Ard Torringa : Kwaliteit alleen is niet genoeg voor betaald voetbal

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Ard Torringa mogen we gerust een van de meest getalenteerde voetballers uit de historie van de voetbalvereniging Eenrum noemen. Velen zagen voor hem zelfs een toekomst in het betaalde voetbal weggelegd. Helaas kwam dat er niet van en hoe dat in zijn werk is gegaan verteld hij, en nog veel meer in, de Elf aan

Ard Torringa mogen we gerust een van de meest getalenteerde voetballers uit de historie van de voetbalvereniging Eenrum noemen. Velen zagen voor hem zelfs een toekomst in het betaalde voetbal weggelegd. Helaas kwam dat er niet van en hoe dat in zijn werk is gegaan verteld hij, en nog veel meer in, de Elf aan

Duncan_Ard_achergrond 

Duncan  in actie en Vader Ard op de achtergrond

Als mensen het over Ard Torrenga hebben wordt er vaak gezegd, die heeft niet alles uit zijn carrière als voetballer gehaald. Klopt dat een beetje en zo ja waar is het fout gegaan: Iedereen zegt dat er veel meer inzat. Dat ik het eerste van FC Groningen had kunnen halen. Dat geloof ik graag.....denk zelfs dat ze gelijk hebben. Maar..... het ergste van alles is dat ze in het Oosterpark mijn plezier in voetbal hebben afgenomen. Iedereen kent Adje Torringa als de spelmaker, man van de assist, de dribbelaar met z'n gouden linker, die een wedstrijd in zijn eentje kon beslissen. Mid-mid, achter de spitsen of vanaf de linkerkant spelend. Niet te lui om mee te verdedigen. Alle ballen willen hebben......En dan word je bij FC Groningen linksback neergezet. Denk dat mijn probleem juist was, dat ik liet zien ook op die positie goed uit de voeten te kunnen. Had ik nooit moeten doen. Stond elke week in de basis. Stond daar ook om met mijn snelheid het centrale duo (Jan Veenhof en Richard Elzinga) te kunnen ondersteunen. Maar ik heb nooit echt een kans gehad om op het middenveld of voorin mijn kunsten te vertonen. Weet zeker dat dit ten koste is gegaan van het elftal. Ik was de beste spelverdeler van dat team, alleen had ik de pech dat ik een van de weinige Linkspoten was. Dan word je al gauw aan de linkerkant neergezet. Dat verhaal over dat mijn instelling niet goed zou zijn geweest slaat helemaal nergens op.Ik was de enige die elke dag met openbaar vervoer naar de stad moest, omdat er hier verder niemand uit de buurt kwam. Alle andere spelers werden gehaald en gebracht. Uit school met de bus naar de Bedumerweg, overstappen op lijn 5 (Oosterpark), studie + broodjes, trainen, douchen en met lijn 5 weer naar de Bedumerweg. En met lijn 65/67 (Zoutkamp/Hornhuizen) weer naar Eenrum. Met een beetje mazzel was ik dan tegen 20.30 uur weer in huis...maar meestal was lijn 65/67 net weg, dus werd het een uur later.Toen ik ook niet mijn (toegezegde) kans op het middenveld in het tweede kreeg heb ik de knoop doorgehakt en ben ik opgestapt bij FC Groningen. Heb toen bij Eenrum mijn plezier teruggekregen, waarna ik het jaar daarop naar SC Veendam vertrok.

Je hebt bij redelijk wat verenigingen gespeeld. Als je 6 veel vindt ....: VV Eenrum, FC Groningen (A1 en reserves) SC Veendam (reserves) GRC Groningen, VV Hunsingo en Viboa.

Aan welke club bewaar jij de beste herinneringen en waarom: De beste herinneringen bewaar ik aan FC Groningen. Fantastische beleving om met spelers als John de Wolf, Adri van Tiggelen en zelfs Johan Neeskens te mogen trainen.... De slechtste herinneringen heb ik dus ook aan FC Groningen. Dat heb ik reeds eerder uitgelegd.

Jij bent op dit moment assistent-trainer bij hoofdklasser DIO Groningen en jeugdtrainer bij VIBOA. Als je zou moeten kiezen wat zou je voorkeur hebben, jeugd of senioren: Jeugd, alhoewel de gemiddelde leeftijd bij DIO Groningen op dit moment 22,4 jaar is. Voor een hoofdklasser is dat wel zeer jong, maar wel fantastisch om mee te werken.

Dat Frank de Boer door velen gezien wordt als een uitstekende trainer verbaasd mij niets. Hoe denk jij daarover :Weet ik niet. Is denk ik nog te kort hoofdcoach om daar een oordeel over te kunnen geven.

Dat FC Groningen bij de eerste vijf in de competitie zal eindigen zien velen nog steeds zitten. Die mening deel ik niet hoe denk jij daarover: Denk ik ook niet. Schat PSV, Ajax, FC Twente, AZ, SC Heerenveen, Heracles en zelfs Feyenoord hoger in. Vitesse, Roda en Den Haag zullen onderaan linker rijtje/bovenaan rechter rijtje eindigen. FC Groningen ook daar ergens in de buurt. Denk ik, maar ja.....de bal is rond he?
Een ding is zeker: aan het eind van het seizoen staat iedereen waar ie moet staan!!!!

De jeugdvoetballer van tegenwoordig is niet meer bereid om zoveel in zichzelf te investeren als vroeger wordt er vaak beweerd. Deel jij die mening: Nee.... Ik denk dat spelers nog evenveel willen investeren als vroeger. Het probleem is denk ik, dat de scouting veel te veel gericht is op buitenlandse spelers. Er loopt genoeg talent rond op de amateurvelden, alleen willen de clubs er geen energie in steken. Spelertjes worden veel te vroeg gehaald. Die kinderen van 9-10 jaar moeten een heel groot gedeelte van hun jeugd opofferen. Als je niet in de basis speelt bij een BVO, kun je beter met plezier bij de amateurs gaan spelen. Als je in de C2 of B2 bij een BVO speelt ben je naar mijn mening gewoon niet goed genoeg in de ogen van de club.

Dat DIO Groningen weinig publiek trekt is algemeen bekend. Waar heeft dat volgens jou mee te maken: Het is een hele kleine club, veelal senioren (op de zaterdag) en zeer weinig jeugd. Dus vanuit de eigen club kun je weinig publiek verwachten. Daarnaast zal het altijd winderige sportpark Kardinge veel mensen er toe doen besluiten om eerder voor een beschut voetbalveldje te kiezen. Jammer, want ik denk dat de neutrale toeschouwer het afgelopen seizoen heeft kunnen genieten van de wedstrijden van DIO Groningen.

Velen zeggen, en ik deel die mening, dat jij veel verstand van voetbal hebt. Daarom vraag ik mij af waarom jij geen hoofdtrainer wordt: Dat is leuk om te horen. Ik denk dat mijn kracht is om voetballers vertrouwen te geven

Noem de drie beste voetballers waar jij mee gespeeld hebt en motiveer je keuzes:Jaap van Calcar, Albert Timmer en Wim Nubé (van Buut en Annie)Jaap van Calcar (Hunsingo) om zijn geweldige techniek, inzicht en passeeracties.Albert Timmer (Hunsingo) om zijn geweldige techniek, inzicht en passeeracties.Wim Nubé (VV Eenrum) om zijn geweldige techniek, inzicht en passeeracties.Dit waren mensen die een spits minstens 5x in een wedstrijd vrij voor de keeper zetten. En als die niet (of te weinig) scoorden, beslisten ze zelf de wedstrijd.

Als ik discotheek Fame in Bedum zeg wat zeg jij dan Ard: Zaterdavond, Ronald Steenge en Henk de Haan, Stretch (Why did you do it), Rod Stewart (Do ya think I'm sexy) en Theo Kwint (barman). Winst bedrijvenvoetbaltoernooi met o.a. Gallit El Baroudi (nu trainer VV Bedum), Marcel Buissink (vriend en zoon van Herman Brood), Richard Buurlage (De Neus), Jack Suiveer en Marcel Staal. En enorme porties shoarma bij snackbar Koning. Mooie tijden ......

Je bent op dit moment even weer de 15 jarige jeugdvoetballer uit Eenrum. Wat zou jij dan anders doen als voetballer door de ervaring die je nu hebt: Niets.......... Plezier staat voorop. Met alles wat je doet.
Geluk is de grootste factor om te slagen in het voetbal. Hoe ziet een trainer jou. En wat doet ie er mee om je plezier in het spelletje te behouden. Alleen met plezier kun je optimaal presteren. In alles wat je doet !!!!!