De Elf van Eduard Zuidema (FC LEO1)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Eduard Zuidema is met zijn 27 jaar de routinier en een van de centrale verdedigers waar trainer Jaap van der Ploeg een beroep op kan doen in het seizoen 2011-2012. De strafschopspecialist staat bekend als de man die op twee cruciale momenten in de nacompetitieduels tegen VVK binnenschoot wat FC LEO uiteindelijk het derdeklasserschap opleverde. Verder heeft hij zijn studie,Media & Entertainment Management, aan de Stenden Hogeschool net met succes afgerond en hoopt nu op een baan in het Noorden zodat hij voor FC LEO kan blijven spelen.

Eduard Zuidema is met zijn 28 jaar de routinier en een van de centrale verdedigers waar trainer Jaap van der Ploeg een beroep op kan doen in het seizoen 2011-2012. De strafschopspecialist staat bekend als de man die op twee cruciale momenten in de nacompetitieduels tegen VVK binnenschoot wat FC LEO uiteindelijk het derdeklasserschap opleverde. Verder heeft hij zijn studie,Media & Entertainment Management, aan de Stenden Hogeschool net met succes afgerond en hoopt op een baan in het Noorden zodat hij voor FC LEO kan blijven spelen.

248822_186774241372406_100001194957201_432254_1192523_n

 Eduard Zuidema schiet de 2-1 uit een penalty achter doelman Korne Boekholt in het nacompetitieduel tegen VVK

 Dat wij met FC LEO promoveerden naar de derde klasse had ik niet durven dromen: Handhaving vond ik persoonlijk het belangrijkste maar naarmate het seizoen vorderde bleek dat we in de subtop mee konden draaien. De kans op promotie of nacompetitie achtte ik klein en na de nederlagen tegen Mussel en GEO in de eindfase van de competitie dacht ik echt dat het een brug te ver was. De concurrentie verspeelde gelukkig ook punten en een paar wedstrijden voor het einde geloofde de hele groep in het behalen van de nacompetitie. Na de uitzege tegen VVK (nacompetitie) wist ik zeker dat we zouden promoveren. Maar vooraf had ik het niet durven dromen. Toen ik debuteerde in het 1e was LEO net gedegradeerd uit de 3e klasse en het was altijd een droom van me om daarin terug te keren met de club. Echt geweldig dat het gelukt is!

Dat we de eerste wedstrijd uitspelen vind ik jammer omdat: Persoonlijk vind ik dat helemaal niet jammer. Mijn broer trouwt namelijk op 3 september dus mis ik helaas de officiële rentree van FC LEO in de 3e klasse, heel jammer. Als die wedstrijd thuis was geweest zou ik, indien mogelijk, nog meer balen. De eerste thuiswedstrijd ben ik gewoon van de partij.

Dat PSV kampioen wordt is net zo onwaarschijnlijk als dat wij kampioen worden: Ik denk dat de strijd om de landstitel tussen Ajax en FC Twente zal gaan dit seizoen. Als PSV zich in augustus niet meer versterkt is het niet meer dan een outsider voor het kampioenschap. De verdediging is simpelweg te zwak en ze missen een afmaker. De kampioenskansen van FC LEO? Onze verdediging is niet zwak en we hebben wel een afmaker haha!

Een strafschop nemen is helemaal niet moeilijk: Technisch gezien natuurlijk niet: elf meter is dichtbij en het doel is groot. Wat het lastiger maakt is het belang in de wedstrijd en de bijbehorende druk. Iedereen verwacht dat je hem maakt en als je mist is het toch enigszins genant. Aan mijn enige gemiste penalty van afgelopen seizoen word ik nog bijna wekelijks herinnert. Dan probeer ik zelf de herinnering aan benutte penalty’s levendig te houden, maar dat is helaas een stuk lastiger haha!

Het zwarte polsbandje is voor mij een vorm van bijgeloof: Dat is het zeker niet. Ik ben nu eenmaal gewend om altijd een horloge te dragen en zodoende altijd iets om mijn pols te hebben. Tijdens een wedstrijd is een horloge natuurlijk geen optie dus heb ik dat polsbandje genomen en ik vind het er ook nog wel leuk uitzien. Zo koop ik ook altijd zwart/oranje Nikes.

Voor Jaap van Straten vindt ik het jammer dat we onze eerste uitwedstrijd ‘maar” in Haren spelen: Laat ik voorop stellen dat ik er respect voor heb dat Jaap van Straten lopend naar huis uit Haren komt zoals elders op de website te lezen is. Een man een man, een woord een woord. Als je bedenkt dat hij ook vanuit Delfzijl, Scheemda of Opende (om maar een paar te noemen) had kunnen teruglopen, heeft hij het met Haren wel getroffen. Bij deze alvast heel veel succes gewenst Jaap!

Met deze verdediging gaat FC Groningen geen rol van betekenis spelen dit seizoen: Met het vertrek van Anders Granqvist en Fredrik Stenman heeft Groningen achterin wel ingeleverd natuurlijk. Dat vang je niet zomaar op. Groningen probeert dat te doen met Kappelhof, Burnet en Kwakman. Burnet vond ik tegen Roda JC met name in de eerste helft erg goed spelen. Ik ben benieuwd, de verdediging lijkt op het oog misschien minder, maar de meeste concurrenten van Groningen hebben zich ook niet spectaculair versterkt of soms zelfs het tegenovergestelde van versterken gedaan. Als Matavz, Tadic en Andersson een heel seizoen fit en in vorm zijn, moet Groningen wel weer bij de eerste acht kunnen eindigen.

Wij eindigen zeker in de middenmoot het komend seizoen: Handhaving is het allerbelangrijkste dit seizoen. Als ik me niet vergis moeten we dan drie teams onder ons houden. Hiertoe zijn we in staat, daar geloof ik zeker in. De ploeg is gemotiveerd en prestatiegericht en bovendien hebben we echt een vriendenteam. Elke plek hoger dan de 11e is wat mij betreft een bonus en dan is het zaak om van FC LEO een stabiele derdeklasser te maken. Als je ziet hoe jong het huidige 1e elftal is en wat er nog achter zit in de jeugd dan moet dit kunnen, mits iedereen actief blijft voor FC LEO. Wie weet waar het plafond ligt?

Ik ben het met Pieter Hoen eens dat de rol van een verzorger vaak onderschat wordt: Pieter Hoen is van grote waarde voor de vereniging. Ik weet niet hoe het er bij andere verenigingen aan toe gaat in het kader van verzorging maar wij zijn als vereniging hartstikke blij met Piet! Veel clubs werken toch met kleine selecties en dus is het een enorm voordeel als een verzorger spelers speelklaar kan maken die anders hadden moeten toekijken. Zonder Piet had ik bijvoorbeeld de thuiswedstrijd tegen VVK in de nacompetitie niet kunnen spelen door een enorme schaafwond die ik in Groningen had opgelopen op het kunstgrasveld. En zo zijn er nog genoeg andere voorbeelden.

Jaap van der Ploeg kwam als trainer precies op tijd bij FC LEO: Wat is precies op tijd? Zelf ben ik bijna vijf jaar ertussen uit geweest ivm studie dus hoe het er exact aan toe was met het 1e elftal toen Jaap kwam weet ik niet. Feit is natuurlijk wel dat FC LEO al een paar jaar in de 5e klasse bivakkeerde. Gelukkig hebben we de weg omhoog weer ingeslagen en Jaap heeft daar natuurlijk wel een belangrijke rol in gespeeld. De spelers staan op de juiste plaats en de sfeer is uitstekend. Hiernaast krijgt de jeugd ook een kans om door te groeien en dat is voor dorpsverenigingen sowieso belangrijk.

Dat Nederland in 2012 Europees kampioen wordt staat voor mij als een paal boven water: Nederland is een kanshebber voor de titel maar Spanje zal toch weer de grote favoriet zijn. Het zal in ieder geval fantastisch zijn om eens mee te maken dat Nederland een EK of WK wint! Het is toch jammer dat Nederland pas één EK heeft gewonnen en (nog) geen WK. Als ik nog terugdenk aan vorig jaar…de beelden van de finale hoef ik niet te zien.