Marco Consten(v.v.Haren/Futsal de Heracliden): Zeg nooit nooit in de voetbalwereld

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Marco Consten voetbalde in het verleden voor Bedum, CVVB en GRC maar is nu op het veld actief voor Haren. Daarnaast speelt hij in de zaal voor Futsal de Heracliden. Blessureleed houdt hem al een tijdje aan de kant waar hij in onderstaand vraaggesprek iets meer over vertelt.

heracliden01

Marco Consten in actie voor Futsal de Heracliden.

Marco de constatering dat je bij Haren nog maar weinig gevoetbald hebt is een juiste. De reden is waarschijnlijk blessureleed: Dat klopt helemaal, vorig seizoen heb ik nog redelijk veel gespeeld, maar toen heb ik ook een aantal wedstrijden moeten laten schieten door verschillende blessures. Dit seizoen heb ik alleen de eerste 6 wedstrijden gespeeld. Ik had al vanaf de voorbereiding last van mijn lies, maar half oktober schoot het er op training dusdanig in, dat het te pijnlijk was om nog door te voetballen en ben nog steeds niet hersteld. Fysiotherapie bleek niet te helpen, maar na een periode van absolute rust ben ik nu weer voor mezelf aan het trainen.

Bedum, CVVB, Bedum, GRC Groningen, Haren. Waarom deze wisselingen van club: Dat zijn nogal wat clubs inderdaad, dat wordt een lang verhaal haha. Ik kom uit de jeugd van Bedum, na een aantal jaren in het eerste elftal zocht ik een nieuwe uitdaging en wou ik kijken of ik een hoger niveau aankon. Bij CVVB heb je toch betere voetballers om je heen en CVVB speelde toen ik er kwam eerste klasse. Helaas heb ik mijn eerste jaar, waarin CVVB degradeerde, maar 2 wedstrijden gespeeld door een hardnekkige rugblessure. Het seizoen er na zijn we gepromoveerd via de nacompetitie, ik scoorde daarin viermaal als spits, maar toch besloot ik om het bij CVVB voor gezien te houden en terug te keren naar mijn oude liefde Bedum. Bij CVVB werd ik als rechtermiddenvelder opgesteld en zat ik de laatste wedstrijden op de bank. Bij Bedum kon ik weer elke week in de spits spelen en heb daardoor weer veel plezier in het voetbal gekregen. Toch ging het weer kriebelen om na twee seizoenen Bedum op een hoger niveau te spelen en ik woonde al een aantal jaar in de stad, dus de overstap naar GRC leek daarin een goede keuze. Dit is uitgelopen op een grote teleurstelling, het was voor mijn gevoel vechten tegen de bekende bierkaai. Halverwege het seizoen heb ik de handdoek in de ring gegooid en ben ik gestopt. Toen heb ik alleen een half jaar in de zaal gevoetbald bij de Futsal Heracliden, dit was daarvoor niet mogelijk omdat we bij GRC op vrijdag trainden. Het was achteraf een korte, maar leerzame periode. Ik wou wel weer graag voetballen op het veld en ben bij Haren terecht gekomen door trainer Peter van Oosten, die ik nog kende als trainer van Bedum, verder speelden de oud-Bedumers Rob Bos en Dennis Huisinga ook bij Haren. Daarnaast is mijn collega Jasper van der Meulen jarenlang voetballer en leider geweest bij het eerste van Haren. Haren is een mooie dorpsclub en het zit dicht bij de stad.

Futsal de Heracliden wordt veelvuldig geplaagd door blessures. Domme pech of zou dat met gerichter trainen anders zijn: Je ziet het in het hele amateurvoetbal dat er veel blessureleed is, mijn eerste reactie is domme pech! Maar ik weet ook dat veel blessures te voorkomen zijn als spelers bepaalde oefeningen zouden doen, maar aan blessurepreventie wordt heel weinig aandacht geschonken in het amateurvoetbal en wordt door heel veel sporters ook niet echt serieus genomen, wat ik me wel kan voorstellen. Geen geouwehoer, gewoon lekker een potje voetballen! Maar dit seizoen hebben we wel de pech dat het meerdere jongens zijn en dat de blessures van lange duur zijn.

Ik ben geen fan van Dirk Kuyt en Wayne Rooney moet ik eerlijk zeggen. Leg mij eens uit waarom jij dat wel bent: Voorop in de strijd, bloed, zweet en tranen! Zwoegen, werken, sleuren en trekken. 90 minuten lang gaan. Dit geldt dan meer voor Kuyt dan voor Rooney, maar Rooney is ook een heerlijke Engelse schoffie die fantastisch kan voetballen en vol passie voor het spelletje zit. Allebei zijn ze ook kopsterk en de beleving straalt er vanaf. Genieten dus!

Een van jouw interesses is levensstijl wat bedoel je daar mee: Haha, dat staat op mijn Facebook zeker? Nou ja ik vind het leuk om te zien wat mensen beweegt. Ik vind het interessant hoe de levensstijl van mensen is, vaak ook ten opzichte van de verschillende sociale klassen waar men zich in bevindt. En de sociale omgangsvormen die individuen of groepen hanteren. Er had dus net zo goed als interesse ‘het verhaal achter de persoon’ of ‘psychologie’ kunnen staan.

Feyenoord is op de weg terug na een paar moeizame jaren. Dat is de verdienste van Martin van Geel: Voor een groot gedeelte toch wel en dat had ik zeker niet verwacht bij zijn aanstelling. Hij doet het perfect en heeft duidelijk een stuk beleid en visie terug gebracht bij Feyenoord, want de jaren hiervoor ontbrak het daar compleet aan. Zowel sportief als zakelijk een grote aanwinst. Het halen van Guidetti is daarin natuurlijk ook erg belangrijk geweest.

Niets is onmogelijk: Een uitspraak die bij me past, ik leef met het motto: Alles kan en alles mag! En is dus niets onmogelijk. Maar wel met waarden en normen! Uiteraard moet je deze uitspraken niet te serieus opvatten, maar deze uitspraak geeft meer aan wanneer je van te voren al aangeeft dat het niet gaat lukken, dan heb je al verloren voordat je aan iets begint.

Marco wie zijn de drie beste voetballers waar jij mee samen gespeeld hebt: Leuke en lastige vraag! Uiteraard komt Arjen Robben op één, maar dat was tot en met de D-tjes. Het  mooiste vind ik als je met iemand een ‘klik’ in het veld hebt en dat je zonder al te veel te zeggen elkaar blindelings aanvoelt en het spelletje begrijpt. Nummer 1 is dan Erwin de Vries (Bedum), een echte balvirtuoos! Verder heb ik dat ook met de spitsen Rick van der Wijk (Haren) en Frank Elzinga (Futsal Heracliden). En het meest geleerd heb ik denk ik van Abel Darwinkel (Bedum).

Ben jij een voetballiefhebber die ook amateurwedstrijden in de provincie bezoekt: Nee, eigenlijk niet. Omdat ik normaal zelf op vrijdag en zondag voetbal, kies ik ervoor om de zaterdag vaak wat anders te doen. Maar ik vind het wel leuk om eens een zaterdag of bij een vriend, die in een lager elftal van Amicitia voetbalt of bij de jongens van de zaal op het veld bij de Heracliden een wedstrijd te bekijken.

DIO Groningen trok zich met het eerste team terug uit de hoofdklasse wat een aanfluiting is voor het amateurvoetbal in de stad Groningen: Ja, dat mag eigenlijk niet gebeuren. Het fijne weet ik het er niet van, maar dat spelers daar te veel betaald kregen mag duidelijk zijn. Weinig beleid en visie, wat dat betreft kunnen ze een voorbeeld nemen aan CVVB, daar is alles goed geregeld. Maar het is vooral sneu voor de spelers, die zijn er nu de dupe van zijn dat ze niet kunnen spelen.

Bijna iedereen ziet Suk als de nieuwe cultheld van FC Groningen. De waan van de dag of: Waan van de dag, maar het is wel mogelijk. Hij was al een klein beetje een cultheld in wording bij Ajax en nu bij FC Groningen, mede door het verhaal waardoor hij daar is terecht gekomen, gewoon een sporttasje meegenomen en gevraagd of hij mee kon trainen, spreekt iedereen natuurlijk aan. Daarnaast denken wij Nederlanders, bij een voetballer uit Korea, niet gelijk aan een goede voetballer, maar met ongelofelijk veel inzet en wilskracht en zijn laatste doelpunten, valt hij natuurlijk wel op. Het is een mooie verschijning en is het leuk als je van de tribunes “Suk”, “Suk”, “Suk” hoort. Dus de ingrediënten om de nieuwe cultheld te worden bij FC Groningen zijn zeker aanwezig.

Futsal de Heracliden in het blauw, tijdens het bedrijventoernooi 2011 speelde je in het blauw betekent dat misschien dat je ooit het blauw van v.v. Bedum nog weer aandoet: Zeg nooit nooit. Maar momenteel klopt de balans in het elftal van Bedum niet. Het is een jonge groep met veel talent, maar in een elftal heb je altijd een paar ‘oudjes’ met ervaring nodig. Maar ik hoop zeker nog 10 jaar door te gaan op het hoogste niveau, dus je weet het nooit. Maar momenteel speelt dat helemaal niet.

Marco Consten wil wel een avondje stappen met: Hans Teeuwen, ik denk dat het dan wel rocken wordt! Genoeg humor, hij is open minded, er gaan onverwachte dingen gebeuren en voor de rest lekker dom ouwehoeren, heerlijk!