Harma van Veen : SIOS betekent veel voor mij

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Een groot gedeelte van haar leven is ze al actief bij SIOS en als het aan Harma van Veen ligt komt daar voorlopig geen verandering in is te lezen in het vraaggesprek wat Puurvoetbalonline met haar had.

Een groot gedeelte van haar leven is ze al actief bij SIOS en als het aan Harma van Veen ligt komt daar voorlopig geen verandering in is te lezen in het vraaggesprek wat Puurvoetbalonline met haar had

F_junioren

 

Vertel eens wat over je eigen voetbalcarrière

Ik ben begonnen met voetballen bij vv SIOS in de F-pupillen. In dat team speelden we toen al met 3 meisjes. Voetballen vond ik leuk alleen de uitwedstrijden niet. Ik ben er toen ook een tijdje mee gestopt. Op de middelbare school ben ik weer gaan voetballen, dit maal bij cvv Viboa. Vaak speelde ik daar meerdere wedstrijden op de zaterdag. Eerst met mijn eigen team en later de dag met de dames zowel 3 als 2. Met de meiden en dames zijn we zelfs nog een aantal keer kampioen geweest. Later heb ik de overstap gemaakt naar CVVB in Bedum, daar heb ik een aantal jaren met plezier gevoetbald op verschillende posities ook hier heb ik een kampioenschap gevierd.

Een vriendin van mij vertelde mij in april 2007 dat ze bij VVK in Groningen een dames team gingen opzetten. Ik heb een aantal keren mee gedaan met de training en vond het er erg gezellig en de sfeer in de kantine beviel me wel. Het eerste seizoen werden we met een heel nieuw team, waar er maar 4 van hadden gevoetbald, 5de. Een hele nette prestatie, het aantal dames groeide en in 2008-2009 begonnen we met een dames 1 en 2. Helaas door blessures moesten we het 2de team in de winterstop terugtrekken. Het laatste jaar bij VVK heb ik voornamelijk als laatste vrouw gespeeld. Een plek die voor mij totaal nieuw was. Maar zeker leuk.

Helaas kampte ik al een aantal jaar met knie klachten en ben inmiddels meerdere malen geopereerd. Afgelopen zomer hebben ze van mijn O-been in een lichte X-been stand gezet, om de druk aan de binnenkant van mijn knie te verlichten. Inmiddels ben ik verhuisd naar Veendam en pak ik na de winterstop het trainen weer op bij vv Wildervank. Hoelang ik zelf nog actief zou zijn op de velden weet ik niet, dit hangt af van mijn knie.

Wat doe je in het dagelijks leven

Ik werk 32 uur per week in de Attent in Sauwerd als verkoopmedewerker. Daarnaast geef ik trainen bij vv SIOS en ben ik elke zaterdag te vinden op een van de voetbalvelden.

Wat vind jij van de voetbalvereniging SIOS en wat betekent het voor jou?

Een kleine gezellige vereniging. Ik vind het belangrijk dat een dorp als Sauwerd een voetbalvereniging heeft met een jeugdafdeling, dames en senioren. SIOS en dan vooral de jeugd betekenen veel voor mij, ik vind het leuk om te zien dat spelers plezier hebben en doordat plezier leren voetballen en zich ontwikkelen elk op hun eigen niveau. Ook nu ik in Veendam woon denk ik er niet aan om te stoppen met het trainen geven bij SIOS, ik denk dat dat al genoeg zegt.

Hoe lang geef je al trainen bij SIOS en wat zijn de ontwikkelingen in die periode geweest?

Op mijn 16de ben ik begonnen met trainen geven aan de jongste spelers van SIOS de F junioren. In die tijd herinner ik me hadden we in elke categorie een team. In de afgelopen jaren schommelt het wat met de jeugd. Tot de C junioren hebben we veel spelertjes, daarna wordt het minder. Ze kiezen voor een andere vereniging of gaan werken. Jammer voor de doorstroom naar de senioren. Maar dit hou je bij een kleine vereniging.

Ook ben ik in de periode dat ik trainer ben bezig geweest met werven van jeugdleden van kabouters tot meiden. Zo hebben we nu momenteel 2 meiden bij de F2, 2 bij de E1, 2 bij de E2 en bij de D1 voetballen er zelfs 5. Daarnaast hebben we 2 damesteams. Bij de jeugd vond ik het belangrijk dat de spelers op hun eigen niveau spelen, doorstroom naar een hoger team. Dit geld ook voor meiden. We hebben er dit jaar voor gekozen om de meiden te laten voetballen met de jongens. Dit geeft aan dat het niveau van de meiden vrij hoog ligt.

Onderin bloeit de vereniging: kabouters, 3 F-teams, 1 E-team en 2 D-teams. In de categorie junioren hebben we momenteel alleen een B1. Natuurlijk hoop ik en mede met mij het jeugdbestuur dat deze jongens/meiden zorgen voor een goede doorstroom naar de senioren. Ik ben nu 30 en heb met de jeugd al met meerdere teams een kampioenschap gevierd. Al vind ik dat niet het belangrijkste het blijft leuk om te zien dat de kinderen trots zijn op zichzelf en hun teamprestatie. Een aantal jaren geleden ben ik met de E2, jongens die nu in de C junioren voetballen en 2 meiden die nu in dames 2 spelen bekerkampioen van Noord Nederland geworden, iets wat je niet vaak ziet bij een kleine vereniging.

Wat zijn jou activiteiten allemaal bij SIOS.

Ik zit in het jeugdbestuur, binnen het jeugdbestuur hou ik me voornamelijk bezig met toernooien en technische zaken. Ook ben ik jeugdtrainer en leider van zowel de F1 als de D1. Hierdoor ben ik zowel maandag als woensdag van 16.00 tot 18.45u op het veld te vinden en probeer ik zaterdags zowel bij de F1 als de D1 aanwezig te zijn bij de wedstrijden. Momenteel zit ik ook in de commissie van het 40 jarig bestaan. Er gaat dus per week aardig wat uur in zitten, soms denk ik ik kan wel een bed in de kleedkamer zetten

Het damesvoetbal neemt landelijk een steeds grotere vlucht, had jij dat verwacht?

Ik vind het goed te zien dat er steeds meer dames en meiden gaan voetballen, het niveau wordt daardoor landelijk gezien steeds hoger. Het is niet zoals ze vroegen zeiden een mannensport. Maar in mijn ogen een sport die heel goed gemengd is te spelen.

Wordt het damesvoetbal en jeugdvoetbal in Sauwerd serieus genoeg genomen ?

Binnen SIOS zeker, er staat altijd veel publiek te kijken bij de wedstrijden. Bij de jeugd zie ik natuurlijk graag dat ook de spelers van de seniorenteam meer interesse tonen in de jongste jeugd. Hun zie ik te weinig bij deze wedstrijden. Zelfs tijdens mijn werk wordt er vaak gevraagd naar de verrichtingen van de jeugd van SIOS. Dit is natuurlijk altijd leuk.

FC Groningen heeft geen damesteam vind je dat een gemiste kans ?

Nee denk niet dat dit een gemiste kans is, het is in ontwikkeling, zo hebben meerdere eredivisie teams geen dames op het hoogste niveau. Ik denk dat als we een aantal jaren verder zijn we maar eens weer moeten kijken want het damesvoetbal is nog steeds in bloei.

Wat is of was jou idool

Vroeger was Marc Overmars mijn idool, een snelle linksbuiten met een leuke versnellingsactie.Nu kijk ik niet meer naar 1 voetballer in het bijzonder maar meer al team in zijn geheel.