Jan Spijk(v.v.Stedum): Ik heb de drang om iedere zaterdag op het veld te zijn.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Jan Spijk is naast voetballer ook een van de vrijwilligers van de voetbalvereniging. Een vrijwilliger in hart en nieren die dan ook niet begrijpt dat veel verenigingen steeds moeilijker kaderleden kunnen vinden. Daar en over de kwaliteiten van Virgil van Dijk, de beleving van spelers en het negentig minuten hard werken zoals Dirk Kuijt heeft de ‘Cultheld” uit Stedum het in onderstaand vraaggesprek.

Jan Spijk is naast voetballer ook een van de vrijwilligers van de voetbalvereniging. Een vrijwilliger in hart en nieren die dan ook niet begrijpt dat veel verenigingen steeds moeilijker kaderleden kunnen vinden. Daar en over de kwaliteiten van Virgil van Dijk, de beleving van spelers en het negentig minuten hard werken zoals Dirk Kuijt heeft de ‘Cultheld” uit Stedum het in onderstaand vraaggesprek.

1277350742_6_uO93

Jan Spijk( links op de foto) samen met de D-junioren van Stedum   foto: Menne Tillema

 

Jan, jij voetbalt voor de v.v.Stedum waar vorige week trainer Krijno Bos het voor gezien hield. Verraste de beslissing van Krijno jou: Ja dit verraste mij toch wel. Het klikte niet altijd even goed tussen hem en de groep maar ik denk niet dat niemand dit zag aankomen. Toch kan ik Krijno niet helemaal ongelijk geven als hij zegt dat er soms een gebrek aan motivatie is. Als er op een training op dinsdagavond maar 4 man van de selectie zijn dan kan ik me voorstellen dat hem de moed ook wel eens in de schoenen is gezakt.

Ik begreep dat de trainingsopkomst soms niet erg groot was wat een ‘fenomeen” is wat ik vaker hoor. Snap jij dat ik daar helemaal niets van begrijp: Ik geef jou groot gelijk. Tegenwoordig zeggen veel mensen voor het minste of geringste maar af voor training. Blijkbaar heeft dat iets te maken met de mentaliteit van tegenwoordig, want als je de mensen van de 'oudere garde' moet geloven was vroeger praktisch iedereen altijd 2 keer in de week aan het trainen. Tegenwoordig hebben mensen van alles te doen, als ze dan niks te doen hebben dan komen ze trainen. Ik vind juist dat je alle andere dingen zo moet plannen dat je wel kan trainen en desnoods kom je maar een andere keer op de verjaardag van de zus van de neef van je oom (om maar aan te geven om wat voor redenen men tegenwoordig al afzegt).

Bij jouw favoriete sporters staat ook Dirk Kuyt. Wat vind jij zo speciaal aan Dirk Kuyt: Natuurlijk kan ik genieten van technisch begaafde voetballers. Maar ik geniet nog meer van mensen zoals Dirk Kuyt die voor de wedstrijd hun mouwen eens opstropen en 90 minuten er vol voor gaan. Type spelers als Kuyt zijn onmisbaar in bijna elk team.

Men zegt dat voetballers ook in andere balsporten goed zijn. Jij tennist ook begreep ik. Is dat een beetje op niveau of puur recreatief: Klopt, ik sla in de zomermaanden regelmatig een keer een balletje. Het gaat vaak wel fanatiek maar dit is dan wel puur recreatief. Het niveau laat vaak nog wel een keer te wensen over haha

Ik las dat Leendert Nieborg tot de winterstop interim-trainer is bij jullie. Waarom niet de rest van het seizoen: Leendert zal tot aan de winterstop kijken of de klik er zowel van zijn kant is als van onze kant. Mocht dit het geval zijn, dan kan het zijn dat hij het seizoen bij ons afmaakt.

Feyenoord wordt nooit meer de topclub die het ooit geweest is: Nooit is een vaag begrip. Je weet natuurlijk niet hoe het voetbal er voor staat over bijvoorbeeld 100 jaar. 100 jaar geleden was het voetbal natuurlijk ook niet te vergelijken met het voetbal van nu. Toch denk ik dat Feyenoord er weer bovenop op komt. Qua financiën gaat het gelukkig weer de goede kant op en als het zich zo doorzet dan kan de club weer naar boven kijken. Een club met zo'n grote en trouwe supportersschare verdient het om weer aan de top te komen.

Heeft Andreas Granqvist geen goede keuze gemaakt door naar Genua te gaan omdat hij niet altijd speelt: Ik had juist gedacht dat hij de juiste keus had gemaakt door naar een subtopper te gaan in Italië. Dat niveau moet hij zeker aankunnen. Helaas heeft het tot nu toe nog niet zo goed uitgepakt, maar ik heb er vertrouwen in dat hij daar nog een vaste waarde wordt.

Virgil van Dijk wordt door Jaap Stam als een toptalent gezien. Als Jaap Stam dat zegt moeten we er ernstig rekening mee houden dat hij volgend jaar niet meer in de Euroborg voetbalt: Virgil van Dijk kan op termijn echt een top verdediger worden. Hij heeft echt de uitstraling en het inzicht daarvoor. Hij straalt al routine uit op deze leeftijd. Maar hij zal er goed aan doen om niet te vroeg te vertrekken uit de Euroborg.

Met welke Nederlandse Sportvrouw wil Jan Spijk wel een avondje stappen: Dan denk je natuurlijk al snel aan iemand van het Nederlandse dames hockey team, daar lopen wel wat leuke dames tussen. Als ik toch iemand moet kiezen,euh... Ellen Hoog dat zou mij niet verkeerd lijken.

                                  ellen-le-coq-sportif-2_small

                                               Ellen Hoog

Stedum moet nu punten gaan pakken omdat ze anders in acuut degradatiegevaar komen: Het enige dat telt is waar je na 26 wedstrijden staat. Echter het mag duidelijk zijn dat het de laatste weken niet lekker draait bij ons. Daarom moeten we nu wel weer eens punten gaan pakken anders loop je misschien het hele seizoen achter de feiten aan. Maar in deze competitie kan iedereen van elkaar winnen, dus heb ik ondanks de blessures die onze selectie teisteren er vertrouwen in dat we snel weer een driepunter bij kunnen schrijven.

Jij wordt binnen de v.v. Stedum zeer gewaardeerd voor je activiteiten als vrijwilliger. Daarom snap jij het ook niet dat verenigingen steeds moeilijker kaderleden kunnen vinden: Het belangrijkste is dat je het leuk vindt om te doen. Ik heb gewoon een bepaalde drang om de hele zaterdag op het voetbalveld aanwezig te zijn (en daarnaast ook nog wel andere avonden). Natuurlijk kan je dit niet van iedereen verwachten. Maar mensen moeten misschien eens bij hun zelf na gaan wat ze kunnen doen voor een club. Ook al is je bijdrage nog zo klein, alle kleine beetjes helpen.

Wat heb ik niet gevraagd maar zou je wel graag willen vertellen: Allereerst wil ik zeggen dat ik vind dat je een leuke site hebt die ik dagelijks bezoek. Wat mij nog leuk leek bij jou op de site is bijvoorbeeld een vaste rubriek over sportaccommodaties hier in de regio. Bijvoorbeeld wat foto's, info en andere leuke wetenswaardigheden. Dat zou mij nog leuk lijken, maar kijk maar wat je er mee doet. In ieder geval nog veel succes met het verslaan van wedstrijden en met je site!