Kees Pol(cvv Viboa): Een geboren kaboutervoetbaltrainer

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

In een rondje langs de velden van Kloosterburen, Viboa en SIOS werd het al even genoemd, het kaboutervoetbal bij VIBOA. Met Kees Pol had ik vorige week dan ook de afspraak dat we op puurvoetbalonline wat aandacht aan het kaboutervoetbal zouden besteden.

In een rondje langs de velden van Kloosterburen, Viboa en SIOS werd het al even genoemd, het kaboutervoetbal bij VIBOA. Met Kees Pol had ik vorige week dan ook de afspraak dat we op puurvoetbalonline wat aandacht aan het kaboutervoetbal zouden besteden.

 

 Kabouter20Kees203620of2073_1600x1071

 Kees Pol temidden van zijn jonge kaboutervoetballers

Spelenderwijs

Op het sportpark aan de Schouwerzijlsterweg in Winsum krioelde het zaterdag van de voetballers, voetbalsters, trainers, leiders en supporters. Op alle velden van Viboa werd druk gevoetbald want er moesten zestien teams van de Winsumers thuisspelen. Naast de kantine en achter het tweede veld was een zeer enthousiaste groep jonge talentjes bezig om spelenderwijs de eerste beginselen van de voetbalsport te krijgen onder bezielende leiding van Kees Pol, daarbij geassisteerd door twee ouders. Prachtig om te zien hoe Kees met zijn jonge pupillen omging want het plezier straalde ervan af en de jeugdige talenten genoten met volle teugen van de grappen en grollen van ‘Kabouter” Kees. Maar al snel werd duidelijk dat de velen het spelletje goed doorhadden want toen een aanvallertje nodig naar de wc moest, wat gewoon kan bij kaboutervoetbal omdat je in je enthousiasme dat bijna vergeet, ging de verdediger met naam van de Barcelona-verdediger Gerard Piqué op zijn rug direct met hem mee wat tot grote hilariteit leidde bij de aanwezige toeschouwers van de kaboutertraining.

Parcours

Een mooi parcours mochten de kaboutervoetballers afleggen waarbij alle facetten van het voetbal al een beetje aanbod kwamen vertelde Kees Pol na afloop van de training.‘Ik probeer iedere keer weer wat nieuws te bedenken qua oefenvormen maar de rode draad blijft natuurlijk de grondbeginselen van het voetbal. Maar wil je de aandacht van de kinderen een beetje vasthouden dan moet je het steeds op een andere manier verpakken.”

De Winsumer weet waar hij over praat want hij begint al aan zijn zevende seizoen als trainer van de kabouters van Viboa. ‘Zeven jaar geleden kwam ik met het idee bij het bestuur om het kaboutervoetbal binnen Viboa te gaan stimuleren. We hadden toen we met het kaboutervoetbal begonnen twee zeventallen bij de F-pupillen en dat zijn er op dit moment zes. Dat geeft aan dat het absoluut een meerwaarde heeft voor clubs om daarin te investeren.

Toch plaatst Kees daar direct een kanttekening bij want hij vindt wel dat niet iedereen geschikt is om kabouters te trainen.‘Daar heb ik het ook weleens met mensen in de club over die zeggen dat het niets voor hen zou zijn om kabouters te trainen. Dat geloof ik direct omdat ik bijvoorbeeld niets heb met het trainen van senioren. Als ik zie wat ik iedere zaterdag van de kinderen terugkrijg is dat echt fantastisch en geeft mij een fijn gevoel. Het plezier dat ik de voetballertjes geef op de trainingen is iets wat ik voor geen goud wil missen.

Expertise

Als je rond de velden van Viboa loopt valt inderdaad op dat er binnen de vereniging veel waardering en respect is voor Kees Pol die acht keer in het najaar en acht keer in het voorjaar zaterdags met de jonge voetballertjes van Viboa aan het trainen is. Maar ook buiten Viboa wordt regelmatig om Kees zijn expertise gevraagd vertelt de man die ook bij de thuiswedstrijden van Viboa1 als een voortreffelijke speaker namens de vereniging optreedt. ‘Ik ben inderdaad al een keer door een andere vereniging gevraagd of ik daar ook de kabouters zou willen trainen maar dat heb ik niet gedaan. Daar ben ik teveel Viboa-man voor maar ze mogen best om advies vragen natuurlijk want ik heb ook weleens bij een andere club geïnformeerd als ik wat wilde weten. Want laten we eerlijk zijn we willen allemaal graag dat de jeugd gaat sporten waar je in mijn beleving op tijd mee moet beginnen.”

Met op tijd beginnen bedoelt Kees natuurlijk niet dat ze vanuit de kinderwagen het veld op komen kruipen want de jonge voetballers in spé moeten wel vier jaar zijn.‘Vier jaar is wel de leeftijd die we een beetje aanhouden want dan hebben ze al een beetje het besef wat er allemaal staat te gebeuren op de training.”

Het woord training slikt Kees echter bijna weer in want hij benadrukt dat het allemaal in spelvorm gaat in de oefensessie, s die gemiddeld maximaal 35 minuten in beslag nemen waar hij een logische verklaring voor heeft.‘Langer moet het niet duren is mijn ervaring want daarna raken ze wat sneller afgeleid en willen ze weer wat anders. Dan willen ze ranja of even bij pappa of mamma zitten of zien ze opeens een vriendje waar ze mee willen spelen. Daarom is die 35 minuten meer dan genoeg op weg naar een eventuele ‘carrière” bij F-pupillen."

Een met de kabouters

Zo kan de man die voor het kaboutervoetbal geboren is uren vertellen over de meerwaarde van het kaboutervoetbal, dat er kabouters van toen nu spelers van Viboa E1 zijn en dat hij iedere zaterdag in september en een deel van oktober een groep van 26 kabouters aan de Schouwerzijlsterweg mag verwelkomen. Momenten waar Kees Pol intens van geniet zoals hij ook geniet dat alle kleine voetballertjes en voetbalsters hem gewoon Kees noemen.‘Dat ze mij allemaal Kees noemen vind ik prachtig omdat ze voelen dat ik een van hun ben. Dat is namelijk ook zo want op de zaterdag tussen de kleine kabouters voel ik mij namelijk als grote kabouter prima op mijn plaats.”