Kees Maring: Warffum is zeker een outsider voor de titel

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Kees Maring is elftalleider van het eerste elftal van de voetbalvereniging Warffum.

1329552765N263538 1836741566445 1477663053 31470615 4294172 n

Kees is een man met een duidelijke mening zoals in onderstaand vraaggesprek te lezen is. Want naast dat hij vertelt wat hij van Warffum, Ajax, vertrokken spelers en trainer Marnix Bakker vindt komt ook zijn stokpaardje, de beleving van spelers, aan de orde.

Jij bent als elftalleider, en vroeger als speler, aan de voetbalvereniging Warffum verbonden. Omschrijf jij het Warffum eens: Warffum is een dorp met bijna 2500 inwoners, waar de plaatselijke voetbalvereniging voor veel inwoners een belangrijk onderdeel in het leefpatroon is. De club is een warme vereniging waar je altijd met een lach en een vriendelijk woord welkom wordt geheten. Als tegenstander word je altijd opgewacht door de desbetreffende leider, afhankelijk welk team er uiteraard speelt, en word je meegenomen naar onze nieuwe bestuurskamer om de wedstrijdformulieren in te vullen. De club is afhankelijk van vele vrijwilligers, wat de binding in het dorp ook maar weer eens versterkt. Al met al, een leuke gezellige vereniging, waar uiteraard het spelletje voorop staat.

Vroeger hadden spelers meer voor het voetballen over dan tegenwoordig: Weet niet of ik achter die mening sta, maar vind wel dat spelers tegenwoordig makkelijker afzeggen voor een wedstrijd. Vroeger wist je dat als je zaterdags of zondags moest spelen, je er gewoon rekening mee hield. Nu heb ik wel eens het idee dat ze soms al afzeggen voor een verjaardagsfeestje of een weekendje weg. Vroeger was dat minder

Warffum is in mijn ogen een buitenstaander voor de titel in de vijfde klasse E. Is Warffum als club klaar voor de vierde klasse: Warffum is zeker een outsider voor de titel, al heeft het in de 1e helft van de competitie toch laten zien dat ze bovenin horen hoewel er onnodig verloren werd van SVZ en Tynaarlo. En in de uitwedstrijd tegen Eenrum was een gelijkspel meer op zijn plaats geweest. Zijn toch 7 punten die je nu mist. Het echte Warffum heb ik gezien tegen Kloosterburen thuis, Engelbert uit en F.V.V uit. Daar werd gestreden voor elke meter. Of Warffum klaar is voor de 4e klasse? Denk dat we daar beter in ons recht komen met goed en aanvallend voetbal en niet altijd het fysieke van de 5e klasse, wat we zelf ook niet altijd schuwen, maar voetbal heeft toch de bovenhand.

Wie vind jij een ondergewaardeerde voetballer in de eredivisie en waarom: Heb niet echt een ondergewaardeerde voetballer in de eredivisie. Voetballen doe je als team. Natuurlijk heb je waterdragers en paradepaardjes, maar moet dat niet in een team? Als een spits niet wordt geholpen, maakt hij ook minder goals. En als een middenvelder niet mee terugverdedigt, krijg je het achterin ook moeilijker. Dus wil ik niet spreken over minder gewaardeerde spelers. Ik ga er van uit dat iedereen dat doet wat in zijn vermogen ligt.

Ajax is jouw favoriete club. Ben jij het met mij eens dat het alleen maar bergafwaarts gegaan is sinds de club naar de beurs gegaan is: Klopt, het gaat niet meer alleen om het voetbal, wat eigenlijk wel zou moeten. Het gaat op dit moment zeker niet goed daar in Amsterdam, maar ben er van overtuigd dat alles weer goed komt.

Jij bent een elftalleider die niet alleen de papieren invult: Klopt, ik ben onderdeel van de groep en dat merk je ook wel langs het veld. Het fanatieke wat ik in het veld altijd had, heb ik ook nog wel eens langs het veld. Soms leidt dat bij sommige spelers ook wel eens tot irritatie, maar ze weten dat het uit een goed hart komt en het vaak tegen de scheidsrechter is en niet tegen hen. Ik zal echter nooit vragen om kaarten voor een tegenspeler, wat bij andere dug-outs vaak nog wel eens aan de orde is. Ook gaat er na het laatste fluitsignaal weer een knopje om en ben ik weer de 'rustige' Kees.

Het amateurvoetbal op zondag gaat een zware tijd tegemoet zeggen velen. Deel jij die mening: Denk dat het zondagvoetbal nooit helemaal gaat verdwijnen, maar als clubs als Appingedam en Noordpool hun 1e elftallen ook al op zaterdag laten spelen, en er volgen nog wel een paar, wordt het op de zondag toch een stuk minder. Denk dat er nu ook nog wel clubs zijn die zich beraden over de toekomst. Warffum blijft nog wel een tijdje op de zondag is mijn idee.

Het RWE-team wordt samengesteld uit de selecties van de clubs in de gemeente Eemsmond waarbij in mijn beleving altijd gekozen moet worden voor de beste spelers: In mijn beleving ook, maar je ziet toch ook dat het wat met spelers doet, dat ze opeens tegen de FC mogen spelen. Bij sommige clubs binnen de gemeente zie je vaak dezelfde koppen spelen, maar bij ons wordt er voor gekozen om elk jaar toch 3 andere namen naar voren te brengen. Sommigen willen ook niet voetballen tegen de FC, misschien moeten ze dan te veel lopen, maar nu is het zo bij Warffum dat we geen scheve koppen krijgen door te selecteren, maar te rouleren. En dat werkt prima zo. Denk dat Groningen daar anders over denkt, maar ja.

Het vertrek in de winterstop van Leudi Stoepman en Genrick Wawoe was voor jou een grote teleurstelling: Het is altijd jammer dat er in de winterstop spelers vertrekken. Om wat voor reden dan ook. Beter is om vooruit te kijken, Johan. We zijn zeer verheugd met het feit dat Robbert Bos en Amauris Ramirez Mendez da Silva weer fit zijn na langdurige blessures. Ook zijn Manuel Oost en Jeroen van Fastenhout toegevoegd aan de selectie, zodat we er na de winterstop misschien nog wel beter voor staan dan ooit. We wachten af.

Marnix Bakker: Wie? Oh, onze trainer. Marnix is een jonge ambitieuze trainer die dit seizoen met veel plezier is begonnen aan de klus in Warffum. Zie als jeugdleider van vroeger Marnix de ballen er nog intrappen als jeugdspeler bij de plaatselijke vv. Na wat jaartjes te hebben rondgezworven (Viboa, FC Groningen, SIOS) kwam hij weer als speler naar Warffum. Door een blessure (volgens mij uit bij W.E.O., waar ik zelf nog keeper was), moest hij noodgedwongen stoppen als actief speler. Nu is hij bezig aan zijn 1e seizoen als trainer, met mij als zijn steun en toeverlaat, wat hem goed afgaat. Hij kan als geen ander een groep smeden van een groep individuen. Samenwerking tussen 1e en 2e is mede door zijn inbreng stukken beter geworden. Ben ervan overtuigd dat de vv Warffum met Marnix als hoofdtrainer nog een heel leuke tijd tegemoet gaat. Ook Marnix is een man die van afspraken houdt, tijd is tijd en te laat zonder bericht is wissel. Dat zijn dingen waar ik persoonlijk ook van houd. Duidelijkheid naar elkaar toe, en daar is hij heel precies in.

Vaak wordt gezegd dat het voetbal vroeger op een hoger niveau stond dan tegenwoordig. Deel jij die mening: Nee, het voetbal niet. Vind dat er nu beter gespeeld wordt. Wel vind ik dat de beleving vroeger op een hoger niveau stond. Beleving is nu wel es ver te zoeken. Hoop dat we de 2e helft de spirit hebben met Warffum en we gaan nog een leuk half voetbalseizoen tegemoet. Met misschien nog wel een periode.