Jaap van der Laan(www.middelstum-info.nl): Vrijwilligerswerk wordt te vaak ‘gewoon” gevonden.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

 Jaap van der Laan verzorgt voor www.middelstum-info.nl de verslagen van Middelstum1. Samen met zijn compagnon, fotograaf Jan Lüürsen, bezocht hij vele wedstrijden van de Middelstumers in en buiten de provincie. Voor Puurvoetbalonline beantwoordde Jaap de vragen en stellingen waarin onder andere het woord beleving, de vrijwilligers en zijn uit de hand gelopen hobby aan de orde kwamen.

Jaap van der Laan verzorgt voor www.middelstum-info.nl de verslagen van Middelstum1. Samen met zijn compagnon, fotograaf Jan Lüürsen, bezocht hij vele wedstrijden van de Middelstumers in en buiten de provincie. Voor Puurvoetbalonline beantwoordde Jaap de vragen en stellingen waarin onder andere het woord beleving, de vrijwilligers en zijn uit de hand gelopen hobby aan de orde kwamen.

1321731145NJaap_in_gesprek_met_Bert_de_Vries

 

 

Jaap van der Laan (rechts op de foto) in gesprek met de oud-trainer van Middelstum, Bert de Vries

Jaap, wij komen elkaar regelmatig tegen op de velden. In welke hoedanigheid ben jij daar en kun je daar wat meer over vertellen aan de bezoekers van Puurvoetbalonline: Bijna iedere zaterdag ben ik samen met fotograaf Jan Lüürsen te vinden bij de wedstrijden van het eerste elftal van Middelstum. Samen maken we een foto- en wedstrijdverslag van de wedstrijd welke die middag wordt gespeeld. Dit wordt door mij vaak dezelfde avond nog geplaatst op de website www.middelstum-info.nl. Deze site is door mij samen met een andere vriend (Gerard Stuitje) in 2002 opgezet. Als vast onderdeel kon men daar de verslagen lezen van het vlaggenschip van de v.v. Middelstum. Wat ooit begon als een "probeerseltje" groeide uit tot een uit de hand gelopen hobby, welke ik tot op de dag van vandaag nog steeds met veel plezier doe.

Jouw broer Tiemen van der Laan was jarenlang doelman van het eerste elftal van Middelstum. Waren jouw voetballende kwaliteiten ook toereikend voor het eerste elftal: Nee, tot het eerste heb ik het nooit geschopt. Al bij de jeugd (A-junioren) moest ik mijn voetbalschoenen aan de wilgen hangen vanwege blessures. Na het stoppen met actief voetbal ben ik nog wel een jaar of tien actief geweest als jeugdleider binnen de vereniging.

Zaterdag 12 november waren we samen aanwezig bij het duel Middelstum- SGV. Had jij ook even het idee dat het duel naar de Sahara verplaatst was: Het hoofdveld van de vereniging is niet van geweldige kwaliteit. Het veld is totaal niet vlak. Je ziet veelvuldig bij de eigen jongens en de tegenstander dat de bal rare capriolen maakt (wat soms wel eens leidt tot ergernis) Ook de gemeente moest in de afgelopen periode weer zo nodig bezanden. Wat dit vlak voor de winter voor zin heeft begrijp ook ik overigens niet, maar het zal wel zo horen?
Eerder maakten jullie voor www.middelstum-info.nl altijd een analyse met de trainer die te beluisteren was op de website. Waarom is dat verdwenen: Het maken van een analyse vergt een extra aanslag op de toch al drukke weekenden welke ik meestal heb. Tot aan de zomerstop onderhield ik naast de website van Middelstum-info ook de gehele website van de v.v. Middelstum. Vaak zat ik uren achtereen achter de PC om de binnengekomen verslagen, mededelingen, enzovoort op de site te zetten. Omdat ik naast het vrijwilligerswerk doordeweeks hier vaak niet aan toe kwam door mijn fulltime baan kwam ik nauwelijks aan mijn gezin toe om bijvoorbeeld met mijn vrouw iets leuks te doen. In de zomervakantie heb ik daarom voor mijzelf besloten toch iets rustiger aan te gaan doen om zodoende ook meer tijd en aandacht aan mijn privéleven te kunnen besteden. Ik zeg niet dat de analyses van de wedstrijden voorgoed verdwenen zijn, maar op dit moment moet men het er helaas maar even zonder doen.

Ook in Middelstum viel zaterdag meermalen het woord, beleving. Denk jij met mij dat sommige spelers niet begrijpen wat veel vrijwilligers er voor doen om te zorgen dat de spelers lekker een balletje kunnen trappen: Ik denk zeker dat een hoop spelers niet in de gaten heeft hoe belangrijk een vrijwilliger(s) voor een vereniging zijn. Denk hierbij aan de schoonmaak, kantinepersoneel die vaak de hele dag in touw zijn om iedereen maar te voorzien van een natje en droogje. Denk aan de jeugdleiders(s) die iedere week weer klaar staan om met hun teams op pad te gaan naar de wedstrijden. Denk aan alle bestuurders die er toch maar voor moeten zorgen dat alles op rolletjes loopt. Ook achter de schermen verzetten deze mensen een hoop werk. Ik denk dat men hier wel eens vaker bij stil mag staan. Maar men vindt dit schijnbaar heel gewoon.

Wat vind jij een ondergewaardeerde speler in de selectie van Middelstum, en waarom: Echt een ondergewaardeerde speler binnen de huidige selectie zou ik persoonlijk zelf niet zo snel aan kunnen wijzen. De spelersgroep is ten opzichte van het vorige seizoen meer een eenheid geworden, dit merk je zowel in als om het veld. Ik denk dat de huidige trainer van Middelstum (Frank Konneman) daarin een belangrijke rol speelt.

Nederland verloor met 3-0 en volgens de spelers van Oranje waren ze niet weggespeeld. Denk jij daar ook zo over: Of Nederland echt weggespeeld is weet ik niet. Duitsland was in deze wedstrijd wel veel beter dan Oranje. Vooral in de omschakeling lag de kracht van onze oosterburen. Met wat snellere en creatieve spelers aan de kant van Oranje voorin was de uitslag waarschijnlijk niet zo groot geweest. De Duitsers zijn achterin kwetsbaar, dat zag je vaak al terug bij de opbouw van achteruit. We hopen maar op een slechte generale uitvoering. Persoonlijk denk ik als Nederland tijdens het EK Duitsland opnieuw treft we wel een heel andere wedstrijd zullen zien. Oefenduels van Oranje zijn vaak niet zo goed, dat heeft het verleden wel uitgewezen.
Tadic is in de winterstop niet te behouden voor FC Groningen: Voor het publiek/toeschouwers hoop ik dat Tadic het seizoen af gaat maken in Groningen. Persoonlijk denk ik dat hij in de winterstop wordt verkocht aan één van de "topclubs" in Nederland.

Met welke sportjournalist zou jij wel een dag mee op pad willen: Met Mart Smeets. Of het nu gaat om Basketbal, Voetbal, Schaatsen of net gelijk de sport waarbij hij aanwezig is, iedere keer zit ik met veel plezier en interesse te kijken en te luisteren naar zijn programma's.

Samen met fotograaf Jan Luurssen trek jij al heel wat jaartjes langs de velden. Wat maakt het iedere keer weer tot een feest om met Jan op pad te gaan: Het valt bijna niet uit te leggen waarom het iedere keer weer een feest is om met deze man op pad te gaan. Ik denk een ieder die ons wel eens heeft gezien bij een wedstrijd wellicht een eigen mening hierover heeft of kan hebben. We passen qua denken goed bij elkaar en ouwehoeren een hoop af, voor, tijdens, en na de wedstrijden. Ik zou me geen betere compagnon kunnen indenken waar ik tijdens de zaterdagmiddag meer plezier mee beleef dan met hem.

Wat heb ik jou niet gevraagd maar zou je wel graag willen vertellen: Ik hoop dat iedereen een hoop plezier beleeft aan de wedstrijdverslagen van ons vlaggenschip. We doen het met veel plezier en weten dat het door velen wordt gewaardeerd.