Johannes Pool(Marcia/Rood Zwart Baflo) grote"' meneer" als vrijwilliger.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Nu het seizoen weer is begonnen starten we ook de rubriek ‘Clubliefde” weer op en een persoon die daar niet ontbreken is de 80 jarige Johannes Pool uit Baflo.

Nu het seizoen weer is begonnen starten we ook de rubriek ‘Clubliefde” weer op en een persoon die daar niet in mag ontbreken is de 80 jarige Johannes Pool uit Baflo.

                             Zuidhorn_zaterdag_1_-_Rood_Zwart_Baflo_1_14_mei_036

                            Johannes Pool: Bij leven al een legende in Baflo    foto: Gino Wiemann www.wiemann.nl. Zuidhorn

 Iedereen in Baflo en omstreken, van jong tot oud, noemt de krasse tachtiger bij zijn voornaam en de supervrijwilliger vind dat allemaal prima. Dat is hij namelijk niet anders gewend geweest in al die jaren dat hij eerst voor Marcia ,en na de fusie met CSB, voor Rood Zwart Baflo nog steeds is. Johannes is een icoon werd er door iedereen gezegd op het Johannes Pool-toernooi 2011 waar ik namens de Ommelander Courant aanwezig was. Dat klopt helemaal weet ik uit eigen ervaring want ik heb eind jaren zeventig nog een paar seizoenen voor Marcia gevoetbald omdat ik totaal niet overweg kon met de toenmalige hoofdtrainer van Eenrum.

Mooie jaren

Mooie jaren in een periode dat Marcia een elftal had die klonk als een klok. Geert Peter Dijk, Freek Cleveringa, Rieks Bootsman, Reinder van der Veen, Piet Wassenaar, Cor Stoepker, Hepke Buma, Hessel Elzes, Siep Kluin, Hilbrand ten Boer, Bert Sattler( als ik me niet vergis) en de trainers Henk Poelstra( de beste trainer die ik ooit gehad heb) en Theo Warners zorgden ervoor dat de wedstrijden van Marcia goed bezocht werden en de kantine na afloop uitpuilde door de vele toeschouwers en spelers die een toost uitbrachten op een overwinning of een nederlaag wegspoelden. In die omgeving was Johannes,samen met Heiko Medema, op zijn best want achter de bar iedereen voorzien van een natje en een droogje was hem op het lijf gesneden. In de periode van Marcia werd Johannes benoemt tot erelid wat niet meer dan normaal was want Marcia was zijn lust en zijn leven dat in 2001 overging in zijn liefde voor Rood Zwart Baflo. Een liefde die wederzijds genoemd mocht worden want het icoon van Marcia werd in 2005 ook tot erelid van Rood Zwart Baflo benoemd. Een gebaar waar veel respect en waardering voor mag zijn want nog steeds is ‘onze Johannes”, zoals hij binnen Rood Zwart genoemd wordt, prominent aanwezig binnen de club.

Prominent

Met prominent bedoel ik echter niet dat Johannes Pool een man is van ‘vroeger was alles beter”. In tegendeel zelfs want met prominent aanwezig bedoel ik dat hij nog alle uit en thuiswedstrijden bezoekt waarbij hij het traject naar de uitduels bij voorkeur op de fiets aflegt. Daar kwam ik namelijk achter toen ik bij het nacompetitieduel Zuidhorn-Rood Zwart Baflo aanwezig was voor de Ommelander Courant. Op de fiets met hulpmotor, wat mag als je tachtig bent, van Baflo naar Zuidhorn en weer terug betekent dat de liefde voor je club diep zit. Daar wordt door de leden van Rood Zwart met respect over gesproken waar ik mij graag bij aansluit. Als je als tachtig jarige nog de kracht hebt om ook in den vreemde wedstrijden van je club te bezoeken dan ben je naar mijn idee ‘een grote meneer” in het amateurvoetbal. Dan verdien je inderdaad twee keer een erelidmaatschap en verdien je het respect van iedereen voor de clubliefde die je uitstraalt.

Johannes Pool Toernooi

Daarom was het initiatief van oud- voetballer Freerk Cleveringa, samen met Kees Buma en Ronald de Haan om een toernooi te organiseren wat de naam van het clubicoon kreeg een prachtig initiatief. Een geweldig gebaar van het trio naar de man die nog steeds op de trainingsavond en wedstrijddagen van het zondagteam zijn bardiensten meedraait. En man die nog steeds zijn hele ziel en zaligheid aan Rood Zwart Baflo geeft en daar met het jaarlijkse Johannes Pool Toernooi op passende wijze door de voetbalclub voor geëerd wordt.