Leon Balkema voelt zich thuis bij de SV Marum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

 

 Leon Balkema voekt zich thuis bij de SV Marum en vertelt daar over in het volgende vraaggesprek wat puurvoetbalonline had met onder meer de assistent-trainer van SV Marum C1

 Leon Balkema voekt zich thuis bij de SV Marum en vertelt daar over in het volgende vraaggesprek wat puurvoetbalonline had met onder meer de assistent-trainer van SV Marum C1                                       .

1265628578N5_8_wedstriid__foto_voor_bij_interwiew_leon_bakema                                                 

Leon in aktie tijdends de viif-achtwedstriid .

Waar heb je eerst gewoond en hoe oud ben je?
Ik ben 17 jaar, geboren in Sneek en heb daar vanaf de F-pupillen tot aan de C-junioren gevoetbalt bij
O.N.S. Sneek. Tot aan de D-junioren was ik altijd keeper en er werd binnen de club in positieve zin veel over me gesproken.
Maar als jong voetballertje wil je toch eigenlijk graag voetballen.
Ik besloot te stoppen met keepen en kwam in de D1 terecht als veldspeler, maar veel speelde ik niet. Daarna ben ik tijdelijk gestopt met voetballen, omdat ik er geen plezier meer in had bij mijn club.
Maar elke keer als ik langs het voetbalveld fietste begon het weer te kriebelen. Op 16-jarige leeftijd hakte ik de knoop door en ging ik een half jaar meetrainen bij de B2 van mijn oude club. Al snel kwam ik erachter dat ik nooit had moeten stoppen met het spelletje. Toen ik vanwege mijn opleiding naar Marum verhuisde heb ik direct contact gezocht met de SV Marum of ik bij deze club kon komen voetballen.
Ik kon de club al een beetje, omdat mijn neef er ook jaren heeft gevoetbalt en vanaf het eerste moment kreeg ik een goed en warm gevoel bij de club. Als B-junior kreeg ik de kans om me te bewijzen bij de A1 en vanaf de eerste wedstrijd veel vertrouwen van trainer Gerard van de Ploeg en mijn teamgenoten. Ik ben erg blij dat ik hier terecht ben gekomen.

 Wat is je positie in het veld?
Mijn eerste seizoen bij Marum werd ik opgesteld als linksmidden en ik voelde me daar goed bij.
Af en toe kwam ik ook wel eens op de linksbackpositie terecht, maar van nature ben ik absoluut
een aanvaller en verdedigend kwetsbaar. Het liefst sta ik daarom ook in de spits waar ik lekker
veel de ruimtes in kan trekken met mijn snelheid.

Wat is je idool
Ik heb heel veel idolen maar Erik Nevland en Luciano da Silva stijgen er wel bovenuit. Ik kijk dan niet alleen naar ze als voetballer
maar ook als mens. Nevland heeft ontzettend veel voor FC Groningen betekend en Luciano staat hopelijk
nog heel wat jaren onder de lat bij de FC.

 Wat voor opleiding doe je
Doe de mbo-opleiding Journalistiek & Fotografie. Ik vind het leuk om verslagen te schrijven, zoals ik ook een verslag
gemaakt heb van het internationaal toernooi in België die we gespeeld hebben met de D1 en C1 van SV Marum. Al weet ik nog niet of ik later een journalist wil worden. Je bent bijna altijd van huis en in principe heb geen sociaal leven. Dat spreekt mij helemaal niet aan, het liefste heb ik familie en vrienden om me heen.

 Hoe werd je al zo snel actief als trainer?
De manier waarop ik trainer ben geworden is erg grappig vind ik zelf. Ik zocht een maatschappelijke stage voor school en ik zat te denken
om in het weekend achter de bar te staan bij SV Marum. Ik ging informeren bij de club en ze zeiden: ‘waarom ga je niet een pupillen- of juniorentrainer assisteren’. Ik ging daar over nadenken en kwam uiteindelijk terecht bij D1 waar John van de Ploeg en Efe Wernet de leiders waren. De eerste training wist ik totaal niet waar ik het moest zoeken, het voelde heel onwennig. De tweede training begonnen de jongens mij echt als trainer te zien en moest ik echt leren daarmee om te gaan. Tijdens de rust van de eerstvolgende wedstrijd van D1 kwamen de jongens bij me om te zeggen dat ze voorstonden tegen de koploper. Ik was apetrots en wist dat het trainerschap mij eigenlijk toch wel ligt.

 Wat zijn je ambities als speler maar ook als trainer
Als speler wil ik in het eerste van Zaterdag komen te spelen. Maar eerst wil ik de komende jaren nog veel goals gaan maken voor A1.
Ik vind het heel belangrijk dat A1 in een hogere klasse komt te spelen. Dat verdient de club en ook de jonge talenten die eraan zitten te komen. Het zou mij fantastisch lijken om met jongens die ik nu samen met de begeleiding van C1 train, over een paar jaar samen mee in het eerste te voetballen.
Het doel als trainer is vooral spelers individueel dingen te leren, maar ook dat ze binnen en buiten het veld veel plezier hebben.

 Met wie train je de C1 en omschrijf hem eens
We trainen C1 met John van de Ploeg, Wiebe Swieringa en Efe Wernet. Het gaat dit seizoen goed, we hebben een hele leuke en talentvolle groep die altijd wil winnen. Er is veel plezier en als er binnen de groep een probleem is lossen we dat altijd goed met elkaar op. Van John van de Ploeg leer ik veel tijdens trainingen en wedstrijden. Ik vind dat de club een hele goede aan hem heeft en dat geldt ook voor de leiders Wiebe Swieringa en Efe Wernet.
Ik ben ze heel dankbaar dat ik onderdeel ben van C1.

Heb jij Anne Eelze lang gekend en als je het wilt en kunt omschrijf Anne eens

Anne Eelze was een jongen die erg geliefd was bij ons in het team. Anne kon goed voetballen en was erg technisch.
Tijdens het positiespel was hij ijzersterk en heel erg slim, dat was echt zijn spelletje. Ik heb Anne veelste kort gekent en elke dag denk ik aan hem terug.
Bernard Posthumus zal ik ook altijd blijven herinneren. Hij kon heel erg goed en grappig onze wedstrijden beschrijven en deed er, ondanks zijn ziekte, alles aan om bij onze wedstrijden te komen kijken.

 SV Marum is een ……………………
Familieclub. Ik voel me vanaf mijn eerste dag hier thuis. Overal waar ik train, voetbal of coach word ik gewaardeerd en dat doet mij heel erg goed.
Ik steek hier graag veel energie en tijd in. Ik vind het belangrijk dat als een club je iets geeft, je daar ook wat voor terug geeft. In korte tijd heb hier al veel vrienden gemaakt. Sportief is de club minder dan O.N.S. Sneek, maar de sfeer binnen de club vele malen beter.

 Wat zou jezelf nog graag willen vertellen
U bedanken dat ik op deze manier de club en de mensen van SV Marum kan bedanken voor wat ze mijn in zo’n korte tijd al gegeven hebben. Vorig seizoen was het een moeilijk seizoen waar we 2 vrienden zijn kwijtgeraakt. Binnen het team hebben we elkaar geholpen om door een moeilijke periode te komen. Als voetballer en trainer voel ik me ook steeds beter worden. Daar ben ik heel veel mensen dank aan verschuldigd. Ook aan mijn ouders, familie en vrienden die altijd voor me klaar staan.