Klaas-Jan Ritzema (v.v. Ezinge): Een geweldige,maar bijna 'vergeten" voetballer

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

In het rijtje van de voetballers die gestopt zijn met spelen op niveau mag ook Klaas-Jan Ritzema, speler van Ezinge niet ontbreken. ‘KJ” wordt hij op de voetbalclub in Feerwerd genoemd. Sinds het seizoen 2008-2009 speelt hij niet meer in de basis van het eerste elftal van de Ezingers want de spits die elders werkt en of studeert, zette een punt achter zijn carriere.

In het rijtje van de voetballers die gestopt zijn met spelen op niveau mag ook Klaas-Jan Ritzema, speler van Ezinge. ‘KJ” wordt hij op de voetbalclub in Feerwerd genoemd. Sinds het seizoen2008-2009 speelt hij niet meer in de basis van het eerste elftal van de Ezingers want de spits die elders werkt en of studeert, zette een punt achter zijn carriere.

KJ_actie

KJ in karikiristieke houding tijdens wedstrijd Ezinge 2-Stedum 2  foto: Ite Wiersma

 

Daardoor bleef hij met 72 goals in acht seizoenen tweede op de ranglijst topscoorder allertijden wat de voetbalvereniging Ezinge betrof. Na een jaar kwam KJ toch weer terug naar het warme nest dat de voetbalverenging nog steeds was door de aanwezigheid van vader Sjouke en broertjes Wilfred en Dirk-Johan. Onder trainer Onno van Dijk keerde hij af en toe nog terug in het eerste elftal als de hoofdmacht door blessureleed of schorsingen weer eens verzwakt was. De overal inzetbare Klaas-Jan Ritzema werd dan door teamgenoten en technische staf, figuurlijk en na een goal letterlijk omhelsd en bedankt voor zijn inzet. Want inzet was een handelsmerk van ‘KJ” die dat koppelde aan het nodige voetbaltalent en dat jarenlang aan Ezinge gaf. Daar is nu definitief een einde aangekomen wat te lezen was in het wedstrijdverslag dat de afscheidnemende Klaas-Jan Ritzema zelf schreef en wat in dit artikel verwerkt is met als titel: Klaas-Jan Ritzema en geweldige maar bijna ‘vergeten” voetballer:

Wedstrijdverslag

 

 KJ_score

Klaas-Jan Ritzema scoort in zijn afscheidsduel tegen Stedum2   foto: Ite Wiersema Ezinge

 

inhaal) Wedstrijd: vv Ezinge 2 - Stedum 2

Locatie: Sportpark Feerwerd
Datum: 01.06.2011 - 19:30 uur

Op een prachtige woensdagavond mocht Ezinge 2 aantreden voor de laatste wedstrijd van het seizoen. Er was al veel gezegd en geschreven over deze beslissingswedstrijd. In Feerwerd zou het kampioenschap beslist worden. Stedum had juist de week ervoor Viboa in haar kampioenswedstrijd naar huis gespeeld (3-8) en kon nu zelf kampioen worden. Uit de verslagen op de websites van zowel Viboa als Stedum werd al geen rekening meer gehouden met een afwijkend scenario. De feestbus van Stedum stond al geparkeerd voor de kantine.

De allereerste wedstrijd van het seizoen werd opmerkelijk genoeg ook tegen Stedum gespeeld. Stedum ging hier met hulp van het arbitrale duo (die twee uit Stedum) met de 3 punten aan de haal. 2 zuivere goals van Hans werden afgekeurd. Eigenlijk had vanavond al geen kampioenswedstrijd meer mogen heten. De mannen van Ite waren dan ook gebrand op een overwinning. Daarnaast speelde uw verslaggever van vanavond de laatste wedstrijd in Ezinge kleuren en was een nederlaag dan ook onacceptabel.

Tot zover de voorbeschouwing, voor ruim 100 toeschouwers uit werd er afgetrapt. Cor was de leidsman en het keurkorps van Ite bestond uit:
- - - - - - - - - David (1)
Erik, - - Fred - - , Niels - -, Nick
Hans, Wietse, Klaas-Jan (10), Wolter
- - - - - -Tjerk, - - - - - Bruni

Wissels: Michel, Bramolev, Rob en Ruud

Dirk-Johan was wel aanwezig, maar niet speelgerechtigd

Ezinge begon sterk aan de wedstrijd en binnen 3 minuten was er al een levensgrote kans voor Klaas-Jan, deze mikte echter aan de verkeerde kant van paal. De toon was gezet en de intenties waren duidelijk. Voetballend was Ezinge de bovenliggende partij. Er werd getracht te voetballen, iets wat we het hele seizoen te weinig hebben laten zien. In het vervolg waren er nog wat mogelijkheden voor Bruni en een afstandsschot van Fred ging naast. Stedum werd af en toe gevaarlijk uit de counter, omdat de omschakeling niet altijd goed ging. Uit een van de uitvallen werd het ook 0-1. De spits van Stedum kwam voor zijn man en rondde knap af.

We lieten ons hierna niet afbluffen en het werd al vrij snel gelijk. Uit een ingooi en een individuele actie van Klaas-Jan werd het 1-1. Hierna ging het spel op en neer en waren er mogelijkheden voor beide teams. Stedum leek na een penal en een kopgoal ineens op rozen te zitten toen het zomaar 1-3 werd. Waar Ezinge normaal na tegenslagen het hoofd nog wel eens laat hangen, was dit nu de opmaat voor een offensief. De laatste 10 minuten van de eerste helft was een stormloop op de goal van Stedum. Kansen waren er voor Rob, Tjerk-Jan en Klaas-Jan. Onder meer paal en lat werden geraakt. Uiteindelijk werd het voor rust nog 2-3 door Rob na een slim passje van Fred en werd een goal van Bram nog afgekeurd.

In de rust was er bij iedereen het besef dat we beter waren en dat dit het moment was om een kampioensfeestje in Stedum te verpesten. In de tweede helft werd het goede spel dan ook voortgezet. Vrijwel alle duels werden gewonnen, er was voortdurend pressie en er werd goed gecombineerd en legio kansen gecreëerd. Stedum kwam niet meer van de eigen helft, maar was bij 2-3 nog altijd kampioen. De gasten stopten de energie echter voornamelijk in praten tegen de scheidsrechter, die één van de spelers dan ook naar de kant stuurde voor 5 minuten. Uiteindelijk brak Tjerk-Jan de ban met de gelijkmaker, na weer een assist van Fred.

De Viboa spelers die toch nog de reis naar Feerwerd hadden ondernomen waren niet meer te houden en het feest brak helemaal los in het VIBOA-kamp toen Rob 15 minuten voor tijd ook de winnende treffer maakte met een geniale stift over de 2,34 meter lange keeper. Als klap op de vuurpijl wist Wilfred nog bijna te scoren vanaf de middellijn met zijn linker. De keeper was echter net op tijd en was net lang genoeg om een wereldgoal te verhinderen. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd, die alles in zich had, in een 4-3 overwinning voor Ite’s Boys en mag Viboa zich alsnog kampioen noemen.

De mannen van Ite hebben laten zien geweldig te kunnen voetballen. 2x de koploper verslagen dit seizoen. Vorig jaar werd er ook al gewonnen van toenmalig koploper (nog ongeslagen) Velocitas. Jammer genoeg komt het er te weinig uit en een plek derde van onder is veel te laag voor dit team. Als elke wedstrijd de beleving en energie zoals vanavond in de wedstrijd wordt gelegd en we blijven voetballen kan Ezinge in deze klasse van iedereen winnen.

Namens het hele team wil ik Viboa feliciteren met het kampioenschap in deze klasse. Ook wil ik graag iedereen van het tweede bedanken voor het mooie cadeau en een fantastische afsluiting van dit seizoen. En tenslotte wil ik iedereen binnen deze geweldige vereniging bedanken voor alle mooie jaren. Ik ga mijn cluppie missen….

Klaas-Jan

Daar hoeven we verder maar een ding aan toe te voegen ….. ‘KJ” het ga je goed!