Rob Mc Donald( oud-speler FC Groningen):in every inch a Gentleman”.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Rob Mc Donald speelde vanaf 1982 drie seizoenen lang voor FC Groningen. De spits ontpopte zich in die periode tot een trefzekere spits die regelmatig het Oosterparkstadion liet ontploffen. Na zijn periode vertrok de Engelsman naar PSV waar hij een seizoen speelde. Hij keerde halverwege het seizoen 1986/1987 terug bij Groningen maar besloot aan het eind van het seizoen zijn carrière te vervolgen in het buitenland waar hij onder andere in Denemarken, Engeland, België en Turkije ging spelen voordat hij nog drie seizoenen bij de toen nog BV Veendam ging voetballen waar hij ook zijn carrière als speler afsloot.Nu is hij technisch manager van DOVO uit Veenendaal en waarvan hij in De Elf+2 aan…. vertelt dat hij met die club een speciale band heeft.

Rob Mc Donald speelde vanaf 1982 drie seizoenen lang voor FC Groningen. De spits ontpopte zich in die periode tot een trefzekere spits die regelmatig het Oosterparkstadion liet ontploffen. Na zijn periode vertrok de Engelsman naar PSV waar hij een seizoen speelde. Hij keerde halverwege het seizoen 1986/1987 terug bij Groningen maar besloot aan het eind van het seizoen zijn carrière te vervolgen in het buitenland waar hij onder andere in Denemarken, Engeland, België en Turkije ging spelen voordat hij nog drie seizoenen bij de toen nog BV Veendam ging voetballen waar hij ook zijn carrière als speler afsloot. Nu is hij technisch manager van DOVO uit Veenendaal en waarvan hij in De Elf+ 2 aan…. vertelt dat hij met die club een speciale band heeft.

   banner_home

 Rob Mc Donald in zijn karakteristieke houding die vele voetballiefhebbers zich nog zullen herinneren

Je kwam op 16 jarige leeftijd bij Hull City, waar voetbalde je voor die tijd: Ik begon bij Hull City op mijn 16e. Voorheen speelde ik in een school team en een zaterdag en zondag amateur team. Dit mag in Engeland. Ik had 3 wedstrijden elk weekeind. Heerlijk. Heel vaak kampioen ook…niet onbelangrijk.

Vaak wordt gezegd dat voetballers niet op jonge leeftijd naar het buitenland moeten gaan. Deel jij die mening: Voor mij was een optie die vreselijk goed uitpakte. Het spel in Nederland lag mij gewoon beter. Ik heb andere jongere spelers zien gaan naar landen waar het voetbal hun helemaal niet ligt. Dan komt helaas het geldverhaal om de hoek kijken. Het zijn niet geen gemakkelijke keuzes.

Jij ziet ongetwijfeld veel amateurwedstrijden. Wat vind je over het algemeen van het niveau: Met het invoeren van de top klasse vind ik het niveau omhoog gegaan zijn

Welke spits in de eredivisie is qua stijl het meeste met jou te vergelijken: Er zijn weinig lange spitsen meer…Die Boymans van AZ komt een beetje in de buurt.

Je bent nu technisch manager van DOVO waar je volgens mij iets speciaals mee hebt: Inderdaad. Ik was 12 jaar geleden kampioen in de hoofd klasse. 7 jaar geleden kampioen van de eerste klasse en een jaar geleden won ik de beker als Coach. Als Technisch Manager heb ik een kampioenschap ook meegemaakt het afgelopen seizoen. Dus DOVO en mij hebben iets unieks samen!!

In de Euroborg is vorige week een tribune genoemd naar Piet Fransen. Als jij een tribune een naam van een oud-speler mocht geven wie zou dat worden: Niet een speler maar een Coach. Theo Verlangen. Daar begon het mee met het succes van FC Groningen. Hij heeft de basis gelegd voor de toekomst.

Zien we je nog terugkeren in het betaald voetbal als trainer of technisch manager: Ik zou het graag willen. Ik mis het veld en omgaan met spelers.

Je hebt ook voor FC Wageningen gespeeld op de Wageningse Berg. Wat betekent de Wageningse Berg voor jou: Het begin van mijn Ere Divisie carrière. Wij waren gedegradeerd maar ik had een redelijk tot goed seizoen gedraaid toen. De Wageningse Berg heeft iets speciaals dat moeilijk omschrijf baar is. Ik hoop echt dat het future center doorgaat want iedereen in heel Nederland weet van de Wageningse Berg.

Bij FC Groningen had je als spits een gemiddelde van een doelpunt per twee wedstrijden. Was dat je meest productieve periode: Volgens mij heb ik in mijn hele voetbal carrière uiteindelijk een per 3 wedstrijden gescoord. Inderdaad was dat een productieve periode. Bij Willem II scoorde ik 21 in 34 wedstrijden.

Dat de transfermarkt voor het betaalde voetbal op 31 augustus is een ramp voor de trainers: Voor trainers en spelers. Trainers willen natuurlijk hun beste spelers houden en spelers wil ook in een bepaald ritme en zekerheid zitten en niet op het laatste moment verhuizen enz..

Dat PSV dit seizoen kampioen wordt is niet echt waarschijnlijk: Ik heb gezegd naar het aanstellen van Co Adriaanse dat FC Twente gemakkelijk kampioen wordt.

Hoe vaak voetbal je tegenwoordig zelf nog of zit dat er niet meer in: Niet vaak. Laatste wedstrijd was met FC Groningen bij de open dag een paar weken geleden. Binnenkort ga ik een 100 jaar jubileum wedstrijd spelen met oud FC Wageningen bij Wageningen 1911. Dit wordt de laatste wedstrijd van oud Wageningen wat ik persoonlijk heel triest vind want wij hadden altijd veel lol gehad samen.

FC Groningen zal,als de selectie bij elkaar blijft, dit seizoen bij de eerste vijf eindigen: Ze zeggen vaak voor een Coach is het 2e seizoen het moeilijkste is maar ik zie Groningen wel in de top 5 komen hoor.