Peter Kolkena: FC LEO is de vierde klasse ontgroeid

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De 21 jarige Peter Kolkena voetbalt voor het eerste elftal van FC LEO en promoveerde met dat team vanuit de vijfde klasse naar de derde klasse. De snelle aanvaller vertelt in onderstaand vraaggesprek wat hij in de toekomst van de Leensters verwacht en ook heeft hij het over de kansen van FC Groningen wat betreft het bereiken van een eventuele vijfde plaats. Verder hoopt hij dat Robin van Persie deze zomer in vorm is tijdens het EK en ziet hij het wel zitten om een keer met schaatster Annette Gerritsen te stappen.

De 21 jarige Peter Kolkena voetbalt voor het eerste elftal van FC LEO en promoveerde met dat team vanuit de vijfde klasse naar de derde klasse. De snelle aanvaller vertelt in onderstaand vraaggesprek wat hij in de toekomst van de Leensters verwacht en ook heeft hij het over de kansen van FC Groningen wat betreft het bereiken van een eventuele vijfde plaats. Verder hoopt hij dat Robin van Persie deze zomer in vorm is tijdens het EK en ziet hij het wel zitten om een keer met schaatster Annette Gerritsen te stappen.

fcleo1_hs88_08-10-2011_14

Peter Kolkena(nummer 8) scoort hier voor FC LEO in de wedstrijd tegen HS'88

Jij bent een van de spelers van het zeer succesvolle eerste elftal van FC LEO. Had jij verwacht dat jullie derde zouden staan op dit moment: Voor aanvang van het seizoen 2011/2012 was onze doelstelling handhaving in de 3e klasse en als extra misschien strijden voor een periodetitel. Omdat onze trainer Jaap van der Ploeg voor aanvang van de eerste competitiewedstrijd aangaf dat hij van ons verwachtte dat we minimaal 7 punten zouden pakken in de eerste 3 competitiewedstrijden werd er direct druk op ons gelegd. Na twee keer promotie te hebben afgedwongen van de 5e klasse naar de 3e klasse moesten we nog wennen aan het niveau. Dit bleek ook in de eerste competitiewedstrijd tegen Gorecht waar we met 3-2 verloren. We kwamen tot tweemaal toe achter te staan maar wisten ook tot tweemaal toe de gelijkmaker te forceren. Een paar minuten voor het fluitsignaal scoorde Gorecht opnieuw en dit was ook de eindstand. Na deze wedstrijd bleek dus al dat we maximaal 6 punten konden pakken in de eerste drie competitiewedstrijden van het seizoen en dat betekende dus dat Jaap van der Ploeg zou vertrekken aan het eind van het seizoen. Op dit moment kan ik stellen dat we de 4de klasse ontgroeid zijn en als selectie in de 3e klasse thuis horen. Dit bleek ook tijdens de twee oefenwedstrijden van afgelopen weken tegen 4de klassers, de Fivel 1 ( 4-1 winst) en OKVC 1 (5-2 winst) die simpel gewonnen werden. Momenteel staan we op een 3e plaats maar het verschil met plaats 7 is erg klein dus er kan van alles gebeuren dit seizoen. Persoonlijk denk ik dat we bij de beste vijf teams kunnen en moeten eindigen dit seizoen. 

Er vertrekken wat spelers bij FC LEO maar velen denken dat vanuit de A-jeugd weer nieuwe spelers doorstromen. Deel jij die mening: Er zijn een aantal spelers uit de A1 die een paar keer met ons hebben meegedaan en tegen het 1e elftal aanzitten. Omdat we een redelijk brede selectie hebben zullen er, denk ik, niet heel veel spelers doorschuiven naar het 1e elftal. Maar ik denk dat bijvoorbeeld spelers als Frank Veenwijk, Stan Buikema en Julip Chia volgend seizoen een aanwinst kunnen zijn voor het 1e elftal en bij vertrek van Roelof Bolt zal Marco Wichers mogelijk de nieuwe keeper worden van Leo 1. Dit is natuurlijk niet aan mij maar aan de nieuwe hoofdtrainer van volgend seizoen Jan Jaap Zijlstra.

Wat maakt Alberto Contador tot een van jouw favorieten: Ieder jaar volg ik de Tour de France op de voet net als vele andere grote sportevenementen. Vooral zijn mentaliteit bewonder ik. Ik heb groot respect voor wielrenners die deelnemen aan de Tour de France omdat je als wielrenner over een topconditie moet beschikken en erg veel doorzettingsvermogen, maar Alberto Contador springt er voor mij wel uit. Hoe hij bij zijn laatste tourwinst alles en iedereen eraf reed in de Alpen en de Pyreneeën vond ik echt geweldig om te zien. Jammer genoeg was hij de afgelopen Tour de France minder in vorm en was hij een paar keer hard onderuit gegaan anders weet ik zeker dat hij de Tour weer had gewonnen maar dit jaar zal hij zeker weer voor de overwinning gaan.

Nederland wordt volgens jouw Europees Kampioen omdat: Op het WK in Zuid-Afrika zijn de spelers van Oranje naar elkaar toegegroeid en was de sfeer binnen de groep erg goed. Ik denk dat de sfeer binnen de groep een van de belangrijkste factoren is voor succes, dit merk ik ook binnen onze selectie. We zijn een echte vriendenploeg hebben alles voor elkaar over in het veld en strijden altijd met elkaar tot het eind voor de overwinning. Dit zag je ook bij het Nederlands Elftal op het WK. Ik hoop dat Robin van Persie op het EK zijn vorm kan doorzetten die hij momenteel bij Arsenal laat zien. Belangrijk voor Oranje is wel dat alle belangrijke spelers fit blijven. Het Nederlands Elftal beschikt naar mijn mening over het beste middenveld en aanval van Europa met topspelers die wekelijks bij buitenlandse topclubs spelen en daarom heeft het Nederlands Elftal een goede kans om Europees Kampioen te worden in 2012.

De transferperiode in januari zorgt voor teveel onrust bij de betaalde clubs: Hier ben ik het mee eens. Vaak wordt in de transferperiode in januari de beste spelers weggekocht en zie je dat een club hierna vaak inzakt. Persoonlijk vind ik dat spelers alleen aan het einde van het seizoen mogen vertrekken zodat ze het hele seizoen uitspelen. Dit geeft zekerheid voor de clubs en ook voor de spelers zelf. Wanneer je steeds bezig bent met een transfer speelt dit ook tijdens wedstrijden in je hoofd en ben je minder geconcentreerd dan wanneer je rust in je hoofd hebt.

Jij doet ook aan fitness las ik op Facebook. Waarom doe je dat naast het voetballen: Klopt, sinds een jaar of twee doe ik naast voetbal ook aan fitness. Persoonlijk vond ik dat ik op het veld nog gebrek had aan fysieke kracht en daarom ben ik gaan fitnessen om meer kracht op te bouwen. Ik moet zeggen dat dit erg heeft geholpen en dat ik nu fysiek sterker ben dan een jaar of 2 terug. Ook vind ik het erg belangrijk om fit en gezond te blijven en gewoon goed in je vel te zitten. Uiteraard wil ik er net als vele anderen zomers op het strand ook goed uitzien voor de dames!

FC Groningen gaat nog een rol spelen in de strijd om de vijfde plaats omdat: Het gat met de vijfde plaats is momenteel maar drie punten dus er kan nog van alles gebeuren. Met David Texeira heeft FC Groningen een goede spits in huis gehaald en dit heeft hij ook al bewezen met 8 goals. Ook zijn de twee jonge huurlingen van Ajax, Lorenzo Burnet en Johan Kappelhof, samen met Virgil van Dijk aanwinsten voor FC Groningen. Met Pieter Huistra als trainer denk ik dat FC Groningen dit seizoen bij de beste vijf clubs van de Eredivisie kan eindigen.

fcleo1_hs88_08-10-2011_21

Peter Kolkena in actie voor FC LEO in actie tegen HS'88

Wat vind jij de kracht van het huidige eerste elftal van FC LEO: Momenteel moeten we het vooral van onze strijdlust en inzet hebben. Veel wedstrijden hebben we gewonnen op conditie. Denk dat onze kracht is dat we echt als team de wedstrijden in gaan en voor elkaar vechten. Ook komt er steeds meer voetbal in ons spel maar dit kan zeker nog verbeterd worden. Omdat wij als vriendenteam al een aantal jaren samenspelen boeken we steeds meer vooruitgang wat voor een groot deel te danken is aan onze trainer Jaap van der Ploeg. Maar ik denk dat we met deze jonge selectie nog sterk kunnen groeien en wie weet lukt het ons binnen een aantal jaar promotie af te dwingen naar de 2e klasse.

Roelof Bolt en Gert Jan van der Ploeg vertrekken naar Hunsingo. Verbaasd die keuze jou: Vorige week gaf onze keeper Roelof Bolt aan dat hij nog het twijfelen is of hij daadwerkelijk naar Hunsingo vertrekt maar Gert Jan van der Ploeg zal zeker weten vertrekken na dit seizoen. Die keuze kwam voor mij als een grote verrassing, het gerucht ging al een tijdje dat Gert Jan zou vertrekken aan het einde van het seizoen maar nog niet naar welke club. Ik had eerder verwacht dat hij naar een club in Groningen zou verkassen omdat hij daar momenteel ook woont. Misschien is er aanleiding geweest om naar Hunsingo te vertrekken omdat de vriend van zijn zus ook bij Hunsingo 1 speelt. Wel vind ik het jammer dat hij vertrekt omdat ik al vanaf de kleinste jeugd met hem heb samen gespeeld en Gert Jan wel één van de sfeermakers is binnen de groep.

Wat is in jouw ogen een overgewaardeerde voetballer in de eredivisie: Theo Janssen. Vorig seizoen speelde hij zijn beste seizoen bij FC Twente en werd hij terecht uitgeroepen tot beste voetballer van de Eredivisie. Maar dit seizoen bij Ajax valt hij me erg tegen. Ik verwacht dat hij het team meer op sleeptouw zou nemen. Misschien komt dit omdat hij meer verdedigend speelt bij Ajax dan vorig seizoen bij FC Twente. Hij heeft een fantastische linker maar op dit moment vind ik dat hij beter kan dan hij nu laat zien.

Met welke Nederlandse sportvrouw wil Peter Kolkena wel een avondje stappen en waarom:

Annette Gerritsen, professioneel schaatsster. Een mooie, spontane, blonde meid waar je denk ik wel een gezellig avondje mee kan stappen!