijna nergens zie je nog iets terug van personen die veel voor verenigingen hebben betekend en dat is jammer. Want dat zijn namelijk de mensen geweest die ervoor hebben gezorgd dat er nu nog steeds op grote schaal gevoetbald wordt."

Gerard Kuilman is het helemaal met deze uitspraak eens waarbij hij aangeeft dat velen geen idee hebben wat een kaderlid er aan tijd insteekt. "Net als bij veel clubs kan ook De Fivel altijd kaderleden gebruiken want zoals nu is Bram van Dam weer teruggekeerd als voorzitter. Dat is niet omdat Bram het miste maar er was geen geschikte kandidaat. Dat zou niet zo moeten zijn maar is wel de realiteit. Met een breder kader kun je de taken meer verdelen waardoor het voor iedereen wat gemakkelijker wordt."

Henk Oldenhof

Iemand die verder veel waardering krijgt binnen de vereniging uit Zeerijp is Henk Oldenhof, de man waar het jaarlijks Henk Oldenhof- toernooi naar vernoemd is. Oldenhof is een voetbaldier van het zuiverste ras want de oud-trainer van onder andere De Fivel is nog niet van het veld af te slaan wat hij zelf volmondig toegeeft. "Ik geniet nog steeds met volle teugen zoals vanmorgen hier bij De Fivel, wat in alle opzichten een prachtige club is."

We besluiten om een afspraak te maken voor een interview waarin Oldenhof uitgebreid aan het woord komt. Ondertussen is de tweede helft van de wedstrijd De Fivel- Noordwolde begonnen en de thuisploeg speelt duidelijk beter dan in deel één constateert ook hoofdtrainer Jeroen Korpershoek, die al vroeg op het sportpark aanwezig is. De hoofdtrainer is volgens Manfred Munters iemand die uitstekend bij De Fivel past. "Jeroen is een trainer die ook oog heeft voor de rest van de vereniging en dat is precies wat wij in een trainer zoeken. Voor De Fivel houdt het namelijk niet op bij het eerste elftal maar zijn de overige teams even belangrijk."

Supporters

Dat beeld klopt helemaal want mooi is te zien dat ook de oudere supporters deze zaterdagmorgen in grote getale aanwezig zijn en allen op hun eigen manier nog hand- en spandiensten verlenen. In zijn antwoorden op mijn vragen en stellingen gaf Manfred Munters aan dat De Fivel een warme familiare vereniging is waar iedereen elkaar kent en waardeert om datgene wat hij of zij doet binnen de voetbalvereniging. Een vereniging bovenin Noord Groningen die op zijn eigen manier richting het volgende jubileum gaat. Op 8 maart 2014 bestaat het "andere" Oranje namelijk 80 jaar wat weer een mijlpaal in de historie van de voetbalvereniging uit Zeerijp is. Een club met ruim 160 leden, verdeeld over 4 senioren- en 10 jeugdteams.

Thuisgevoel

De spelers komen van heinde en verre, maar de kern wordt toch gevormd door inwoners van Zeerijp, Westeremden, Eenum, Oosterwijtwerd, Garsthuizen, Garrelsweer en Leermens. Dat onze leden van heinde en verre komen is ook de kracht van De Fivel vertelt Manfred Munters. "Wij kennen weinig verloop binnen de vereniging wat aangeeft dat wij een zeer hechte club zijn. Daarom zijn wij ook niet bang voor de zogenaamde "krimpproblemen". Als vereniging proberen we om iedereen zich hier thuis te laten voelen want dat is de kern waar het allemaal om draait; iedereen moet bij De Fivel het gevoel hebben dat we een warme vereniging zijn." Het beeld dat Manfred enkele weken eerder al schetste werd zaterdag, tijdens mijn bezoek aan De Fivel, bevestigd. Oog voor de toekomst, respect voor het verleden, interesse in de prestaties van nu, en een club van iedereen kent iedereen maken dat het bezoek aan De Fivel meer dan de moeite waard was.