Janneke de Graaff- Danhof moet nog niet stoppen!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

In het rondje langs de velden van zaterdag 10 maart kwam ze al even voorbij, een van de voetbaliconen van VIBOA. Janneke Danhof, zoals veel voetballiefhebbers haar beter kennen, voetbalt nog steeds en dat verbaast mij eerlijk gezegd niet.

                  1331905055N310188 265482210150384 100000658208424 901311 660665513 n

             Janneke de Graaff- Danhof: Een clubicoon voorop in de strijd

De ondertussen, volgens mijn schatting 37 jarige voetbalster is namelijk nog steeds een van de sterkhouders van het damesteam van Viboa. In de zomer van 2009 mocht ik haar interviewen voor de Ommelander Courant en werd de kop boven het interview: Janneke Danhof voetbalicoon binnen VIBOA. Daar moest ik zaterdagmorgen aan denken toen ik haar zag spelen in de derby tegen Hunsingo. Ik weet dat ze de dertig al ruim gepasseerd is maar iemand die dat niet zou weten zou denken dat Janneke Danhof hooguit 25 jaar is. Een uitstekende conditie gekoppeld aan tactisch inzicht en scorend vermogen is niet vanzelfsprekend bij voetballers en voetbalsters. Vaak is een van deze drie onderdelen iets minder wat echter niet geldt voor een van de voetbaliconen van VIBOA.

Paar jaar 

In het interview gaf ze aan dat ze nog een paar jaar wilde voetballen maar we zijn ondertussen drie jaar verder en Janneke de Graaff- Danhof voetbalt nog steeds. Deze week sprak ik haar even en toen ik vertelde dat ik haar had zien spelen zei ze:’ Dat oudje loopt nog heel wat af hé.”

Daar deed ze zich in mijn beleving tekort mee want natuurlijk maakte ze veel meters, wat echter alleen maar functioneel was. Niets dom lopen, maar goed met je krachten omgaan is een van de kwaliteiten van de routinier. Een andere kwaliteit kwam in het interview ook aan de orde en dat was dat ze er van geniet als er weer een jeugdig talent bij de damesselectie aansluit.

Trainster

Letterlijk zei ze in 2009:’ Dit jaar kwamen er twee talentjes door en dan vind ik het leuk om ze wegwijs te maken in het damesvoetbal, wat toch weer een treetje hoger is. Dat is de in Winsum wonende voetbalster ten voeten uit waarbij het mij niet zou verbazen als ze als trainster in de voetsporen van haar twee broers, Jaap en Fokke zou treden. Fokke was in 2009 trainer van toen nog De Marne wat in de zomer van 2009 overging in VVSV’09 en Jaap was toen trainer in Loppersum waar hij nog steeds actief is. ‘ Eerst nog een paar jaartjes voetballen.” zei ze in 2009, maar toen ik de elegante voetbalster zaterdag nog steeds voorop in de strijd zag gaan dacht ik aan die woorden terug. En eigenlijk had ik het volgende tegen haar willen zeggen: ‘ Nog niet stoppen voetbalicoon, je bent namelijk als speelster nog steeds een sieraad voor de voetbalsport.”