Mart Scholtens( Hoogezand E1): Een keepende Visser

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Mart Scholtens is doelman van Hoogezand E1 en werkte mee aan de nieuwe rubriek ‘Een Elftal vragen aan”. Maar op verzoek van een van de leiders van de E1 van Hoogezand, Be de Jonge, werd het een iets uitgebreider interview met deze talentvolle doelman uit Hoogezand.

Mart Scholtens is doelman van Hoogezand E1 en werkte mee aan de nieuwe rubriek ‘Een Elftal vragen aan”. Maar op verzoek van een van de leiders van de E1 van Hoogezand, Be de Jonge, werd het een iets uitgebreider interview met deze talentvolle doelman uit Hoogezand.

                                          IMG_7809

 

De E1 van Hoogezand mag gerust een zeer getalenteerd team genoemd want van de negen selectieleden voetballen er acht voor vertegenwoordigende selecties of trainen bij de Regionale voetbalschool. Dit is echter nog niet weggelegd voor doelman Mart Scholtens die al wel een paar keer is uitgenodigd voor een selectiewedstrijd.

Pech

De negenjarige keeper heeft echter de pech dat hij in een ploeg speelt die voor veel teams duidelijk een maatje te groot is waardoor voor hem als keeper weinig gelegenheid is om zich te onderscheiden weet Mart te vertellen. ‘Ik heb vaak in wedstrijden niet veel te doen en dan is het natuurlijk lastig voor een scout om te zien of ik goed kan keepen. Ik ben weleens uitgenodigd voor een selectiewedstrijd maar er waren toen nog vijf keepers waar de beste twee uit gekozen werden. Toch doet Mart er nog steeds alles aan om ooit wel gekozen te worden want hij traint zeker drie keer per week om een betere keeper te worden. Daarnaast volgt hij ook de keepers in het betaalde voetbal en ziet in FC Groningen-doelman Luciano en Ajax-keeper Kenneth Vermeer twee voorbeelden van in zijn ogen uitstekende keepers. ‘Luciano en Kenneth Vermeer vind ik twee goede keepers die naast dat ze goed kunnen keepen ook altijd mooie tenues aanhebben.”

Kleding

Dat brengt mij direct bij de vraag wat zijn favoriete kleur zou zijn als hij een nieuw zou mogen uitzoeken. De talentvolle doelman komt met een zeer opvallende keuze want zijn tenue zou dan helemaal wit worden met blauwe strepen. ‘Dat is een tenue wat ik echt mooi vind want Michel Vorm had dat ook een keer aan toen hij nog bij Utrecht speelde en dat vond ik toen wel erg mooi.”

Op mijn opmerking dat het voor zijn moeder wel een probleem zal worden om het mooi wit te houden komt Mart met een opmerking waar ik even geen rekening had gehouden. ‘Wij spelen steeds vaker op kunstgras waardoor we natuurlijk ook niet meer zo vies worden als op een gewoon grasveld. En als we wel een keer op een gewoon grasveld spelen dan doe ik wel een ander shirt en broekje aan.”

Maar met Hoogezand E1 gaat het prima weet de jonge keeper te vertellen want de ploeg gaat ongeslagen aan de leiding wat naast het nodige talent ook komt door de leiders en trainer van het team. ‘We hebben met meneer de Jonge en trainer Jan Slor twee hele goede leiders en trainers waarbij meneer de Jonge soms wel een beetje streng is. Maar dat moet ook wel want we kunnen soms redelijk een beetje druk zijn en dat kan niet altijd natuurlijk.” Even later haast Mart zich om te zeggen dat meneer de Jonge, waarmee hij leider Be de Jonge aanspreekt, wel heel aardig is en benadrukt hij nogmaals dat de E1 naast goed voetballen ook in het ‘keten” flink zijn best doet.

Vissen

Zo krijgen we het over zijn eerste wedstrijd die hij in de Euroborg zag toen hij met zijn Opa de wedstrijd FC Groningen- FC Twente bezocht wat voor de toen 7-jarige Mart een geweldige belevenis was. Maar dan komt het gesprek op zijn andere hobby, het sportvissen. Mart mag als voetballer zeer fanatiek zijn ook over het vissen raakt de jonge doelman niet uitgepraat. ‘Vissen is ook een hobby van mij wat ik graag mag doen. We hebben hier in de buurt een water waar je goed kunt vissen die we zelf regelmatig wat schoonmaken." 

Zo raken we verder in gesprek over het vissen en vertelt Mart dat hij ook een speler uit het betaalde voetbal kent die ook vist. ‘Theo Lucius, die nog even voor FC Groningen uitkwam, vist ook en ik heb keer ergens gelezen dat hij zelf een viswater heeft.”

Dit kan ik Mart bevestigen omdat ik ook een keer een artikel over Lucius zijn hobby heb gelezen. Maar voor de jonge visliefhebber weet ik nog een voetballer die graag aan de waterkant staat en dat is Klaas Jan Huntelaar. Mart reageert verbaasd als de naam van Huntelaar valt. ‘Dat wist ik niet dat Huntelaar dezelfde hobby heeft maar leuk is het wel maar misschien zijn er nog meer voetballers die vissen.”

Ouders

Zo loopt het gesprek teneinde en krijgen we het over dat hij het fijn vind dat zijn ouders regelmatig langs de lijn staan. ‘Mijn vader kan er niet altijd bij zijn omdat hij leider bij het team van mijn broertje is maar mijn moeder is er wel altijd. Dat vind ik leuk omdat je dan ook samen over iets kunt napraten thuis.” Mooie woorden van de jonge doelman die meer vissen uit het water haalt dan dat hij ballen uit het net moet vissen omdat hij nu eenmaal in en team speelt die in hun leeftijdsklasse tot de besten in het Noorden behoort.