Renee Heuvelman: De oudere voetballer kan weer voetballen!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Steeds vaker stoppen de op leeftijd geraakte amateurvoetballers omdat ze het tempo niet meer bij kunnen benen. Ze moeten vaak opboksen tegen spelers waar ze qua leeftijdsverschil gemakkelijk de vader van hadden kunnen zijn.

Steeds vaker stoppen de op leeftijd geraakte amateurvoetballers omdat ze het tempo niet meer bij kunnen benen. Ze moeten vaak opboksen tegen spelers waar ze qua leeftijdsverschil gemakkelijk de vader van hadden kunnen zijn. Daarom heeft de KNVB het 45+ project opgezet zodat er tegen leeftijdsgenoten gevoetbald kan worden zo verteld Renée Heuvelman die namens de KNVB in het Noorden het project coördineert.

Gezocht_7_bankzitters_klein

‘In het amateurvoetbal zag je een duidelijke tendens dat veel oudere spelers het op een gegeven moment niet meer leuk vonden om steeds tegen ploegen te spelen waar de gemiddelde leeftijd beduidend lager lag dan die van hun team. Als voetbalbond hebben wij daar dan ook op ingespeeld en naast een 45+  ook een 35+ project opgezet. Zo willen we proberen om de oudere voetballer voor het voetbal te behouden want dat zijn toch vaak de echte liefhebbers.”

Proeftuin

 Nadat in 2008 LAC Frisia voor het noorden als proeftuin diende voor het 45+ project ging het al snel crescendo wat de aanmeldingen betrof. Op dit moment zijn er vierenzestig teams die zijn aangemeld bij de KNVB als het gaat om het spelen van wedstrijden. Wedstrijden die, zo verteld Renée Heuvelman, eerst nog in toernooivorm gespeeld worden. ,,De wedstrijden worden in eerste instantie op een doordeweekse avond, waarbij de voorkeur uitgaat naar de vrijdagavond, maar er ook voor een andere optie gekozen mag worden, in toernooivorm gespeeld omdat we de wedstrijden graag op kunstgras willen spelen. De kans op een afgelasting is dan minimaal omdat we in het najaar tot uiterlijk half november spelen en in het voorjaar pas na maart weer beginnen.”

Gezondheid

De voetballers komen echter niet wekelijks in actie maar zullen in het najaar en voorjaar in totaal acht keer in actie komen. Naast dat de KNVB de oudere voetballer weer naar zijn hobby van vroeger wil trekken speelt ook de gezondheid van de voetballers een rol. De voetbalbond probeert namelijk ook te bereiken dat de deelnemers over hun eigen gezondheid na gaan denken. ‘Onder de deelnemers zitten natuurlijk  voetballers die al enkele jaren niet meer aan  sport doen en voor die spelers is het wel verstandig om even bij de huisarts of medisch sportcentrum te informeren hoe zijn lichamelijke conditie ervoor staat.”  weet Renée Heuvelman te vertellen. Want conditie zullen de spelers wel nodig zijn hoewel men met 7 tegen 7 wel op een half veld speelt. Tijdens de duels zal er niet met scheidsrechters gewerkt worden maar met spelleiders omdat de toernooien een vriendschappelijk karakter hebben hoewel er natuurlijk wel voor de winst gespeeld wordt.

Sociaal karakter

Sinds de landelijke campagne die onder andere in het Televisieprogramma ‘Voetbal International te zien was werd duidelijk dat beide projecten ook een duidelijk sociaal karakter heeft vind Renée Heuvelman. ‘In Voetbal International” hebben we onder andere Rob MC Donald, Theo Keukens en Bud Brocken gezien die aangaven dat ze elkaar niet heel veel meer tegenkwamen wat natuurlijk jammer is. Dat geldt voor veel amateurvoetballers ook die vaak jarenlang met elkaar samen hebben gespeeld. Maar na het beëindigen van hun loopbaan verwaterd het contact en dat is natuurlijk jammer. Wij hopen op deze manier spelers weer met elkaar in contact te brengen zodat oude vriendschappen weer hersteld kunnen worden.”

logo_7x7_35_45

Bij eenkomst op 14 september

Om nog meer verenigingen te laten kennismaken met het 35+ en 45+ project organiseert de KNVB op woensdag 14 september een bijeenkomst bij de voetbalvereniging Be Quick in Groningen. Daar zal aan de belangstellenden uitgelegd worden wat het doel is van beide projecten en hoopt de KNVB dat het aantal teams nog meer zal toenemen. ‘Dat hopen we als voetbalbond echt en we zullen op 14 september op veel vragen een antwoord kunnen geven en tevens melden dat het onze doelstelling is om tot een competitie te komen voor beide leeftijdscategorieën warbij het voor een 45 plusser wel toegestaan is om aan de 35+ mee te doen maar andersom beslist niet.” aldus Renée Heuvelman die veel vertouwen in het project, De oudere voetballer moet weer gaan voetballen.” heeft. ‘Absoluut, gezien de reacties die we krijgen denk ik dat we er goed aan hebben gedaan want wat natuurlijk ook een mooie bijkomstigheid is dat kinderen hun vaders weer zien voetballen en dan zelf kunnen constateren of die ‘Ouwe” er nog een beetje van kan.”