Dick Akkerman; Keepers moeten sober zijn

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Bevlogen verteld Dick Akkerman over zaken uit de voetbalwereld die hem bezig houden. Hij is als keepertrainer actief bij het deze maand veertig jaar bestaande SIOS uit Sauwerd en Puurvoetbalonline maakte het volgende interview met hem.

Bevlogen verteld Dick Akkerman over zaken uit de voetbalwereld die hem bezig houden. Hij is als keepertrainer actief bij SIOS uit Sauwerd en Puurvoetbalonline maakte het volgende interview met de vijftigjarige inwoner van Winsum.

 

fotodickakkerman

 

Keepen zat de jonge Dick Akkerman al vroeg in het bloed weet de ondertussen vijftigjarige inwoner van Winsum zich nog goed te herinneren. ,,Na de periode van na schooltijd met een overall en laarzen aan voetballen werd ik op tienjarige leeftijd lid van BNC uit Finsterwolde. Daar kwam ik in wat toen nog A-pupillen heette terecht. Daar heb ik tot mijn dertiende jaar gekeept waarna we naar Groningen verhuisden en ik voor Lycurgus ging spelen."

Hier bleef de jonge doelman tot en met de A-junioren spelen maar besloot toen een punt achter zijn voetbalactiviteiten te zetten. Ik ben toen inderdaad enkele jaren gestopt maar na een aantal jaren begon het toch weer te kriebelen. Ik ben toen weer lid van Lycurgus geworden en heb daar een jaar gespeeld alvorens ik de overstap naar Potetos maakte waar ik zes jaar heb gespeeld."

Het keepersvak vond Dick een interessant onderdeel van de voetbalsport en hij besloot zich dan ook toe te leggen op het trainen van keepers. ,,In de jaren negentig heb ik de keepertrainingscursus van Coen van der Molen in Winsum gevolgd en ook heb ik de cursus van Frans Hoek gevolgd en trainde in die periode enkele keepers van Viboa.

Die werkzaamheden verricht de in het dagelijks leven medewerker voorraadbeheer van het Laboratorium voor Infectieziekten zijnde Dick Akkerman tegenwoordig bij SIOS. ,,Bij SIOS train ik sinds het seizoen 20006-2007 enkele keepers wat mij prima bevalt omdat SIOS een kleine maar ontzettend gezellige en leuke vereniging is en waar ik dan ook geregeld zaterdags langs de lijn sta.

Maar dat langs de lijn staan zal de komende maanden en volgend seizoen ook meer op andere velden dan in Sauwerd gebeuren weet Dick te vertellen. ,Ik volg op dit moment enkele keepers voor het Regioteam Noord Groningen maar dat zijn er maar een beperkt aantal. Dat wil ik de komende periode uitbreiden zodat ik een beeld krijg van het talent wat er in onze regio absoluut aanwezig is waarbij ik van de keepers die ik echt goed ken Rick Schaaphok en Gerben Bouman er boven uit vind steken. ."

Over de kenmerken waar een keeper in de ogen van de oud-doelman aan moet voldoen heeft hij dan ook een duidelijke mening. ,,Een keeper moet te allen tijde sober keepen, proberen tweebenig te zijn, coachend aanwezig en geen overbodige,, showmomenten" zoals ik bij Luciano van Groningen en ,,Ken van Barbie pop, Romero van AZ zie. Dat zijn geen keepers naar mijn hart. Geef mij maar types als een Edwin va der Sar en een Maarten Stekelenburg wat rustige sobere doelmannen zijn."

Als de naam Stekelenburg valt geeft Dick aan dat nu van de Sar definitief de deur naar Oranje dicht heeft gelaten men in de media op moet houden met zeuren. ,,De media maakte er bijna een hype van wat ik totale waanzin vind. Wie ook de opvolger wordt maakt niet uit maar geef iemand het vertrouwen maar haal  niet bij ieder wissewasje de naam Edwin van der Sar erbij."

Duidelijke woorden van de man die het jammer vind dat een kleine vereniging zoals SIOS spelers met ambitie verliest aan grotere verenigingen. ,,Dat vind ik ,hoewel ik het wel begrijp, jammer. Soms komen ze als ze het bij die verenigingen net niet redden niet terug terwijl ze bij een club als SIOS zeer gewaardeerde eerste elftalspelers zouden zijn."

Zo heeft Dick Akkerman overal een goed onderbouwde mening over en heeft hij over het betaald voetbal in Nederland ook een visie die niet aan duidelijkheid te wensen overlaat. ,Je kon het door de hoogte van de salarissen zien aankomen en de sponsoren hebben ook niet meer de grote bedragen van enkele jaren terug beschikbaar. Het wordt dus allemaal wat minder en ik denk dat een van de middelen om het betaald voetbal weer een beetje gezond te krijgen is dat men terug gaat van full-profs naar semiprofs. Als dat niet gebeurt kunnen diverse clubs het hoofd niet meer boven water houden en zullen er nog meer clubs uit het betaald voetbal verdwijnen."

Wat dat betreft ziet Dick Akkerman de toekomst van SIOS een stuk rooskleuriger al sluit hij ook hier zijn ogen niet voor de realiteit. ,Nu ziet de situatie, met drie seniorenteams en meerdere jeugdteams er nog goed uit maar je weet nooit wat de toekomst brengt. Een toekomst waarin het op termijn misschien wel zal gebeuren dat er over een samenvoeging tussen een of meerdere jeugdteams met bijvoorbeeld Viboa gesproken zal worden. Een reden daarvoor zou kunnen zijn dat de doorstroming naar de senioren anders stagneert en dat is iets wat je moet voorkomen want als je vergrijst als vereniging dan loop je namelijk achter de feiten aan."