Dé Reporter uit Marum, Johannes Kalfsbeek, stopt er mee

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

 Al vaak heb ik geschreven dat ik geregeld over clubsite, s surf op zoek naar nieuwtjes, mooie verslagen of iets waarvan ik vond dat het niet onvermeld mocht blijven.

Al vaak heb ik geschreven dat ik geregeld over clubsite, s surf op zoek naar nieuwtjes, mooie verslagen of iets waarvan ik vond dat het niet onvermeld mocht blijven.

 

 

 johannes2

 Johannes Kalsbeek als aandachtig toeschouwer en verslaggever bij het Leekster Voetbal Gala, foto: archief pvo.

Zo kwam ik zondag 5 juni laat in de avond nog op de site van SV Marum terecht. Ik zag dat dé reporter van Marum, Johannes Kalfsbeek, een analyse had geschreven over het eerste team van Marum en ik begon het met plezier te lezen. Spelers, trainer en begeleiders werden door Johannes benoemd en geroemd om hun inzet voor het door hem zo geliefde SV Marum. Aan het slot van zijn’ epistel” werd het even figuurlijk donker op de Peperweg in Ezinge want de Reporter stopt er na tien seizoenen mee.

Tien seizoenen

Tien seizoenen waar hoogte en dieptepunten op humoristische wijze werden beschreven en waar men in Marum en omstreken naar uitkeek. Daar was ik een van sinds het jaar dat ik in Marum actief was geweest als jeugdtrainer.Verslagen waarin het randgebeuren soms belangrijker was dan de wedstrijd zelf maakten de 'Epistels" van Johannes Kalfsbeek uniek. Je reisde met de reporter en zijn voetbalmaten mee naar Godlinze, Roodeschool, Schildwolde of een vereniging in de stad Groningen. Je stond naast hem als er op of om het veld iets gebeurde waarbij ook het vrouwelijk schoon van de diverse verenigingen niet onvermeld bleef. Altijd had de reporter een goed woord voor de vele vrijwilligers van de verenigingen waar hij samen met het eerste elftal te gast was. Dan denk ik even terug aan het prachtig verslag dat hij schreef over de wedstrijd Noordwolde- SV Marum waarbij hij Noordwolde als een warme en mooie vereniging neerzette ondanks dat de Marumers met een nederlaag naar huis werden gestuurd. Enkele dagen later was Johannes mijn ‘souffleur” toen ik interim-trainer Bennie Berghuis niet te pakken kreeg voor een belverslag van SV Marum- Noordwolde wat enkele uren later wel lukte. Een echte voetbalkenner want zoals de Reporter het duel had gezien kon de interim-trainer van Noordwolde zich wel in vinden. Een aardige man met veel verstand van voetbal noemde werd Johannes Kalfsbeek door Bennie genoemd en dat is een juiste constatering. Het voetbalier werkte een paar keer bewust, en soms onbewust, mee aan Puurvoetbalonline. Bewust als ik een mailadres nodig of ik hem om een bijdrage vroeg en hij een enkele keer een column schreef en onbewust als ik een van zijn verslagen tot wedstrijd van de week bombardeerde.

Engelengeduld

 Johannes en ook ik weten als geen ander dat iedereen een bepaalde manier van schrijven heeft. We weten ook dat je een verslag niet ‘even” maakt.Van zijn dochter Barbara hoorde ik hoe haar vader dat deed en ik kan iedereen verzekeren dat dé Reporter uit Marum op dat gebied over engelengeduld beschikt. Niet gezegend met bijvoorbeeld het schrijfprogramma Word 2003 is het schrijven van verslagen een krachttoer waar veel tijd in gaat zitten. Daarom, chapeau voor de ‘One and Only” waar ik de verslagen van zal missen moet ik eerlijk bekennen. Johannes heeft in Hans Kuipers echter een opvolger gevonden en als vader schrijft zoals zoon Melle voetbalt dan komt het ook in de toekomst met de verslagen uit Marum helemaal goed. Bij het voetballen betrokken blijft Johannes Kalfsbeek gelukkig wel want het derde elftal van Marum zal hem vaker als trouwe supporter langs de lijn zien staan. Een logische keuze voor een team met twee zonen, Harke en Geert, en schoonzoon David in de gelederen. Verder zal hij als teamleider bij het eerste team van zaalvoetbalvereniging Avanti uit Sneek gaan fungeren zodat de voetbalwereld nog niet van hem ‘verlost” is.

Pijler onder het amateurvoetbal 

Dat moet de voetbalwereld ook niet willen want personen als Johannes Kalsbeek zijn de pijlers onder het amateurvoetbal. Dat zijn namelijk de mensen die snappen dat vrijwilligers van verenigingen dat schouderklopje verdienen wat helaas te weinig gebeurt. Dat was altijd de rode draad in alle verslagen die ik van de beste Reporter van Marum en omstreken gelezen heb. Oog voor het detail en de vrijwilliger in het bijzonder maakten zijn verslagen, maar ook de reporter zelf, terecht populair. Daar komt naar tien jaar een einde aan en dat was even schrikken in Ezinge want ik had het niet verwacht. Maar na zijn uitleg begreep ik dat het tijd werd voor andere dingen. Beste Johannes, bedankt voor veel leesplezier en een ding moet je mij beloven: Het eerste verslag van Marum 3 moet je mij sturen voor de rubriek: wedstrijd van de week!