Een mooie oude tribune en Geert Jan Zijlstra horen bij Noordpool

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Zaterdag was ik namens de Ommelander Courant te gast bij de voetbalvereniging Noordpool voor de wedstrijd Noordpool- Engelbert.

Zaterdag was ik namens de Ommelander Courant te gast bij de voetbalvereniging Noordpool voor de wedstrijd Noordpool- Engelbert.

             

                                 veld-1 

                             Het hoofdveld met de mooie oude tribune van Noordpool UFC  foto: Jan Huizinga Uithuizen

Een wedstrijd tussen de nummer 4(Noordpool) en nummer 2( Engelbert). Een mooi affiche werd er vooraf gezegd en de spelers op het veld maakten dat meer dan waar mede door een spectaculair scoreverloop. Voor aanvang van de wedstrijd zag ik op de teletekstpagina’s van de Uithuizer voetbalclub dat het bestuur had besloten om het huidige hoofdveld van een kunstgrasmat te voorzien. Een ontwikkeling die wel een logische keuze is volgens de deskundigen waar ik mij graag bij aansluit. Door deze besluitvorming zal de mooie tribune die het sportpark in Uithuizen opsiert straks neer mogen kijken op een prachtig veld. Er zijn plannen om de tribune op te knappen die ik van harte toejuich want ook zaterdag werd er door de schrijvende pers en aanwezige toeschouwers dankbaar gebruik van gemaakt. De weersomstandigheden waren echt ‘Hollands” door de gure wind die over het sportpark blies en de mooie oude tribune zorgde ervoor dat iedereen zijn beschutting kon vinden tegen het onstuimige weer.

IMG-6236

        Geert Jan Zijlstra     Foto: Jan Huizinga Uithuizen

 Mooie verhalen

De tribune in Uithuizen zou boeken vol kunnen schrijven over de heroïsche duels die zich voor zijn ogen hebben afgespeeld. Helaas kan een tribune dat niet want wat zouden het prachtige verhalen worden over spelers als de zaterdag als toeschouwer aanwezige Henk Bos, Henk Leegte, Johnny Veenstra de broertjes Roelf en Henk van der Land en keepers als Jan Posthumus, Cor Wit en Theo Schollema. Een man zou zeker in die verhalen niet ontbreken en dat is Geert Jan Zijlstra. De routinier nam na het seizoen 2007-2008 afscheid van het eerste elftal van het toen nog op de zondag prestatievoetbal spelende Noordpool. Toen de vereniging hem echter vroeg of hij in het seizoen 2010-2011 samen met Ronald Klip terug wilde keren in de 1e selectie stemde hij toe. Zestien treffers produceerde ‘GJ” in dat seizoen en dit seizoen staat de teller op twaalf. Een prestatie die waardering verdient die hij vanuit de technische staf, spelersgroep en supporters krijgt. Als je hem zoals zaterdag in actie ziet kun je het je bijna niet voorstellen dat Geert Jan Zijlstra 39 jaren oud is. Nog steeds razendsnel en begenadigd met een uitstekende techniek is hij bezig aan een tweede jeugd waar aan het einde van dit seizoen, als ik de verhalen mag geloven, een einde aan komt. Dat vind ik persoonlijk jammer want voetballers als Geert Jan Zijlstra maken een wedstrijd mooi om naar te kijken. Bij dat type voetballer gebeurt namelijk altijd wel iets speciaals omdat ze op intuïtie spelen. Zaterdag was dat ook het geval toen hij een vrije bal van ruim dertig meter op de lat boven keeper Carlos Miranda van Engelbert roste. Maar ook een subtiel gegeven bal is iets wat hij beheerst want zijn traptechniek is een lust voor het oog. Trainer Willem Kluin is dan ook erg blij met de routinier die wekelijks van grote waarde is voor de formatie van de jonge oefenmeester. Aan het einde van het seizoen zal hij dan ook een trapje lager gaan voetballen maar, en dat is een mooi gezegde, in de voetballerij weet je het nooit. Een promotie van Noordpool naar de vierde klasse zou een geweldig afscheidscadeau zijn voor de clubman pur sang.

Clubman en Tribune

Naast speler is hij ook actief binnen de jeugdafdeling van Noordpool als trainer/leider van de D2 en lid van het jeugdbestuur. Dat is tekenend voor de betrokkenheid bij ‘zijn” Noordpool. Die betrokkenheid was ook de reden dat hij in 2010 terugkwam op zijn besluit om een stapje lager te gaan voetballen. De mooie oude tribune  in Uithuizen,wat zal hij genoten hebben van de mooie acties en goals van Geert Jan, maar ook zal hij wel eens boos zijn geweest als de rasvoetballer weer een onnodige gele kaart kreeg van de scheidsrechter. De mooie momenten zullen echter overheersen en mooi is dat ze samen iets delen. De mooie oude tribune en Geert Jan Zijlstra horen namelijk alle twee bij Noordpool en verdienen het dat ze tot in lengte van jaren gekoesterd worden binnen de voetbalvereniging die volgend jaar negentig jaar bestaat.