Hans Löwenberg(GVAV Rapiditas): Meer dan een clubicoon

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Begin juni werd het jaarlijkse Promotex Toernooi weer georganiseerd en ik besloot om een van de avonden een kijkje te gaan nemen.

Begin juni werd het jaarlijkse Promotex Toernooi weer georganiseerd en ik besloot om een van de avonden een kijkje te gaan nemen. 

                                                                  hans_lowenberg

Vele bekenden waren er aanwezig uiteraard waaronder iemand die ik al een hele tijd meer had gezien, laat staan gesproken. Bij GVAV Rapiditas was Hans Löwenberg namelijk nog steeds actief als elftalleider waar ik mij over verbaasde maar eigenlijk ook niet. Hans, zo zag ik, was nog steeds een gedreven elftalleider bij de eerste klasser en was dat al een groot aantal jaren wist ik mij nog goed te herinneren. In 1988 ‘verhuisde” ik naar het Interne Transport van het toen nog AZG. Een mooie periode waarin het hard werken was omdat alles nog niet via treintjes naar binnen werd gereden maar alles nog handmatig gebeurde zoals het verstouwen van tonnen wasgoed wat een ziekenhuis nu eenmaal heeft. Sportschoolbezoek was in die tijd niet nodig want de spieren weren overdag genoeg gebruikt.

In de wasserij van het AZG was Hans Löwenberg werkzaam en de maandag stond dan ook steeds in het teken van het uitwisselen van de uitslagen van de gespeelde wedstrijden. Bij het transportteam van toen liepen aardig wat voetballers en oud-voetballers rond maar niemand die bij GVAV Rapiditas voetbalde dus had Hans het ‘moeilijk” als zijn club verloren had. Dan werden er geregeld een paar leuke opmerkingen gemaakt die door de volbloed GVAV-er op de door ons gewenste manier werden beantwoord. Hilarische taferelen leverde dat op maar alle voetballers en oud-voetballers binnen Intern Transport hadden wél respect voor de clubman in hart en nieren.

Daar moest ik aan denken toen ik hem zag lopen op het Promotex Toernooi op zijn karakteristieke wijze. Hans had het druk zoals hij het ook in 1988 en al die andere jaren voor GVAV Rapiditas heeft gehad en hopelijk nog een tijdje zal hebben. Op de site van GVAV Rapiditas kwam ik tegen dat Hans Löwenberg in 2007 benoemd was tot erelid en ook dat verbaasde mij niet want mannen als Hans zijn de pijlers waar een vereniging op draait. Clubmensen met een groot hart voor de vereniging die ze koesteren als een geliefde. Bezorgt als het sportief gezien wat minder gaat en blij als de vereniging waar hun hart ligt een sportief succes behaald. Hans heeft in al zijn jaren alles meegemaakt, van kampioenschappen tot degradaties en heeft uiteraard alles op zijn manier gevierd.

Daar moest ik opeens aan denken toen ik hem zag lopen op het Promotex Toernooi en bedacht mij dat je als club schatrijk bent als je vrijwilligers als Hans Löwenberg in je midden hebt. Zo ging ik mijn gedachten dankzij Hans nog even terug naar een mooie periode op het AZG waar het erelid van GVAV Rapiditas een belangrijk onderdeel in was. In onderdeel van een ‘spel” wat er gespeeld werd maar waarin we het onderling vaak over de GVAV-er hadden en we met respect over hem spraken omdat we allen beseften dat hij dat meer dan verdiende.