Eddy Koopman(CVVB) en Geert Jan Zijlstra(Noordpool): Het hadden broers kunnen zijn.

Geschreven door E op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Als ik zaterdags en zondags ergens in de provincie langs de lijn sta bij een amateurvoetbalwedstrijd dan valt mij altijd wel iets bijzonders op.

Dat was zaterdag 17 maart ook het geval en hoe vaker ik er aan terug dacht maakte dat het beeld steeds sterker werd, het hadden broers kunnen zijn.Twee bijna identieke spelers met alle gewoontes, en ongewoontes, van een voetballer die altijd wil winnen. Qua leeftijd schelen ze ongeveer 10 jaar, wat heel goed mogelijk is bij twee voetballende broers. Maar broers zijn ze echter niet want de jongste voetbalt al zijn hele leven voor CVVB en de andere komt al jarenlang uit voor Noordpool, met een onderbreking van enkele jaren toen hij toevallig voor…. CVVB uitkwam.eddy

 Eddy Koopman in fel duel met een speler van Grijpskerk Foto:Duut Knol Bedum

Bedum

Zaterdag was ik rond de middag in Bedumaanwezig bij de wedstrijd CVVB2 –De Weide2 waar Eddy Koopman een van de spelers was die van trainer David van der Kam een basisplaats had gekregen.

Eddy voetbalde in het begin van dit seizoen nog voor de hoofdmacht van de Bedumers maar de liefhebber wilde voetballen en geen bankzitter zijn. Daarom deed de spits een stapje ‘terug” richting de tweede selectie en beleeft daar samen met zijn teamgenoten een topseizoen. Zaterdag werd namelijk promotie naar de reservehoofdklasse bewerkstelligd via een 8-0 overwinning op tegenstander De Weide2. Ik kon alleen de eerste helft aanschouwen van het duel in Bedum maar in die 45 minuten heb ik mij kostelijk vermaakt met een van de twee ‘broertjes.”

Eddy Koopman, wat ook geldt voor de 39 jarige voetballer van Noordpool die aan bod komt is namelijk een voetballer waar ik voor naar de velden kom want er gebeurt altijd wat bij dat type speler. De wil om te winnen spettert er van af en het arbitragecorps en de voetballer zijn het regelmatig niet met elkaar eens. Vaak moet een van zijn teamgenoten, of technische staf, een paar keer achter elkaar zijn voornaam even over het veld laten klinken want de ‘vuurvreter” wil in het heetst van de strijd weleens licht ontvlambaar zijn.

Dat was ook zaterdag het geval toen het onderwerp buitenspel weer eens een bron van ergernis was. Wel of niet lag dicht bijelkaar waarbij de spits uiteraard voor de ‘niet” ging. Het werd echter ‘ja” en re rapen waren even gaar. Na het gebruikelijke excuus was de ‘boosdoener” twee seconden later alles weer vergeten. Direct na dit incidentje was hij alweer in beweging om het zijn directe tegenstander lastig te maken. Als verdediger moet je namelijk attent zijn want een vrije rol wordt door de spits van CVVB2 ook als zodanig opgevat. Zwervend van links naar rechts was hij zaterdagmiddag een lastig te bespelen tegenstander die steeds gevaarlijk voor het vijandelijk doel opdook. Na de eerste vijfenveertig minuten vertrok ik naar Uithuizen voor het duel Noordpool-Vako. Een wedstrijd in de vijfde klasse, een klasse waarvan velen vinden dat daar niets te genieten valt. Een misvatting van de bovenste plank want bij iedere wedstrijd valt wel wat te genieten, als je het maar wilt zien.

geert jan

 Geert Jan Zijlstra scoort hier de 2-0 tegen VAKO.   Foto: Rene Battjes Holwierde

Uithuizen

Voor Puurvoetbalonline schreef ik enkele maanden geleden een artikel over de tribune van Noordpool en Geert Jan Zijlstra. Bij regen en kou is het een genot om naar Noordpool te mogen als verslaggever want dan is de tribune de vriend van de supporters en de overige aanwezigen.Noordpool is echter ook de club van de oudere uitgave van Eddy Koopman, Geert Jan Zijlstra.De routinier nam in 2008 afscheid van het eerste elftal maar keerde op verzoek van de club voor aanvang van het seizoen 2010-2011 terug in de eerste selectie. Zijlstra deed direct weer datgene waar hij een neusje voor heeft en dat was scoren. Zestien treffers kreeg hij in het eerste seizoen na zijn rentree op zijn naam en ook dit seizoen gaat het meer dan voortreffelijk met de spits. Met nog 10 wedstrijden te gaan staat de teller ondertussen op 16 goals en zal zijn score van vorig seizoen ongetwijfeld verbeterd worden. En hoewel ik het iedereen gun hoop ik in stilte dat hij in zijn laatste jaar als speler van het eerste elftal van Noordpool het OC-topschuttersklassement gaat willen als bekroning op een mooie loopbaan als voetballer.

'Broertjes"

Tijdens het duel Noordpool- VAKO moest ik opeens aan Eddy Koopman denken toen ‘GJ” het verbaal aan de stok kreeg met arbiter Ties Vos. Even een korte woordenwisseling, en weg was de spits op weg naar een actie voor het vijandelijk doel. Een bijna identieke situatie als enkele uren eerder op veld 5 in Bedum. Een woordenwisseling tussen de scheidsrechter en Eddy, de spits die zijn excuses aanbood en even later weer gevaarlijk opduikend voor het doel van de tegenstander. Dat was ook het geval in Uithuizen waar die situatie zich enkele uren later als twee druppels water herhaalde en ik tot de conclusie kwam, het hadden broertjes kunnen zijn.

Voor dat type speler kom ik graag naar de velden, want er gebeurt altijd wat. Voetballers die, op wat voor manier dan ook, wat extra’s brengen hebben mijn voorkeur. Dan maakt het niet uit of iemand in de vijfde klasse voetbalt zoals Geert Jan of richting de reserve hoofdklasse gaat wat op Eddy van toepassing is. Deze twee identieke spitsen zorgen er namelijk voor dat je als liefhebber van het amateurvoetbal een prachtige zaterdag hebt. Dat ik ze beide, Eddy een keer als ik het goed gezien heb en Geert Jan twee treffers, heb zien scoren maakte het beeld compleet van deze twee identieke voetballers met een duidelijke wil om te winnen, zich soms gedragen als een net beginnende junior, een neusje voor de goal en een lastig te bespelen als tegenstander. Treffende gelijkenissen die de opmerking rechtvaardigt: Eddy Koopman en Geert Jan Zijlstra, het hadden broers kunnen zijn.