Francis Veenema: Futsal Marum moet zijn eigen identiteit bewaren

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Francis Veenema kwam er zelf via internet enkele jaren geleden achter wat de reden was dat hij al een jaar lang rond liep met een enkelblessure. De voor Futsal Marum uitkomende oud-speler van Marum vertelt daar in onderstaand vraaggesprek meer over wat ook geldt voor de ambities van Futsal Marum , de logische doelstelling van SV Marum, de zaalvoetbalcultuur bij de KNVB en het feit dat FC Groningen een andere doelman moet halen.

Francis Veenema kwam er zelf via internet enkele jaren geleden achter wat de reden was dat hij al een jaar lang rond liep met een enkelblessure. De voor Futsal Marum uitkomende oud-speler van Marum vertelt daar in onderstaand vraaggesprek meer over wat ook geldt voor de ambities van Futsal Marum , de logische doelstelling van SV Marum, de zaalvoetbalcultuur bij de KNVB en het feit dat FC Groningen een andere doelman moet halen. 

     181511_107976422613804_100002043414701_58371_3960734_n

 

Francis ik kon jou niet meer vinden in een van de teams van SV Marum: Dat klopt. Ik ben ongeveer drie jaar geleden gestopt bij SV Marum. Dit heeft destijds verschillende redenen gehad waaronder een enkelblessure die mij een jaar aan de kant heeft gehouden. Wat wel opmerkelijk was is dat ik er zelf achter ben gekomen wat er precies aan de hand was met mijn enkel. Onderzoeken in ziekenhuizen, verschillende scans, MRI, etc. brachten geen uitsluitsel en door middel van zelf zoeken op internet kwam ik er achter dat er een pees was aan de buitenkant van mijn enkel die bij inspanning uit de kom schoot waardoor mijn enkel als het ware geblokkeerd werd in combinatie met een flinke pijnscheut. Na het lezen van een artikel op internet ben ik hiermee naar een orthopedisch specialist in het Wilhelmina ziekenhuis in Assen gegaan en die heeft mij hiermee verder geholpen. Een stukje bot hebben ze een beetje gekanteld en met schroeven vastgezet waardoor de pees hier nu mooi achterlangs loopt en niet meer uit de kom kan schieten.

Een andere reden dat ik niet meer bij SV Marum speel is dat het plezier in het spelletje verdwenen was. Dat het dat seizoen niet goed liep en we onderin speelden zal ongetwijfeld hebben meegespeeld maar wat ik ook miste was een stukje beleving en instelling.

Jij voetbalt in de zaal voor Futsal Marum. Een speler van Buitenpost, Reinier Gatsonides hoopt dat jullie kampioen worden. Denk jij dat jullie kampioen kunnen worden: Met het team van Futsal Marum moeten we dit jaar promoveren. Als dat met een kampioenschap is zou dat fantastisch zijn. Op papier hebben we het sterkste team van de competitie, daar ben ik van overtuigd, maar we hebben in het begin van de competitie 2 nederlagen moeten incasseren. Na een teamoverleg is er besloten iets af te wijken van de tactiek zoals deze eerst afgesproken was. Dit lijkt goed uit te pakken want de laatste 3 wedstrijden werden gewonnen met in totaal slecht 1 tegendoelpunt. Vanavond hopen we op een mooie afsluiting voor de winterstop in de thuiswedstrijd tegen Drachtster Boys.

Wat moet er in jouw beleving gebeuren om Futsal Marum op een nog hoger plan te brengen: We zijn dit jaar begonnen met een keer in de twee weken te trainen in de zaal. Wil je hogerop dan moet je dit zeker gaan doen en denk ik in de toekomst uitbouwen naar een wekelijkse training. Ook hebben we dit jaar voor het eerst een jeugdteam bij Futsal Marum en met het oog op de toekomst is dit ook een hele goede ontwikkeling. Het mooie van Futsal Marum is dat iedereen elkaar kent; spelers, supporters en sponsoren. Ga je gekke dingen doen zoals het betalen van spelers is je identiteit verdwenen. Met andere woorden: liever in de hoofdklasse met 100 man op de tribune en spelers uit Marum e.o., dan spelen in de eerste divisie met 20 man op de tribune die vragen wie wie is.

SV Marum spreekt de ambitie uit om een stabiele tweede klasser te worden. Hoe kijk jij daar tegen aan: In een dorp als Marum hoort de plaatselijke voetbalclub zeker op tweede klasse niveau thuis. Als dit kan in plaatsen als Leek, Roden, Peize, Grijpskerk (1e klasse) moet dat in Marum ook zeker mogelijk zijn. Wat ik nog altijd heel jammer vind is dat er geen kunstgrasveld is bij Marum. Je kunt hierdoor zoveel winst pakken als voetbalclub zijnde. Je ziet ook steeds meer dat clubs met een kunstgrasveld bovenin meedraaien in de competitie. Ik weet niet hoe de situatie nu is maar de trainingsvelden waren meestal in oktober al weer omgetoverd tot een modderpoel.

Waarom zie ik jou niet op de topscorerslijst aller tijden staan van SV Marum: Ik weet zo niet welke lijst je bedoelt maar als je de lijst bedoelt op voetbalnoord.nl kan dat kloppen. Sinds de zondagafdeling is verdwenen bij SV Marum is deze ook verdwenen op voetbalnoord.nl. Toen ik nog voetbalde bij SV Marum op zondag stond ik tweede op de lijst na Wilfried Dijk. Die zou ik overigens nooit hebben ingehaald want ik denk dat hij wel een paar honderd goals heeft gemaakt voor SV Marum. Overigens voetbalt Wilfried ook al weer een paar jaar bij Futsal Marum in het derde net als een paar andere oud eerste elftal spelers van de zondagafdeling van SV Marum.

De soap bij Ajax duurt maar door. De schulden bij diverse clubs lopen alleen maar op. Is het betaald voetbal niet doodziek: Tja, ik denk dat we het in Nederland nog aardig voor elkaar hebben als we kijken naar de schulden van clubs in het buitenland. Ik hoop dan ook dat die nieuwe fair-play regels van de FIFA er snel komen en doorgevoerd worden. Al zal de corruptie nooit verdwijnen uit het voetbal. Wat Ajax betreft kan mij die hele soap niet echt boeien. Voor beide kampen is wel wat te zeggen. Gelukkig is het niet mijn cluppie. Alleen bij Europese wedstrijden hoop ik dat Ajax het goed doet maar in Nederland is de Trots van het Noorden mijn club. Ik hoef volgens mij niet uit te leggen welke club dat is, toch?

Nederland kent geen zaalvoetbalcultuur omdat de media er te weinig aandacht aan besteden: Niet alleen de media maar ook bij de KNVB zelf is zaalvoetbal een ondergeschoven kindje. Neem nu alleen maar de competitieplanning van de KNVB. Er zit totaal geen systeem in, sommige teams hebben 11 wedstrijden gespeeld terwijl en ook teams zijn met 6 gespeelde wedstrijden. We hebben zelfs een team in de competitie zitten dat nog geen enkele thuiswedstrijd heeft gespeeld dit seizoen. Nee, ik denk dat de oorzaak toch echt bij de KNVB zelf ligt. Als de basis al niet goed is zal het nooit wat worden.

Wat doet Francis Veenema in het dagelijks leven: Ik werk vijf dagen in de week op het hoofdkantoor van Scapino in Assen op de afdeling e-commerce. Hier regelen wij alles voor Scapino met betrekking tot het internet. Daarbij komt niet alleen een webshop kijken maar ook online adverteren, affiliate marketing, vergelijkingssites, assortiment op Wehkamp, online nieuwsbrieven, zoekmachinemarketing, contentbeheer, etc. Heel veelzijdig dus en ook nog eens in een team met jonge mensen en dat maakt het allemaal heel leuk.

Oranje doet volgend jaar een gooi naar de Europese titel denken velen. Anderen denken dat ze sneuvelen in de poulewedstrijden. Tot welke groep behoor jij: Ik heb werkelijk geen idee. Spanje en Duitsland zijn voor mij de favorieten en de Duitsers komen we in de poulefase al tegen. Dat vind ik al heel mooi want Nederland – Duitsland heeft altijd iets speciaals en al helemaal op een EK of WK. Verder vind ik het ook mooi dat we weer tegenover Angstgegner Portugal staan. Ook daar hebben we nog wat goed te maken. Als ik toch een voorspelling moet doen: of in de poulefase al naar huis of als we de poule doorkomen stoten we door tot de finale waar we het weer niet gaan redden vrees ik.

Pieter Huistra is niet tevreden over zijn beide keepers heb ik het idee. De beslissing om geen nieuwe doelman aan te trekken kost FC Groningen de play off’s: Het zijn ook niet mijn favorieten. Ik heb in de zomer nog de hoop gehad dat Pietje Velthuizen misschien naar Groningen zou komen. Dat had ik een hele goede aankoop gevonden voor de FC. Ik verwacht dat Groningen de play offs wel gaat halen maar met deze selectie toch weer naast Europees voetbal grijpt. Het vertrek van Matavz weegt daarin zwaarder dan de huidige keerpers denk ik. Teixeira moet nog wennen en zal dit seizoen nog zijn draai moeten vinden.

Ben jij het met mij eens dat er nog hard aan www.futsalmarum.nl gewerkt moet worden: Als ik naar andere sites van voetbalclubs kijk doen we het met FutsalMarum.nl helemaal niet slecht. Welke andere club heeft nu zijn eigen tv-station? Geweldig toch? Ik weet dat er altijd meer tijd ingestoken moet worden dan aanvankelijk gedacht wordt maar hoe de site van Futsal Marum eruit ziet en leeft kunnen veel clubs nog iets van leren. Als ik dan een klein puntje van kritiek moet geven mag de teamfoto van Futsal Marum 1 van dit seizoen wel eens op de site komen.

Wat heb ik niet gevraagd maar wil je wel vertellen: Ik wil je de complimenten geven over de vele interviews en verslagen die je maakt. Lees ze altijd met plezier. Heel veel succes met Puurvoetbalonline.