Scouting KNVB en BVO’s

op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Ik als liefhebber van het jeugdvoetbal verbaas me over het scouten van jeugdspelers. Waar kijkt een scout naar? Techniek, bewegen zonder de bal en werklust !! Prima allemaal, maar dan komt het. Hoe nu verder ? Ik denk namelijk dat het mis gaat bij het vervolgtraject.

logo

Door Ard Torrenga

De kinderen worden bij de KNVB op heel andere posities neergezet als bij hun club. Ben je gezegend tweebenig, dan word je al gauw aan de linkerkant neergezet. Waar jij je als speler misschien helemaal niet happy voelt. Zo moest een rechtsbuiten bij de KNVB linksback spelen omdat hij tweebenig is. En dan vinden ze het raar wanneer die speler het minder doet. Oorzaak: geen plezier !!!

Diezelfde speler mocht het in een andere wedstrijd op linkshalf proberen. Hij speelde fantastisch, 10-0 winst (3 assists en goal), een van de betere spelers op het veld, maar afgevallen omdat hij te veel van zijn positie afweek. Maar de coaches hebben er niets van gezegd. Niet langs het veld en ook niet in de kleedkamer.

Een aantal maanden later mocht hij aantreden met de KNVB tegen FC Groningen/Cambuur C1. Op zijn favoriete plaats in de spits. Zijn medespelers kwamen niet aan een fatsoenlijke aanval toe en toen hij na 25 minuten nog geen bruikbare bal had gehad liet hij zich inzakken. Als je geen bal krijgt ga je hem halen. In die vijf minuten tot aan de rust heeft hij drie spelers kaal voor de keeper gezet en hadden ze bij rust dus voor kunnen/moeten staan. De coach was hier niet blij mee. Weer had hij zich niet aan de afspraken gehouden: uit de positie gegaan. Toen de speler vertelde dat hij van die drie situaties er zeker twee van had gemaakt, was het voor de coach genoeg. Wegwezen !!!

Jammer….schijnbaar is het heel moeilijk voor sommige coaches om met kinderen te werken. Je moet er energie in steken. Immers kinderen zijn wispelturig, geestig, brutaal, verlegen, puber. Kortom, zo verschillend op deze leeftijd. Hou daar rekenschap mee.

Alles is wederom op basis van ervaringen die ik en mijn collegae Jur Smit en Germain Beck hebben. We hebben de afgelopen twee jaar vele wedstrijden bezocht en kwamen steeds maar weer tot de conclusie dat er heel veel niet klopt bij de KNVB. Zo zijn er scouts die bij de KNVB een heel andere positie doorgeven  (linkshalf ipv spits) dan het kind bij zijn club speelt. Vele ouders hadden de zelfde ervaring.

BVO’s.

Ik vind dat kinderen te vroeg bij hun vereniging worden weggehaald. Al op zeer jonge leeftijd (8-9 jaar) mogen ze naar de voetbalschool van bv. FC Groningen. En dan begint het. Ouders die dan al denken dat hun kind daadwerkelijk profvoetballer wordt. Alles moet er voor aan de kant gezet worden.

Een enorme opgave voor de ouders, die hun kind de mogelijkheid gunnen, maar ook moeten realiseren dat de kans van slagen heel miniem is. Hoeveel spelers breken er uit de jeugdopleiding door ? En dan zit je in de D-pupillen bij een BVO. Naar mijn mening gaat de hele jeugd van het kind naar de kloten. Niet (of weinig) spelen met vriendjes. Steeds maar weer naar de BVO. Uit school naar de club, trainen, weer naar huis en dan vroeg naar bed. Elke dag maar weer. En dat op 10-12 jarige leeftijd.

BEGIN BIJ DE C-JUNIOREN (2e jaars)

Lijkt mij vroeg zat. Kunnen ze ook nog kind zijn en met plezier voetballen bij hun club, want men vergeet vaak dat een aantal spelertjes bij een BVO slechts invalbeurten krijgt en in oefenwedstrijden speelt. Als dat het geval is, kun je jouw kind beter met plezier bij de amateurs laten spelen. Het hele jaar reizen en opofferen voor je kind (lees BVO). Kan me dan niet voorstellen dat je als ouder blij bent om je kind elke week maar op de bank te zien zitten. Ik ben blij wanneer ik mijn kind met plezier zie voetballen. Elke week.  Misschien is de B-junioren ook nog wel een optie.  Er worden nu ook nog B- en A-junioren gescout en gehaald. Dus……… Robbie Holder (FC Groningen) is daarvan een mooi voorbeeld. Speelde in de B-junioren van FC Groningen  en mocht vertrekken. Na een jaartje Be Quick door Groningen voor de A1 teruggehaald.

Ouders maken hun kinderen kapot !!

Daarnaast vinden sommige ouders het ook nog belangrijk om hun kind op een particuliere voetbalschool te plaatsen. Zelfs op de zondagochtend. Het moet niet gekker worden. Ik ken jongetjes van 10 jaar, die 2x bij hun club trainen, een wedstrijd spelen, bij de KNVB trainen/spelen en ook nog op een voetbalschool zitten. DIT IS TEVEEL !!! Plezier is het belangrijkste dat telt voor optimaal presteren. In alles !! Kwaliteit daar word je mee geboren. Alleen, wat doe je ermee en….je naaste omgeving !!!