David Hiariej ( Trainer Futsal Winsum) wil graag meer aandacht van de media voor Zaalvoetbal

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

David Hiariej is dit seizoen als trainer aan Futsal Winsum verbonden. De oom van FC Groningen speler Tom Hiariej geeft ondermeer antwoorden op vragen over spelsystemen, de ambitie van Futsal Winsum, en waarom we op de vrijdagavond naar de Ripperdahal moeten komen. Dit en nog veel meer is te lezen in het interview dat David Hiariej aan Puurvoetbalonline gaf.

David Hiariej is dit seizoen als trainer aan Futsal Winsum verbonden. De oom van FC Groningen speler Tom Hiariej geeft ondermeer antwoorden op vragen over spelsystemen, de ambitie van Futsal Winsum, en waarom we op de vrijdagavond naar de Ripperdahal moeten komen. Dit en nog veel meer is te lezen in het interview dat David Hiariej aan Puurvoetbalonline gaf .

1318270879Ndavid

 

Jullie kennen met succes in de beker en vier punten uit twee duels met Futsal Winsum een prima start van het seizoen. Had je daar vooraf op gerekend: Ik had er op gehoopt maar niet op gerekend. Aangezien het een nieuwe groep is met individueel sterke spelers maar als team nog moet groeien. Gezien de korte voorbereiding ben ik tot dusver dus uiterst tevreden met het vertoonde spel maar nogmaals het voornemen is om van dit groepje een team te maken en dan kan er wat moois ontstaan in Winsum.

Jij hebt zelf als zaalvoetballer Jong Oranje gehaald. Hoeveel interlands heb je in totaal gespeeld:  Een interland tegen België en een 4-landentoernooi.

Door een blessure kwam er een einde aan jou actieve loopbaan. Wat was de aard van de blessure: Ik kreeg een knie blessure waardoor ik teveel last kreeg om door te gaan met zaalvoetballen op niveau.

Futsal Winsum is over gegaan op een, weliswaar bescheiden, premiestelsel. Kan dat er voor zorgen dat er binnen een paar jaar zaalvoetbal op topniveau te zien is in Winsum:  Het kan er natuurlijk voor zorgen dat de club op een nog hoger niveau kan gaan spelen omdat het dan aantrekkelijker is voor spelers om toch naar Futsal Winsum te komen. Maar men moet er altijd voor waken dat men niet de zogenaamde "clubhoppers" binnenhaalt en die na een jaar weer verkassen. De komende jaren willen we eerst een stabiele middenmoter worden in de 1e divisie met misschien wel een uitschieter voor evt. play-offs naar de eredivisie.

Zaalvoetbal krijgt weinig aandacht in de media wat jij volgens mij een vreemde zaak vindt:  Ja, ik vind het inderdaad een vreemde zaak maar helaas blijft het zaalvoetbal altijd een ondergeschoven kind naast het veldvoetbal. Wat is er nou mooier dan vijf tegen vijf voetballen met spelers die allemaal een goede balbehandeling hebben, niet alleen technische vaardigheden hebben maar ook tactisch sterk zijn, veel balbezit voor de spelers, mooie acties mogen en kunnen maken , doorwisselen........

Jij bent de oom van FC Groningen-speler Tom Hiariej. Waarom ben jij trots op jouw neef: Uiteraard ben ik trots op mijn neefje. Hij is nog een van de weinige spelers die nu in de 1e selectie zit en alle teams heeft doorlopen bij FC Groningen. Elke wedstrijd zijn wij als familie dan ook trots als hij speelt.

In het zaalvoetbal, zo las ik in jou interview met de Ommelander Courant, wordt er met vaste systemen gespeeld. Kun jij uitleggen wat daarmee bedoeld wordt: In het zaalvoetbal zijn er vaste looplijnen en ballijnen, daar wordt veelvuldig op getraind. Je hebt er een 3-1 en een 4-0 systeem zoal men dat noemt. Veel passing en lopen oftewel Give & Go. Ik ben er vanaf dit seizoen afgestapt en train nu meer op individuele aspecten voor de spelers want de looplijnen zijn nu wel bekend bij de meeste teams en hanteren daar ook een verdediging op. De looplijnen kennen ze maar ik probeer hun individuele klasse meer naar voren te halen zodat een extra dimensie geeft.

Kan een topzaalvoetballer een goede belegde boterham verdienen in Nederland of moet hij daarvoor naar het buitenland : Dan zal die toch naar het buitenland toe moeten gaan want zoals je zelf al aangaf er is te weinig aandacht in de media voor het zaalvoetbal dus voor sponsoren nog niet echt aantrekkelijk en dat houdt in geen geld voor de spelers.

Waar is volgens jou bij Futsal Winsum nog winst te maken om dit seizoen al om de prijzen te kunnen spelen  : Als we het voor elkaar krijgen om van deze groep spelers een team te maken en iedereen zich aan de afspraken houdt die we aan het begin van het seizoen gemaakt hebben kan het nog wel eens een leuk seizoen worden. Die spiegel houd ik ze elke week weer voor tijdens wedstrijdbesprekingen en trainingen.

Er zijn veel voetballers die op het veld en in de zaal actief zijn. Snap jij dat sommige trainers niet blij zijn dat hun spelers zaalvoetballen: Ik snap heus wel dat trainers er niet blij mee zijn, maar verbieden kunnen ze het eigenlijk niet. Vroeger speelden we partijtjes op het plein wat soms nog wel harder was en ook op vrijdagavond hoor. Zolang je maar niet verzaakt bij een van de teams waar je bij speelt , anders moet je keuzes maken. Maar veelal gebeurt dat niet omdat het vaak jongens zijn die leven voor het voetbal en altijd willen voetballen zowel op het veld als in de zaal.

Wat is voor jou op dit moment de beste zaalvoetballer in Nederland en waarom: Ik weet eerlijk gezegd niet wie op dit moment de beste zaalvoetballer is in Nederland, maar als ik één speler moet noemen die ik echt goed vond dan moet ik toch Edwin Grünholz noemen. Die had alles wat een zaalvoetballer nodig heeft.

Wat heb ik niet gevraagd maar zou je wel graag willen vertellen: Dat de eerstkomende thuiswedstrijden van Futsal Winsum 1 op vrijdag 21 oktober de bekerwedstrijd tegen Drs Vijfje 3 en op vrijdag 4 november het competitieduel tegen Drs. Vijfje 1 zijn. Beide duels beginnen in de Ripperdahal om 20.00 uur en dat de mensen van harte welkom zijn om te komen kijken, het zaalvoetballen begint weer te leven in Winsum en de sfeer is zeer goed.