Richard Gerdes(CVVB1): een keeper zonder poespas.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Richard Gerdes is de doelman CVVB1 en is aan zijn tweede seizoen in Bedum bezig nadat hij overkwam van Titan.

1328974905N DSC0215

Richard Gerdes( groen tenue) in actie voor CVVB  foto: Duut Knol

De doelman vertelt onder andere hoe het hem tot nu toe bevalt bij de zaterdagvereniging uit Bedum, wat zijn favoriete keepersoutfit is en waarom hij denkt dat Jeroen Zoet een goede keuze heeft gemaakt om eerst naar RKC te gaan.

Jij voetbalt voor het tweede seizoen bij CVVB. Wat is in jouw ogen het grote verschil tussen CVVB en jouw vorige vereniging Titan: Ten eerste de grootte van de vereniging. We hebben hier ongeveer 650 leden terwijl we het bij Titan moesten doen met krap aan 300. Wat me verder is opgevallen, is dat mij het aantal toeschouwers op zaterdag toch tegenvalt. Nieuw-Weerdinge is maar een klein dorpje, maar we hadden toch altijd wel 300 / 350 man publiek en ook positief publiek. Voor de rest is het bij CVVB allemaal wel tot in de puntjes geregeld (behalve het trainingsveld!!!!) en daar ontbrak het bij Titan nogal aan.

Jij hebt, als ik goed gelezen heb, dit seizoen vier keer de nul gehouden. Hoe belangrijk is dat voor een doelman: Het is vooral belangrijk voor het team. Soms gaat het gewoon niet zoals we graag willen en dan is het belangrijk dat de rest kan vertrouwen op een solide verdediging.

Michel Vorm en Tim Krul doen het erg goed in de Engelse competitie waardoor het nog geen zekerheidje is dat Stekelenburg straks eerste keeper is tijdens het EK: Stekelenburg is voor mij gewoon een zekerheid. Die heeft de laatste jaren steeds een constant niveau gehaald. Ook nu bij AS Roma doet hij het ook weer prima. Vorm komt mijns inziens tekort om een absolute topkeeper te worden. Clubs in de middenmoot of subtop passen prima bij hem. Krul zie ik nog wel een keer de stap naar een grotere club dan Newcastle maken. Hij mist wel het meevoetballende gedeelte van Stekelenburg en Vorm, maar je moet natuurlijk als hoofdtaak ballen tegenhouden en dat doet hij prima. Zoals het er nu voor staat met de Nederlandse keepers zal hij denk ik ook de opvolger van Stekelenburg zijn.

De aan RKC uitgeleende Jeroen Zoet maakt een uitstekend seizoen door bij RKC. Deel jij mijn mening dat PSV Zoet een kans had moeten geven inplaats van Przemyslaw Tyton van Roda over te nemen: Zoet heeft er goed aan gedaan deze stap te maken. Hij krijgt nu genoeg ballen op de goal om er beter van te worden. Ook in mentaal opzicht is dit niet verkeerd. Als je bij PSV speelt win je natuurlijk 90% van je wedstrijden en leer je niet om te gaan met verlies. Dit laatste heb ik zelf ook gemerkt toen ik nog bij FC Emmen in de jeugd speelde. Het is belangrijk voor je ontwikkeling in het voetbal maar ook daarbuiten. Al moet ik wel zeggen dat ik er met mijn 32 jaar ook nog wel eens moeite mee heb hoor...

Als jij je eigen keepertenue mocht samenstellen uit welke kleurencombinatie zou dat bestaan: Witte sokken mogen niet ontbreken. Bij CVVB hebben we sinds dit seizoen nieuwe shirts en mochten de keepers een eigen tenue uitzoeken. Bij mij viel de keus op een groen shirt met groene broek als 1e shirt en een blauwe als 2e. Bij nader inzien heb ik ze in de loop van het seizoen toch maar gewisseld. Heel veel poespas hou ik niet van. Van korte mouwen en gekleurde schoenen moet ik helemaal niks hebben.

Als je de afgelopen weken naar huis reed na een training moet jij je weleens afgevraagd hebben hoe je in vredesnaam jouw trainingskleren weer schoon kreeg: Ik heb de luxe dat mijn vrouw dat regelt. Wel moet ik het altijd even netjes uitkloppen en in de wasmand doen.

Er was vorige week veel stampij in de voetbalwereld omdat sommige spelers van DIO Groningen niet naar een andere club konden overstappen en andere wel. Deel jij de mening van sommige kenners dat de macht van het geld hier weer eens bepalend is geweest: Nu moet ik eerlijk zijn dat ik dat verhaal van DIO niet heb meegekregen. Het klopt natuurlijk niet dat zoiets kan, maar het is wel degelijk zo dat geld bepalend is tegenwoordig. Kijk maar naar WKE en Harkemase Boys, die trekken ineens weer een hoop spelers aan in de winter, terwijl andere kleinere clubs zoiets met geen mogelijkheid voor elkaar krijgen.

Dit weekend werd er wel gevoetbald in de eredivisie maar was het geen pretje voor de toeschouwers op de tribune. Eigenlijk had alles afgelast moeten worden: Volledig mee eens. Je doet er hier niemand een plezier mee. Het is koud, voetbal (FC Groningen – RKC) niet om aan te zien, problemen en gevaar met het verkeer. Om nog maar niet te spreken over dalende inkomsten voor de thuisspelende club. Zag bij FC Groningen dat het stadion nog niet half gevuld was, dus tel maar uit wat je als club misloopt.

Hoeveel paar keeperhandschoenen verslijt jij per seizoen: Als de voorbereiding start, bestel ik altijd 2 paar handschoenen die ik samen met nog een paar gebruikte uit het vorige seizoen gebruik.

Vaak wordt gezegd dat keepers boven hun dertigste niets meer leren van een keeperstrainer. Waarom is dat onzin: Iedere trainer heeft weer zijn eigen ervaringen en zal dit ook over brengen op zijn "pupillen". Het echte keepen moet je leren in de jeugd, daar moet aan de techniek gewerkt worden. Op latere leeftijd is het in de meeste gevallen het bijhouden van de techniek aangevuld met de wedstrijdervaringen van de trainer.

Wat doet Richard Gerdes in het dagelijks leven: Sinds juni 2011 ben ik werkzaam bij Strukton Bouw in Assen. Dit is een van de grotere bouwbedrijven in Nederland en vanuit Assen nemen wij de bouwwerkzaamheden in het Noorden voor onze rekening. Ik ben nu 6 jaar inwoner van Bedum samen met mijn vrouw en kleine meid van 2.