SV Onderdendam : Een anonieme kampioen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Gersloot is een dorpje onder de rook van Heerenveen met ongeveer 300 inwoners. Hier huist de kleinste voetbalclub van Nederland. VV Gersloot werd opgericht op 1 oktober 1934

Gersloot is een dorpje onder de rook van Heerenveen met ongeveer 300 inwoners. Hier huist de kleinste voetbalclub van Nederland. VV Gersloot werd opgericht op 1 oktober 1934.

 

svo-vvsv_03

Een berichtje zomaar op Twee Nul waar ik, misschien onterecht, mijn vraagtekens bij zet. Ik moest namelijk denken aan PWC( Pieterburen Westernieland Combinatie en SV Onderdendam. Twee verenigingen die gerust als klein betiteld mogen worden maar groot in eenvoud zijn. De verrichtingen van PWC zijn dit seizoen te volgen geweest op Puurvoetbalonline door de inbreng van Jitze Drent, de reporter/ secretaris van de combinatie uit Pieterburen en Westernieland. Een vereniging met spelers uit alle hoeken van Groningen met een enkele speler die nog verder moest reizen zoals Martin Boxem. Boxem, die voor FC LEO en Kloosterburen in het eerste elftal uitkwam, woont namelijk in Assen. Dit nieuws vertelde Jitze als ik hem eens langs de trof bij een wedstrijd van het eerste elftal van Eenrum. Nieuws wat rond SV Onderdendam duidelijker minder te horen of lezen was. De Oranjehemden voetbalden hun wedstrijdjes in de zesde klasse en de club kabbelde rustig voort.

Misrekening

Althans dat dacht ik en velen waarschijnlijk met mij. Door het berichtje op Twee Nul kwam ik echter op de site van SV Onderdendam terecht waarna ik mijn mening direct kon bijstellen. De voetballers van SVO waren namelijk kampioen geworden met een selectie die, ondanks vele blessures, zich kranig staande had gehouden na de degradatie in het seizoen 2009-2010. In het dorp, ingeklemd tussen Middelstum, Bedum en Winsum, werd op 21 mei terecht een feestje gebouwd. In de omliggende dorpen, waar in het verleden Onderdendamsters heen trokken om daar op een hoger niveau te gaan spelen, zal men de schouders misschien opgetrokken hebben hoewel een enkeling de prestatie van de kleine vereniging op waarde geschat zal hebben. Ik plaats me bij de enkeling die veel respect kan opbrengen voor SVO, respect wat niet alleen op het behaalde kampioenschap berust. Via Google kwam ik namelijk terecht op de vernieuwde website van de vereniging die mij via een prachtig artikel door het succesvolle seizoen leidde. Leuk om te lezen dat verslag en in de rubriek:’ Even napraten” ook op Puurvoetbalonline gepubliceerd is. Via de site zag ik een vereniging die springlevend is en er al een paar jaar in slaagt om met beperkte middelen het hoofd boven water te houden. Een prestatie op zich om in een kleine gemeenschap als Onderdendam een voetbalclub in leven te houden.

Presentatie

Door het berichtje op Twee Nul kwam ik bij toeval ‘in” Onderdendam terecht wat in een voetbalseizoen niet zal gebeuren als het om mijn activiteiten voor de Ommelander Courant gaat. SV Onderdendam speelt namelijk tegen derde elftallen van Ezinge, SIOS en VVSV’09. Daar is niets mis mee maar gezien het aantal verslagen die er iedere maandag van de standaardteams in de OC staan is dat het niet haalbaal om verslag te doen van de prestaties van SVO. Dat doet niets af aan de prestatie van een van de kleinste verenigingen in Nederland. In Gersloot kunnen ze namelijk van alles roepen, maar ik heb mijn twijfels over de opmerking dat ze de kleinste voetbalclub in Nederland zijn. Ik zet in op SV Onderdendam dat zeker niet meer leden heeft dan de vereniging uit Friesland, maar wel kampioen is geworden.