Jan Noorda: Deze fusie maakt ons allemaal winnaar

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Velen denken dat de sinds vorig jaar vijftig jarige Jan Noorda bij de belastingdienst werk en anderen weer dat hij bij de rechtbank werkzaam is en in beide gevallen is het onjuist vertelt hij zelf.

 

Velen denken dat de sinds vorig jaar vijftig jarige Jan Noorda bij de belastingdienst werk en anderen weer dat hij bij de rechtbank werkzaam is en in beide gevallen is het onjuist vertelt hij zelf

fotojannoorda

,, Ik werk bij het Openbaar Ministerie in Groningen en mijn hoofdwerkzaamheden bestaan uit het voorbereiden van de strafzaken voor de Officier van Justitie wat iets geheel anders is dan de functies die hiervoor geschetst werden. Maar grappig is het wel als er zo gegist wordt over wat je voor de kost doet."Als zijn beginperiode bij UVV'70 als voetballer tersprake komt moet hij diep nadenken in welk jaar dat was

,,Mijn eerste activiteit kan ik me nog goed herinneren maar wat het jaar betreft moet ik even diep nadenken. Het zal ergens rond 1974 zijn geweest want het B-juniorenteam was net opgericht. Onze eerste wedstrijden speelden we op een toernooi in Valthermond. Geloof het of niet maar mijn eerste plaats in het elftal werd die van laatste man. Het was ook direct de laatste keer dat ik op die positie heb gestaan want ik kan me nog goed herinneren dat het absoluut geen succes was. Onze thuiswedstrijden speelden we in die tijd in Zoutkamp (wat dat betreft is er niets veranderd) of in Houwerzijl achter de school. Toen het tijd werd om naar de senioren te gaan had ik het echter wel gezien en ben ik gestopt.

Toch kreeg hij spijt van deze beslissing en Jan Noorda besloot op latere leeftijd de kicksen weer aan te trekken. Ik miste het voetballen toch wel en ben na een aantal jaren dan ook weer gaan voetballen. Omdat er kwaliteit voldoende was in de hogere elftallen kwam ik steeds in het derde, vierde of zelfs vijfde terecht. Eerst als vleugelverdediger (links of rechts maakte me niet zoveel uit en de tegenstander ook niet) en daarna als succesvolle doelverdediger. Een prachtige tijd met o.a. Bert Batema, Fré Dijkhuizen, Gerrit Groen, Wietse Knol, Anko Valkema, Cor en Martin Nieuwenhuis en Anita (toen nog) Hummel als leidster."

Wat de fusie betrof was de Ulrumer een van de personen die van het begin bij een eventuele fusie tussen UVV;70 en Zeester betrokken was..Ik was er inderdaad vrij direct bij betrokken en bij de eerste vergadering om samen te gaan werken met Zeester wat de C-junioren betrof ,  Het klikte dusdanig dat ook snel werd besloten om elkaar ook te gaan helpen wat de D-junioren betrof. Dat beviel van beide verenigingen uit prima waardoor er gesproken werd over een verdere samenwerking maar die plannen kwamen even op sterk water te staan omdat enkele ouders een uitbreiding van  deze samenwerking nog niet zagen zitten. Toch werd op een gegeven moment de draad weer opgepakt en werd er dusdanig voortvarend te werk gegaan dat een algehele fusie in 2009 uiteindelijk resultaat het resultaat was."

Een fusie die volgens de in de technische commissie zittende Jan Noorda alleen maar winnaars heeft opgeleverd' Uiteraard verander je een groen/wit hart niet direct in een blauw/zwarte wat ook voor iedereen van Zeester geldt. En misschien had UVV'70 door het grote seniorenbestand zich nog enkele jaren kunnen bedruipen maar helaas hadden we weinig aanvoer uit de jeugd. Bij Zeester was het precies andersom en dreigde er in Zoutkamp een ,,PWC-achtige" situatie te ontstaan. Daarom is het ook geweldig dat beide verenigingen elkaar hebben gevonden en samen proberen een grote, gezonde vereniging te worden maar vooral te blijven. We zijn als vereniging VVSV'09 voortvarend begonnen maar wat het eerste elftal betreft heb ik nooit zo over een goede start nagedacht. Mede omdat ik er eigenlijk vanuit ga dat een plaats bij de eerste zes tot de mogelijkheden moet behoren gezien het potentieel.

Onze prima start als nieuwe club had ik niet anders verwacht. Bij de leden onderling was er sinds de samenwerking in het seizoen 2008-2009 al een goede relatie ontstaan waarbij sommige leden al te kennen hadden gegeven dat wanneer de fusie niet door zou gaan ze een overschrijving naar de andere vereniging zouden overwegen. De enige strubbelingetjes waren die tussen beide besturen maar nu er maar 1 bestuur meer is behoren ook die tot het verleden. Zelf heeft Jan Noorda in de fusiebegeleidingscommissie gezeten en is nu actief zoals gezegd in de technische commissie maar is op de eerste plaats supporter met een voorkeur voor een speciale favoriete speler wat het eerste elftal betreft.

,,Mijn favoriete speler uit het eerste elftal is niet de beste en ook niet degene met de mooiste stijl, het meest atletische lichaam of de knapste. Het is echter wel iemand die nooit van ophouden weet en – zelfs wanneer zijn tong op z´n tenen hangt – nog eens een sprint aantrekt om die bal net voor de achterlijn nog te halen en de enige speler die een ratslag maakt nadat hij heeft gescoord: Harm Klaver. Dat zijn voetballers naar mijn hart en worden helaas niet altijd op de juiste manier gewaardeerd."

De geschiedenis van UVV´70 kende vele hoogtepunten weet hij zich uiteraard goed te herinneren en somt er moeiteloos enkele op. ,,Ik kan me de promotiewedstrijden tegen Tiendeveen nog goed herinneren (thuis met 3-1 verloren en uit volgens mij met 3-2). Maar over de kampioenschappen van zowel het eerste (in Stedum) als het tweede (in Ulrum) op dezelfde dag en vooral het feest daarna doen nog steeds wel eens verhalen de ronde. En de aanwezigheid van Louwe van der Horn bij de thuiswedstrijden is een bezienswaardigheid en belevenis op zich en iets wat ik iedere keer weer wat bijzonders vind."

Het meest bizarre hoogtepunt is voor de Ulrumer echter het duel wat hij met het derde speelde tegen Oranje Nassau. ,,We speelden met het derde tegen Oranje Nassau  wat kampioen kon worden terwijl wij ergens onderaan bungelden. Roel Venema floot toen volgens mij zijn eerste seniorenwedstrijd en direct ook zijn laatste als ik goed ben ingelicht. Dankzij het fluiten van Roel en heel veel geluk wonnen wij de wedstrijd mij 3 – 1. Een uitslag waar de Oranje Nassau (en dan druk ik mij zacht uit) niet erg blij mee was .

Maar nu dus VVSV'09 waarvan Jan Noorda hoopt dat er over een aantal jaren ook tal van anekdotes de ronde zullen doen over kampioenschappen, promoties en personen van de vereniging waarvan hij een van degene is geweest die aan de wieg van de nieuwe vereniging heeft gestaan.