De Elf van Eddy Koopman (CVVB 1)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Eddy Koopman keerde vorig seizoen in de voorbereiding terug in de eerste selectie van CVVB en maakt daar ook dit seizoen deel van uit.Voor Puurvoetbalonline werkte de spits mee aan de rubriek ‘De Elf aan…

Eddy Koopman keerde vorig seizoen in de voorbereiding terug in de eerste selectie van CVVB en maakt daar ook dit seizoen deel van uit.Voor Puurvoetbalonline werkte de spits mee aan de rubriek ‘De Elf aan…

 1312884781Neddy_koopman

 Eddy Koopman in actie voor CVVB tegen Holwierde in het seizoen 2010-2011

 De voorbereiding is echt een geweldige periode voor mij: De voorbereiding van het seizoen vind ik over het algemeen een prettige periode. Nadeel is wel dat ik mezelf er altijd moeilijk toe kan zetten om het volledige ‘huiswerk programma’ af te ronden, zodat ik nooit helemaal topfit op de eerste training verschijn. We hebben nu drie trainingen gehad en ik moet zeggen dat ik er conditioneel nog vrij aardig op sta, evenals mijn teamgenoten. Het mooie van de voorbereiding vind ik dat je veel oefenwedstrijden en bekerwedstrijden speelt in een kort tijdsbestek. De velden zijn in een uitstekende conditie waar je als voetballer echt van kan genieten.  

Dat ik vorig seizoen weer terugkeerde in de eerste selectie had ik niet verwacht: Ik had in eerste instantie bedankt voor de eer omdat ik eerdere seizoenen veelal op de bank had gezeten en daarom het 2e elftal verkoos boven het 1e, ook kon ik het voetballen in het verleden moeilijk combineren met mijn onregelmatige werktijden. Toen de voorbereiding vorig jaar net was begonnen belde Rolf mij op en zei dat hij graag een spits erbij wilde omdat er blessureleed was. Hij beloofde mij een training met alleen maar grote partijen, hier kun je als ‘gedreven’ voetballer natuurlijk niet omheen. En zo begon het balletje te rollen, ik heb veel vertrouwen gekregen van zowel Rolf als Remy wat resulteerde in speelminuten. Als voetballer wil je gewoon veel speelminuten maken en belangrijk zijn voor je team. Om weer terug te komen op de stelling: ik had wel verwacht dat er een eventuele terugkeer in zou zitten maar niet dat het uiteindelijk ook zijn vruchten af zou werpen.  

CVVB maakt dit seizoen weer een duidelijke stap voorwaarts omdat: Sinds de komst van Rolf en Remy zijn er een aantal dingen veranderd binnen het team, opvallend is natuurlijk de speelstijl. We zijn veel aanvallender gaan voetballen wat eigenlijk helemaal niet CVVB eigen was. Het wijzigen van een bepaalde speelstijl met de combinatie van een nieuw trainersduo vergt gewoon een hoop tijd en geduld. We hebben afgelopen seizoen laten zien dat we heel aardig kunnen voetballen en we voor geen enkele tegenstander in onze schulp kropen. Zo moet in mijn beleving het voetbal ook gespeeld worden, het is veel leuker om vooruit te voetballen en proberen zelf het spel te maken. De sfeer binnen het team is hierdoor beter geworden en je creëert meer vertrouwen in spelers. Misschien wel het allermooiste is dat je na afloop van de wedstrijden positieve geluiden hoort van de toeschouwers. Ik ben er van overtuigt dat supporters liever een team zien voetballen dat aanvallend en attractief  voetbal speelt, dan dat je ze een behoudend potje voetbal voorschotelt met een magere uitslag. Afgelopen seizoen hebben we een stap in de goede richting gezet en met de nieuwe jongens erbij gaan we deze stijgende lijn zeker doortrekken.

De rol van de scheidsrechters is te vaak bepalend voor het wedstrijdverloop: Je hebt altijd een paar wedstrijden in het seizoen dat je het gevoel hebt dat het de schuld is van de scheidsrechter wanneer je punten verloren hebt, gelukkig heeft elk team in de competitie hier mee te maken dus qua stand heft dat de zaak weer op. Ik vind het veel te gemakkelijk om de scheidsrechter bepalend te noemen voor eventueel puntverlies van je team, en ik ben ook van mening dat dit te vaak gebeurt. Als je een vrije trap toegekend krijgt die onterecht was hoor je binnen het team niemand klagen. Nee, alleen als het in je nadeel is dan gaan mensen klagen. Maar dat is mens-eigen. (simpel voorbeeld: zo is 2% loonsverhoging normaal, haal er maar eens 2% vanaf). Persoonlijk ben ik al lang blij dat er nog mensen zijn die de rol als scheidsrechter op zich willen nemen. Als de scheidsrechter een verkeerde beslissing neemt komt er vanzelfsprekend emotie vrij, maar het is de kunst om dit snel los te laten en weer verder te spelen, je schiet er namelijk niets mee op. Ik heb nog nooit een scheidsrechter horen zeggen: je hebt gelijk, het was geen strafschop, laten we de zaak maar ongedaan maken.
Waar ik mij meer aan kan ergeren zijn de grensrechters, helemaal in mijn geval omdat ik het moet hebben van mijn snelheid. Op één lijn is geen buitenspel maar toch steken ze de vlag omhoog, dit werkt vaak in mijn nadeel en dan heb je wel eens de neiging om een vlag doormidden te breken. Iedereen weet dat het gebeurt en hoevaak heb ik wel niet gehoord: dan moet je slim zijn en er een meter achter gaan staan, of je moet alvast rekening gaan houden met een grensrechter die niet eerlijk vlagt, dit vind ik uiterst frustrerend en ik denk vele spitsen met mij. Nu wil ik niet zeggen dat elke grensrechter incorrect handelt, maar het komt naar mijn inziens wel te vaak voor.

FC Groningen speelt in mijn ogen buitenhuis te slap: Het is wel opvallend dat de FC gemiddeld thuis meer punten pakt dan andere clubs. Ik laat de statistieken even links liggen maar gevoelsmatig denk ik dat het zo is. Het publiek van de FC staat er volledig achter en ik denk dat dat één van de grootste redenen is dat Groningen thuis in tegenstelling tot andere clubs de meeste punten pakt. Op basis van de laatste wedstrijd tegen Roda kan ik niet direct zeggen dat ze te slap speelden, ze maakten de kansen niet af.  

Aan alles kun je zien dat Rolf de Boer op hoog niveau gevoetbald heeft: Rolf is een technisch vaardige speler met veel ervaring, vooral zijn bal aanname spreekt me aan, hij draait bijna altijd de goede kant op alsof die ogen in zijn rug heeft. Als voetballer heeft Rolf altijd op hoog niveau gespeeld en is zelfs een tijd prof geweest bij Heerenveen, Ajax Cape-town een club in Finland en daarna is hij gaan voetballen bij een aantal hoofdklassers in de regio. Je kunt wel merken dat hij zowel voetballend als mentaal op een hoog niveau heeft meegedraaid. Wat ik opmerkelijk vind is zijn positiviteit, ook al gaat er van alles verkeerd hij zal het team nooit afbranden. Dat vind ik een goede eigenschap, Rolf heeft vertrouwen in ons team en weet dat over te brengen op de spelers.

Als spits van CVVB moet je in mijn beleving meer dan 15 goals maken: Wanneer je vijftien doelpunten in één seizoen maakt voor CVVB heb je het uitstekend gedaan, dat is in de afgelopen tien jaar geen spits gelukt. Daarvoor wel, maar in die tijd speelde CVVB 3e en 4e klasse wat natuurlijk een groot verschil is. Ik wilde afgelopen seizoen tien maken maar ben niet verder gekomen dan acht doelpunten. Maar het is zeker niet onmogelijk om de vijftien te halen, ik denk dat ik maar eens een ‘verdubbelaar’ inzet.

PKC’83 wordt kampioen in de eerste klasse: PKC heeft denk ik de beste papieren voor de titel, HZVV gaat waarschijnlijk ook meedoen om de titelstrijd. Ik denk dat we voor de rest aardig aan elkaar gewaagd zijn komend seizoen. Het zal fantastisch zijn als er voor CVVB ook nog iets moois achterweg komt, een plek bij de eerste drie of een periodetitel bijvoorbeeld. Er is veel vertrouwen binnen de groep dus niets is onmogelijk.  

We eindigen dit seizoen boven Viboa: Ja, PKC één, HZVV twee en CVVB drie. Dan komt Viboa op vier of lager zo simpel kan het zijn. Nee gekheid, Viboa heeft net als ons een goed team en we zijn redelijk aan elkaar gewaagd, afgelopen seizoen helaas maar één punt van ze gepakt. Ik moet wel zeggen dat we in de uitwedstrijd veel beter waren maar de kansen toen niet benut hadden. Maar ook dat is voetbal, de beste wint niet altijd.  

Feyenoord en Ronald Koeman passen totaal niet bij elkaar: Eens, ik vind het een vreemde combinatie Ronald Koeman en Feyenoord. Ik ben zelf wel redelijk Feyenoord minded omdat het iets speciaals heeft, Feyenoord is stoer heeft een grote aanhang en je hebt en had er altijd van die typische spelers rondlopen die voor m’n gevoel ook alleen maar bij Feyenoord konden spelen. Ronald Koeman vind ik qua uitstraling en persoonlijkheid niet bij Feyenoord passen. Daar komt bij dat hij slaapverwekkend is om naar te luisteren, ik vond Mario Been wel bij Feyenoord passen maar de resultaten tellen uiteindelijk. Wat ik wel aardig vind is dat Ronald bij PSV, Ajax en Feyenoord heeft gespeeld en dat hij ook bij deze clubs trainer is geworden. Dat kan geen enkele Nederlandse trainer zeggen. We zullen zien hoe Koeman het er vanaf gaat brengen de komende periode, langs deze weg wens ik hem in ieder geval veel succes.  

Ik denk niet dat FC Twente bij de eerste drie zal eindigen dit seizoen: Ik heb alleen de wedstrijd tegen Ajax gezien en ik vond dat Twente duidelijk tekort schoot ondanks de overwinning. Het vertrek van Theo Janssen is ook bepalend voor de club, hij was een architect op het middenveld met veel creativiteit in zijn spel. Ik ben benieuwd hoe Twente het dit seizoen er vanaf gaat brengen. Persoonlijk denk ik dat een derde plek net iets te hoog gegrepen is voor dit FC Twente.