Rick Setz (FC Lewenborg: In de toekomst wordt ik hoofdtrainer

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Het komend seizoen is Rick Setz naast trainer van de A1 van CVVB speler van FC Lewenborg waar hij als zes jarig jongetje zijn loopbaan als voetballer begon. Verder werkt de 28 jarige middenvelder bij Setz Apart Specerijen en vulde voor Puurvoetbalonline Elf vragen en stellingen in.

Het komend seizoen is Rick Setz naast trainer van de A1 van CVVB speler van FC Lewenborg waar hij als zes jarig jongetje zijn loopbaan als voetballer begon. Verder werkt de 28 jarige middenvelder bij Setz Apart Specerijen en vulde voor Puurvoetbalonline Elf vragen en stellingen in.tiiik

 Rick Setz hier in actie als trainer in actie voor aanvang van een wedstrijd van de A-junioren van CVVB

Na zoveel jaar op zaterdag heb ik wel weer zin om op zondag voetballen bij Lewenborg te voetballen: Het maakt mij niet zoveel uit of ik op zaterdag of zondag voetbal. Het kriebelde weer om jeugdtrainer te worden en dat gaat niet samen met voetballen op zaterdag. Daarom heb ik ervoor gekozen om weer een club op zondag te zoeken. Bij FC Lewenborg ben ik als 6-jarig jongetje begonnen en heb daar 17 seizoenen gevoetbald. Dan ga je automatisch kijken of FC Lewenborg weer een optie is. Het vernieuwde sportpark, waar ik 5 minuten vandaan woon, ziet er prachtig uit en de groep ken ik nog grotendeels. De keuze was snel gemaakt! Ik heb enorm veel zin in dit seizoen

Het seizoen 2010-2011 bij Noordwolde was een seizoen waar ik met weinig plezier aan terugdenk: Ik zou afgelopen seizoen het liefst zo snel mogelijk willen vergeten, het was echt een drama! We hadden een goede ploeg die o.a. Lycurgus (3-0), CSVH (4-1) en ONR (3-2) thuis overklasten. Daarentegen hebben we tegen de onderste 4 ploegen slechts 7 van de 24 punten gepakt. Met daarbij het tussentijdse vertrek van onze trainer en de slechte trainingsomstandigheden was het een zwaar seizoen. Ondanks dat mijn vrienden er speelden en we een gezellig team hadden, denk ik inderdaad met weinig plezier terug aan afgelopen seizoen.

Dat Ajax ook dit seizoen kampioen lijkt me duidelijk: Ik vind dat Ajax verreweg de beste selectie heeft en uitstekende aankopen heeft gedaan. Het is wel belangrijk dat ze Vertonghen erbij houden. Twente is verzwakt door het vertrek van Theo Janssen en vond ze niet sterk spelen tegen Ajax en NAC. PSV is altijd een titelkandidaat, maar komen toch echt tekort! Als Ajax niet teveel ‘domme’ punten laat liggen geef ik ze een hele grote kans.

Als trainer van de A1 van CVVB ben ik blij dat we met Bedum gaan samenwerken: Absoluut! We kunnen nu twee A-teams samenstellen die kwalitatief sterker zijn. De spelers onderling kunnen het ook goed met elkaar vinden, er is totaal geen haat en nijd verhouding! Bovendien is dit in principe de eerste test om te kijken of een samenwerking tussen beide clubs gaat werken. Het is een hele mooie uitdaging om dat mee te maken als trainer.

Ik verwacht dat wij met Lewenborg meegaan doen om de titel: Wij hebben een selectie om bovenin mee te draaien! Met 9 nieuwe spelers die allemaal kans hebben op een basisplaats of sterker nog, een directe versterking zijn voor het team, moeten we zeker bij de eerste 5 kunnen eindigen. Maar een hoop teams in deze klasse hebben zich volgens mij versterkt en hebben ambities om bovenin mee te doen. Maar aan de andere kant zullen de clubs in deze klasse veel punten van elkaar pakken met al die stadse derby’s! Een hoop zal afhangen van het aantal blessures en schorsingen tijdens het seizoen. Wij hebben gelukkig een brede selectie kwalitatief gezien, dat kan ons nog ver brengen. Het wordt in ieder geval een interessante klasse!

Dat het steeds moeilijker wordt om de oudere jeugd aan het voetballen te houden ligt aan: Dat heeft met meerdere factoren te maken. Tegenwoordig zijn een hoop spelers die in de Junioren zitten bijvoorbeeld aan het werk. Ze willen nieuwe kleren, op stap gaan en een hoop ouders willen dat denk ik niet betalen (mede door de kredietcrisis). Dus zoeken ze een baantje die vaak op trainingavonden of zaterdagen valt. Maar ook de technologie heeft zijn invloed. De PC, Playstation, Nintendo, Xbox of zelfs TV zorgen ervoor dat zowel jonge als oudere jeugd minder buiten komt. Toen wij die leeftijd hadden, waren we elke middag op het pleintje aan het voetballen. Bij slecht weer gingen we dan wel TV kijken of computeren, omdat het moest!

Als FC Groningen Tadic en Matavz kan behouden eindigen ze bij de eerste vier: Nee. Als FC Groningen bij de eerste vier wil eindigen, zullen ze meer uitwedstrijden moeten gaan winnen en dat zie ik nog niet snel gebeuren. Bovendien had ik gehoopt dat ze zouden leren van de wedstrijden van vorig seizoen tegen Roda JC en Heracles thuis. Als je een wedstrijd zo domineert en bij rust met 3-0 voor moet staan, mag je niet in eigen huis met 1-4 onderuit gaan. Helaas gebeurde het afgelopen zaterdag weer! Het was dan wel een uitwedstrijd, maar wel 80 minuten tegen 10 man en ook daar hadden ze al met 0-3 de rust in moeten gaan. Daarnaast kan FC Groningen niet concurreren met Ajax en PSV en schat ik Twente en AZ (kan een verrassing worden dit seizoen) nog iets hoger in. Plek 4 zou erg knap zijn, maar ik denk dat ze ook tevreden mogen zijn als ze vijfde of zesde eindigen! Ik vind Tadic overigens een fantastische voetballer. Hij heeft een goede actie in huis en had vorig seizoen niet voor niets de meeste assists. Matavz is een dodelijke spits die dit seizoen (mits hij fit blijft bij FC Groningen) de 20 doelpunten kan gaan halen! PSV had hun beiden moeten halen i.p.v. Mertens en Wijnaldum, en dan met Toivonen op 10.

Als trainer zal ik altijd voor een aanvallend spelconcept kiezen omdat: Je dan pas plezier in voetballen hebt. Als voetballer wil je de bal hebben en niet achter de tegenstander aanlopen. Je moet de bal toch immers in bezit krijgen om te kunnen scoren en dus winnen. Plezier is een belangrijke factor om tot prestatie te komen. Voetballers die plezier hebben geven extra en hebben meer energie die ze in een wedstrijd kunnen steken. Wanneer je fitter oogt of bent dan je tegenstander, zal je de meeste duels winnen. Helaas is het niet altijd zo gemakkelijk en zul je meerdere wedstrijden in het seizoen tegenkomen waarin je helaas het spelletje door de tegenstander moet laten bepalen en wordt beperkt tot verdedigen.

Jan van Dijken denkt dat de Topklasse beter voetbal laat zien dan de Jupiler League. Deel jij zijn mening: Ik kijk veel voetbal, maar van beide competities heb ik geen goed beeld. Al denk ik niet dat de Top van de Topklasse structureel bovenin de Jupiler league zal meedraaien. Als dat wel zo zou zijn, dan zit er iets niet goed in het Nederlandse voetbalsysteem! Dat er ploegen zijn die beter voetbal laten zien, zou kunnen. Maar ik denk ook dat de weerstand minder is voor Topklasse teams.

Het eerste team van CVVB moet dit seizoen een rol van betekenis kunnen spelen: Als ik heel eerlijk ben, denk ik van niet. Achteraf zijn ze vorig seizoen nog op een teleurstellende 10e plek geëindigd. Dat zal dit seizoen absoluut beter moeten. In deze klasse heb je te maken met teams als PKC, HZVV en Holwierde die naar schatting een betere selectie hebben. Daarbij komt dat CVVB het altijd lastig heeft in de wedstrijden tegen Viboa en Grijpskerk. Ik denk dat een plaats in het linkerrijtje haalbaar moet zijn met misschien een knipoog naar een periodetitel.

Het jeugdtrainerschap bij CVVB zie ik als een opstap naar mijn latere loopbaan als hoofdtrainer: Klopt, zodra ik niet meer op een redelijk niveau voetbal (1e elftal, 3e klasse of hoger) wil ik de cursus TC2 gaan doen. Ik heb mijn TC3 diploma al vrij vroeg gehaald, volgens mij was ik 19, en wou eigenlijk al sneller doorstromen naar TC2. Maar aangezien ik geen sportopleiding deed en zelf het voetbal nog te leuk vind om er mee te stoppen, is dat er nog niet van gekomen. In de toekomst wil ik absoluut hoofdtrainer worden, maar voorlopig richt ik me nog volledig op jeugdvoetbal en met name dus CVVB/Bedum A1!