Manfred Munters( De Fivel): De sfeer binnen De Fivel is onze kracht

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Manfred Munters behoort op 41 jarige leeftijd nog steeds tot de eerste selectie van De Fivel. Daarnaast is hij sinds enkele jaren voorzitter van het jeugbestuur van het andere Oranje, zoals de voetbalclub uit Zeerijp ook wel genoemd wordt. Een voetbalman in hart en nieren die begaan is met De Fivel wat blijkt uit zijn antwoorden op de vragen die Puurvoetbalonline hem stelde.

Manfred

Manfred ik zie jouw naam nog steeds bij de 1e selectie van De Fivel staan. Heb je dit seizoen nog in het eerste gespeeld: Klopt, vanwege blessures heb ik dit seizoen al diverse malen met het eerste meegespeeld. Als laatste man lukt het me nog om mijn steentje bij te dragen. Normaal gesproken speel ik in het tweede elftal maar daar is tot dusver nog niet veel van terecht gekomen.

Jij bent al een aantal jaren jeugdvoorzitter van De Fivel. Hoe staat jullie jeugdafdeling er op dit moment voor: Ik moet zeggen dat wij een bloeiende jeugdafdeling hebben. We hebben 10 jeugdteams en dat is voor een dorpsclub als De Fivel zeer behoorlijk. In alle leeftijdscategorie√ęn hebben wij een team uitkomen. Onze leden komen niet alleen uit Zeerijp maar ook uit alle omringende dorpen.De gemoedelijkheid, sfeer, de zaken goed voor elkaar hebben zorgen er o.a. voor dat men graag bij De Fivel voetbalt. De laatste jaren is het meisjesvoetbal erg in opmars bij ons. We hebben 2 D-meisjesteams en 1 E-meisjesteam.

Men spreekt over een krimpregio maar op dit moment merken we daar (gelukkig) niet veel van. Ik zou zeggen kom eens langs op een zaterdagmorgen.

De Fivel wordt het andere Oranje genoemd. Wat zijn jouw verwachtingen van het "Grote" Oranje op het EK: Daar waar wij het andere oranje genoemd worden hopen we dat het "Grote" oranje een mooi EK gaat spelen. Maar de laatste wedstrijd tegen Duitsland gingen we wel met de billen bloot en werden de "zwakke" punten even helder in kaart gebracht. Maar niets verraderlijker dan voetbal....dus we zullen zien !!

Door mijn activiteiten voor de Ommelander Courant en www.puurvoetbalonline.nl volg ik het amateurvoetbal in de provincie Groningen met meer dan gemiddelde belangstelling. De Fivel zie ik als een outsider voor een periodetitel of via de ranglijst een nacompetitieplaats. Deel jij mijn mening: Ja zeker, het eerste elftal heeft veel voetbalkwaliteit in huis, het is alleen jammer dat het "nog niet" elke week constant voetbalt. Een zeer goede wedstrijd kan een week later weer een draak van een wedstrijd opleveren. Als dat wat constanter wordt dan zie ik zeker een periodetitel in het vooruitzicht. Het is een jong team met enkele routiniers erin. Maar ook de jonge garde voetbal toch alweer een paar jaar in het eerste elftal. De sfeer in de groep is goed en dat is voor ons een belangrijke basis om mee verder te gaan.

Steeds vaker hoor je geluiden dat Gemeenten willen bezuinigen en clubs willen samenvoegen. Die geluiden baart jullie als De Fivel ernstig zorgen: Nee, op dit moment baart dat ons nog geen zorgen. We zijn een bloeiende vereniging waar nog volop leven in zit. We hebben een mooie accommodatie waar menigeen jaloers op is. Dus wat ons betreft voetballen we over 100 jaar nog hier. Voor elk dorp is het belangrijk dat de verenigingen die er zijn ook zolang mogelijk in tact blijven. Wat weg gaat krijg je nooit meer terug. En als er dan toch samengevoegd moet worden....men is welkom in Zeerijp.

De Fivel heeft een aantal clubiconen zoals Henk Zantinga en Hendrikus Huisman. Maar de grootste is Henk Oldenhof. Kun je ons daar iets meer over vertellen: Je noemt nu een paar namen maar er zijn er natuurlijk meer en die wil ik hiermee niets tekort doen. Op ieders manier is iedere vrijwilliger bij onze club belangrijk. Van materialenman, kantinejuffrouw, kaartjes verkoper of leider, zonder deze mensen hebben wij geen bestaansrecht en kunnen we de kinderen en senioren geen leuke zaterdag bieden. Henk Oldenhof is jarenlang trainer, zowel bij de jeugd als de senioren, geweest binnen onze vereniging. Als je ergens een leider of trainer te kort kwam...Henk sprong wel weer bij. Sinds een aantal jaren hebben we ook een jeugdtoernooi naar Henk genoemd. Jaarlijks organiseren wij het Henk Oldenhof-toernooi bij De Fivel en elk jaar is een van de teams aan de beurt totdat we alle teams hebben gehad en dan beginnen we weer van voor af aan. Maar ik kan wel van alles over Henk gaan vertellen maar het lijkt me een goed idee dat je Henk zelf eens opzoekt en met hem teruggaat in de tijd !!

De jeugd wordt steeds mondiger en beleeft zijn of haar sport anders wordt er vaak gezegd. Hoe kijk jij daar tegen aan: Tijden veranderen en daar zullen we als vereniging ook in mee moeten gaan. Het op straat voetballen zie je niet veel meer, de kinderen hebben tegenwoordig zoveel keuzes waaruit ze kunnen kiezen dat alleen voetballen niet meer een vanzelfsprekendheid is. Het is niet erg dat men mondig is maar ik mis soms wel de discipline. Men zegt te gemakkelijk af of op zonder daarbij de verdere consequenties te overzien. Bijv. dat een team zaterdags niet kan voetballen omdat men het nodig vindt om iets anders te gaan doen. Als je lid bent van een vereniging en in teamverband speelt heb je wel bepaalde verplichtingen naar elkaar toen en die worden weleens uit het oog verloren.

Wat doe jij in het dagelijks leven: In het dagelijks leven ben ik teammanager bij 's Heerenloo Groningen/Friesland en ik werk op de locatie Bedum. In de volksmond nog wel bekend als Opmaat. s Heerenloo is een instelling waar mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking wonen.Ik geef leiding aan een aantal woningen waar deze mensen wonen.

Deze week hoorde ik een opmerking van iemand die vond dat amateurclubs meer geld in de jeugdafdelingen moesten stoppen en minder moesten besteden aan hoofdtrainers. Deel jij deze mening: De jeugd is de toekomst en ik vind het belangrijk om daar in te investeren. Al onze spelers uit het eerste elftal komen uit onze jeugdafdeling. Dit is een teken dat men het naar de zin heeft bij De Fivel. Als iemand in Groningen gaat studeren en wonen, blijft hij vaak wel verbonden aan onze club. Wij halen geen spelers van buitenaf om "beter" te worden. Liever met onze eigen middelen in de derde/vierde klasse dan met "wildvreemden" die niets met de club hebben in de 1ste klasse.

Een goede hoofdtrainer is wel belangrijk voor een vereniging omdat het eerste team toch als vlaggenschip naar buiten toetreedt. Maar wanneer is iemand een goede hoofdtrainer? Als hij bovenin meedraait, als hij ervoor zorgt dat er met plezier gevoetbald wordt, als de trainingsopkomsten goed zijn. Zeg het maar!  Een Hoofdtrainer moet belangstelling tonen in de gehele vereniging en niet alleen voor het eerste team.

Als ik jullie clubsite www.defivel.nl bekijk dan concludeer ik dat jullie een actieve club zijn. Wat is de kracht van De Fivel: De vrijwilligers(sters), de familiesfeer die er heerst. Jong en oud we trekken allemaal met elkaar op. Er zijn geen "groepjes" binnen onze vereniging. Daarnaast staat er een goede organisatie, zowel bij de jeugd als de senioren.We hebben ze zaken bij de jeugd goed voor elkaar en dat zien ouders ook en dat is goed om te constateren. Daarnaast organiseren we veel voor de jeugd en de senioren. In de winterperiode willen we ook contact houden met onze kinderen en daarom doen we bijv. mee met de zaalwintercompetitie en gaan we zwemmen met onze jeugdafdeling. Kids United komt jaarlijks een wedstrijdje spelen, FC Groningen D1 komt hier een wedstrijdje tegen onze C1 voetballen, we organiseren Clinics voor de jeugd, een darttoernooi voor de senioren, diverse voetbaltoernooien, etc.. Door af en toe iets buiten de wedstrijden om te organiseren willen we dat "stukje" extra leveren.

Klopt het verhaal dat niemand van de spelers uit het 1e team in Zeerijp wonen: Nee, dat klopt niet. Zowel Hendrikus Huisman, Wouter de Vroome als Jacob Havinga komen uit Zeerijp.

Heb jij ook genoten van de foto die enkele maanden geleden in de VI stond: Geweldige foto toch! Precies zoals we zijn. De sfeer die de foto uitstraalt zo is hij ook binnen onze vereniging. Gemoedelijk! En je komt natuurlijk niet wekelijks in de VI. We horen Jan de Vries, die op de foto staat, er nog steeds over praten. Hij dacht dat Johan Derksen iemand op hem had afgestuurd haha.

Jeroen Korpershoek: Prima trainer. Je kunt merken dat hij zelf op niveau heeft gespeeld. Verder is het een rustige man die prima in de spelersgroep past. Als de sfeer goed is komen de resultaten vanzelf. Trainers die het hier met een hoop bombarie binnen komen en het roer willen omgooien komen niet ver. Dat werkt hier niet.....doe maar normaal...dan bereiken we het meeste.

Wat wil je verder nog vertellen:Ik zou zeggen kom eens op een zaterdagmorgen naar De Fivel. Het plezier dat de kinderen uitstralen en beleven is mooi om te zien en bovendien wordt er ook nog eens leuk gevoetbald.