Heinse Dijksterhuis is zeer betrokken bij v.v.Warffum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Heinse Dijksterhuis speelt al acht jaar voor het eerste elftal van de voetbalvereniging Warffum. De aanvoerder is verder actief als webmaster en is tevens bestuurslid van de vereniging. Dit alles en nog veel meer komt aan bod in het interview dat hij aan Puurvoetbalonline gaf.

Heinse Dijksterhuis speelt al acht jaar voor het eerste elftal van de voetbalvereniging Warffum. De aanvoerder is verder actief als webmaster en is tevens bestuurslid van de vereniging. Dit alles en nog veel meer komt aan bod in het interview dat hij aan Puurvoetbalonline gaf.

 

Heinse

 

Heinse Dijksterhuis stijlvol in actie voor de voetbalvereniging Warffum

Op de site van Voetbal Noord zag ik staan dat jij in 2005 in het eerste elftal van Warffum debuteerde. Heb jij altijd voor Warffum gespeeld: Vanaf 2005 ben ik de statistieken gaan bijhouden op voetbalnoord. Mijn debuut was twee jaar eerder, onder de toenmalige hoofdtrainer Joop Krüger. Ik heb daarvoor altijd bij Warffum gespeeld. Ik heb het nog even opgezocht, maar ik ben in 1993 begonnen bij de F pupillen en heb daarna alle jeugdelftallen doorlopen. In de E pupillen speelde ik samen met de huidige hoofdtrainer, Marnix Bakker, altijd mee om het kampioenschap. We kunnen nog altijd mooie herinneringen ophalen uit die tijd, vooral de wedstrijden tegen die andere kampioenskandidaat Usquert. Dat waren mooie wedstrijden.

Jullie kenden een teleurstellende start met Warffum maar toch denk ik dat jullie mee om de prijzen gaan spelen of verkoop ik onzin: Jij verkoopt toch nooit onzin Johan? Haha. Nee, ik schaar mij helemaal achter de doelstelling van Marnix. We kijken met een schuin oog naar de nacompetitie. We hebben een aantal nieuwe en jonge spelers erbij gekregen en daarmee zal Marnix willen bouwen. Kenmerkend voor een jonge groep is dat niet iedere week hetzelfde niveau op de mat wordt gelegd. In de beker zijn we zeer gemakkelijk en met goed voetbal een ronde verder gekomen en vervolgens worden de eerste drie competitiewedstrijden verloren. Natuurlijk teleurstellend, maar om eerder genoemde redenen niet onoverkoombaar. Voetballend gezien waren we veelal de bovenliggende partij, maar wordt er toch verloren. Ook andere zaken, zoals mentale weerbaarheid bij een achterstand en elkaar positief coachen, komen dan om de hoek kijken. Dat kan alleen maar groeien door ervaring op te doen. Gelukkig hebben we de afgelopen drie wedstrijden gewonnen en kunnen we weer omhoog kijken. Voor de toekomst zie ik voldoende perspectief om voor de prijzen te gaan spelen. Mocht dat dit seizoen gebeuren is dat alleen maar bonus. 

Jullie complex wordt duidelijk opgeknapt mede dankzij de gebruikers van het Eemshavengebied volgens mij: Hoe noemen ze dit in de journalistiek? Suggestieve vragen? Het is in ieder geval onzin. Het complex wordt opgeknapt in kader van gemeentelijk sport- en sporthuisvestigingsbeleid. 

Dat jullie in zee gingen met Marnix Bakker als hoofdtrainer vind ik een prima ontwikkeling. Wat zijn Marnix zijn specifieke kwaliteiten: Marnix heeft een ontzettende drive op voetbalgebied. Niet alleen eerder als speler, maar dat zie ik nu ook bij hem terug als trainer. Dat motiveert de groep. Hij heeft in de jeugd natuurlijk hoog gespeeld en zijn technische voetbalkunde brengt hij over op de groep. Laatst liet hij bijvoorbeeld op de training een aantal manieren zien waarop je kan wegdraaien bij je tegenstander. Dit haalt hij echt niet uit een boekje maar is puur gebaseerd op eigen ervaring. Daarnaast vind ik hem tactisch en communicatief erg sterk. Communicatief sterk zijn vind ik een belangrijk competentie voor een trainer, maar is niet altijd even vanzelfsprekend. Hiermee bedoel ik niet eens alleen communicatie tijdens wedstrijden, maar ook duidelijk zijn naar spelers waarom zij niet in de basis staan of bij de selectie zitten. Marnix trekt een rechte lijn door duidelijke afspraken te maken waar alle spelers zich aan dienen te houden. Marnix is ook duidelijk een clubman. Hij vindt het belangrijk dat er naast het voetbal ook verschillende teamactiviteiten worden georganiseerd. Dat gebeurt nu regelmatig, wat alleen maar goed kan zijn voor de teambuilding.

Jij bent naast speler en aanvoerder van het eerste elftal ook wedstrijdsecretaris voor de senioren en  je beheert de website. Dat geeft jouw betrokkenheid bij de vereniging goed weer. Mis jij die betrokkenheid bij veel van jouw generatiegenoten: Eigenlijk niet alleen bij mijn generatiegenoten, maar in het algemeen. Uitzonderingen natuurlijk daar gelaten. Ik denk dat veel verenigingen kampen met een vrijwilligerstekort. Vaak hoor je dat mensen het te druk hebben met andere zaken en dus alleen bij een club komen om te voetballen. Enigszins kan ik dat wel begrijpen, want wanneer je bijvoorbeeld speelt voor een 1e elftal train je 2x in de week en speel je op zondag een wedstrijd. Nog iets erbij doen gaat wel ten koste van de vrije tijd. Aan de andere kant, wanneer er genoeg mensen zijn die taken voor de rekening nemen hoeft dit helemaal niet zoveel tijd te gaan kosten. Vele handen maken licht werk.

Ik weet dat jouw medebestuurslid, Anita Zwart-Kuipers graag een tweede veld had gewild waar ik mij wel iets bij voor kan stellen. Wat is jouw mening hierover: Als je kijkt naar de mogelijkheden om het hoofdveld te besparen zou een tweede veld noodzakelijk zijn. Straks kunnen de pupillen op ons kunstgrasveld wedstrijden spelen, waardoor het hoofdveld ook wordt bespaard. Persoonlijk vind ik het wel mooi dat er één veld is waarop alle wedstrijden worden gespeeld. Als wedstrijdsecretaris is het af en toe even passen en meten met plannen, maar het heeft wel weer zijn charmes. Het publiek hoeft niet te kiezen tussen wedstrijden en er hoeft niet op een achterafveldje gespeeld te worden.

Jullie trainen nu op kunstgras. Snap jij dat ze in Bedum erg jaloers op jullie zijn: Jawel, het is een heerlijk veldje hoor. Geen opstuitende ballen meer, een snellere bal tempo kan worden gehanteerd en geen doorweekte trainingskleren meer na een training op een veld vol met plassen. In Bedum hebben ze weer andere dingen om jaloers op te zijn, hoeveel velden en kleedkamers hebben ze daar?

Zie jij in Warffum een toekomstige vierde klasser: Ergens in de toekomst zal Warffum in de vierde klasse gaan uitkomen. Wanneer dat is? Misschien over twee jaar of misschien over 10 jaar. Het verleden heeft wel laten zien dat het moeilijk is om uit de onderste klasse te komen. We zijn een aantal keren dichtbij geweest, maar toch was het altijd ‘net niet’. Niet alleen voetbalkwaliteit is belangrijk, maar ook andere wetten tellen in de 5e klasse. Je moet om kunnen gaan met fysiek sterke tegenstanders en je kunnen wapenen tegen tegenstanders die op de eigen 16 meter blijven verdedigen, de bal naar voren knallen naar een speler die hard kan lopen en via een been de bal in het doel schiet. Volgens mij noem je dat boerenkoolvoetbal. Wanneer je van dit soort teams consequent weet te winnen met strijd en goed positiespel dan verdien je het ook om in de 4e klasse te spelen.

Wat vind jij ervan dat sommige voetballiefhebbers het damesvoetbal helemaal niets vinden: Je moet het natuurlijk wel in perspectief zien. Je kunt geen appels met peren vergelijken, dat geldt trouwens voor alle sporten. Als je dit niet vanuit een perspectief bekijkt, kan ik wel begrijpen dat sommige voetballiefhebbers dit zeggen. Op het hoogste niveau is dat bij de dames een ander verhaal en wordt er wel aardig een balletje getrapt. Persoonlijk kijk ik over het algemeen liever naar damesvoetbal dan naar dameskogelstoten, om maar een voorbeeld te noemen.

Kees Maring is een geboren elftalleider die een tegenstander en scheidsrechter goed kan ‘bespelen” of heb ik het mis: Het is een goede zaak dat Kees onderdeel uitmaakt van de technische staf. Marnix is een jonge coach en Kees is met al zijn ervaring een goede aanvulling voor Marnix. Ik denk dat Kees iedereen kent en iedereen kent Kees. Of je nou ergens bij Drieborg of in Eenrum speelt, iedereen weet wie Kees is. Prachtig om te zien. Met het bespelen van de tegenstander en de scheidsrechter speelt hij tijdens de wedstrijd soms op het randje en misschien eens erover. Maar goed dat hij geen gele kaarten (meer) kan krijgen vanwege praten, scheelt hem weer een paar centen. We zijn allemaal blij dat hij erbij is, een icoon voor de club. Wist je dat hij de kentekens uit zijn hoofd weet van bijna iedereen in Warffum?

Als jullie prachtig gelegen kantine afgebroken zou worden zou dat de grootste blunder uit de geschiedenis van Warffum zijn: Het zou inderdaad een blunder zijn, maar gelukkig is helemaal geen sprake dat de kantine wordt afgebroken.

Weet jij trouwens welke functie jullie burgemeester Marijke van Beek, naast haar werkzaamheden voor de Eemsmond, aanvaard heeft: Ik moest eerlijk gezegd wel even zoeken, maar ze heeft op persoonlijke titel zitting genomen bij de raad van commissarissen bij SC Veendam. Ach, leuk toch? Misschien dat ze nog wat kennis kan opdoen voor de gemeente Eemsmond. Ik heb ook gelezen dat ze een seizoenkaart van FC Twente heeft, als FC Groningen fan vind ik dat wel weer een beetje jammer.

Door de aankoop van David Texeira eindigt Groningen bij de eerste vijf: FC Groningen had net als ons een slechte seizoenstart en mede dankzij de komst van Texeira hebben ze de laatste wedstrijden weer punten gepakt. Een goede speler en het viel mij meteen op dat hij ook zeer afgetraind is. Ik ben benieuwd hoe hij zich verder gaat manifesteren bij FC Groningen. De eerste vijf vind ik ambitieus, laten we de eerste 8 noemen. FC Groningen verliest te vaak onnodig van die uitwedstrijden, waardoor de eerste vijf naar mijn mening moeilijk zal worden.