De Elf van Kris Groenewold (UFC Noordpool)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Kris Groenewold is volgend seizoen elftalleider van het eerste elftal van Noordpool, is bestuurslid bij de vereniging en heeft verder als grote passie het muziekspektakel Eemspop. Toch vond Kris nog tijd om voor Puurvoetbalonline aan de rubriek ‘De Elf aan… mee te doen.

Kris Groenewold is volgend seizoen elftalleider van het eerste elftal van Noordpool, is bestuurslid bij de vereniging en heeft verder als grote passie het muziekspektakel Eemspop. Toch vond Kris nog tijd om voor Puurvoetbalonline aan de rubriek ‘De Elf aan… mee te doen.

                                                                  kris

                                                                       Kris Groenewold ( UFC Noordpool)

Noordpool speelt volgend seizoen in de vierde klasse: Ja! Meeden won afgelopen weekend waardoor het gat 'slechts' één punt is. Het behoudt van de derde positie op de ranglijst hebben we dus in eigen hand. Die derde plek geeft ons recht op nacompetitie. Ik weet wat ons eerste elftal kan. Zoals het nu lijkt spelen we dan vermoedelijk tegen WVV. Een leuke tegenstander waar ik mogelijkheden tegen zie om via die weg te promoveren. Echter, ik rouw niet als we nog een jaar vijfde klasse spelen. Hier aan toegevoegd, sportief gezien hebben we vanuit het bestuur voor dit jaar geen doelstelling, het is een overgangsjaar. Nu je er zo dichtbij bent moet je er natuurlijk voor gaan.

 Het prestatiegericht voetbal naar de zaterdag is de redding voor Noordpool geweest: Klopt. Je ziet steeds vaker dat de jeugd meer afleidingen heeft dan voetbal alleen. Als ze zestien zijn en de overstap moeten maken naar een eerste elftal, moesten ze ervaring gaan opdoen bij het tweede elftal, dat soms om acht uur op zondagochtend vertrok naar Scheemda. Daar hebben ze helemaal geen trek in en verkassen ze naar Heracliden, waar het tweede elftal 's middags om 13 uur voetbalt bijvoorbeeld. De binding met een club is zowel voor jongeren als ouders niet meer zo als dat het vroeger was. Dit weet ik van verhalen uiteraard, waardoor ouders hun kinderen niet tegenhouden als ze bij een andere club willen spelen dan die in het dorp. Het is 2011 en de overstap naar de zaterdag is voor Noordpool van positieve invloed, nu en ook zeker op de lange termijn.

Ajax wordt de lachende derde wat de landstitel betreft: Ik mag hopen van niet. Ik ben niet de juiste persoon wellicht om deze stelling aan voor te leggen. Ik hou van de clubs met de gewone mensen zeg maar. De werkers mentaliteit en een zeer trouwe achterban. De misplaatste arrogantie van Ajax bij tijden (denk bijvoorbeeld aan de stropdassen van Ronald Koeman destijds met een nummer 1 erop) mag wat mij betreft keihard worden afgestraft. Dat de arrogantie van Ajax nog eens kracht wordt bijgezet door de overdreven mate van aandacht voor Ajax bij de NOS (uitspraken van Cruijff op een voetstuk zetten waar het velen in Nederland niets uitmaakt als hij iets zegt, om maar iets te noemen). Ik hoop dat ze derde worden, er even aan mogen ruiken en uiteindelijk met 3-0 afgedroogd worden door Twente waardoor ze voor het zevende jaar op rij niets hebben lijkt mij een mooie climax.

Dat ik de opening van de Mencke mocht presenteren was voor mij het hoogtepunt van 2010: Haha, dat was zeker een mooie uitdaging maar niet mijn hoogtepunt. Ik ben gaan samenwonen met mijn vriendin in 2010. Dat was mijn hoogtepunt.

De gemeente is een echte sportgemeente als ik kijk wat er allemaal gerealiseerd wordt/is: Klopt. We mogen bij Noordpool onze handen dichtknijpen als je kijkt wat er binnen de gemeente Eemsmond allemaal mogelijk is. De sporthal is een stadse accomodatie op het platteland. Hetzelfde geldt straks voor ons nieuwe sportpark. Ik ben heel positief over de gemeente Eemsmond en haar bewindvoerders. Ik ben betrokken bij acht organisaties (bestuur en organisatie) en ik voel bij alle organisaties dat ze worden gesteund door de gemeente. Ik pleit op bijeenkomsten en dergelijke altijd voor zo'n houding. Ik zie in omliggende gemeenten altijd een starre houding tegenover initiatieven vanuit de bevolking. (Spring in Eenrum en Graspop in Baflo bijvoorbeeld). Te gek voor woorden hoe de betreffende gemeenten 'betrokken' zijn bij dergelijke evenementen. Eemsmond is wat dat betreft een groot voorbeeld voor vele gemeenten. Hier moet ik aan toevoegen dat ik niet doel op financiële steun en betrokkenheid, want ik weet dat Winsum en De Marne niet zo'n portemonnee hebben als Eemsmond.

Ronald Klip en Gert Jan Zijlstra zijn dit jaar van grote waarde geweest voor het eerste elftal en zouden zeker nog een jaar meekunnen: ABSOLUUT! Met hoofdletters. Groot respect voor beide. Ronald Klip stond dit seizoen op voor de club. Hij werd ingezet als laatste man, wat absoluut niet zijn positie is. Maar we bouwen aan de club en gaten die er waren zoals de positie van laatste man zijn door hem ingevuld. Groot respect dat je zo voor de club opstaat. Datzelfde geldt natuurlijk voor Gert Jan. Hij is dit seizoen ontzettend belangrijk geweest. Hij verliest haar maar zijn neusje voor de goal gaat godzijdank niet verloren. Ik hoop dat ze er volgend seizoen bij blijven, want met hun kennis en inzicht kunnen ze de aanwas van À-junioren alleen maar positief injecteren.

Louis Koorenhof is een trainer met een groot hart voor Noordpool: Absoluut! Dat hij nu voor de groep staat bewijst dat. Louis is een ontzettend warm en betrokken mens en voor ons de perfecte interim trainer. Als je sportief gezien geen doelstelling hebt en je moet roeien met de riemen die je hebt en je grote plannen voor de toekomst hebt, heb je een trainer nodig die een groep mensen tot een team kan smeden. Er is een ontzettend leuke groep spelers momenteel die op de juiste manier vorm worden gegeven door Louis. Hier wil ik zeker ook Henk Meijer en Mark Berendse bij benoemen die als elftalleiders ook zeker een groot aandeel hebben.

Op termijn moet Noordpool uitgroeien tot een stabiele derde klasser: Nee, een stabiele tweede klasser.

Eemspop en Kris Groenewold zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: Klopt. Eemspop is geen hobby van me, maar een passie. Ik doe daar alles voor en zet daar veel voor aan de kant. De kick de je krijgt van het organiseen van zoiets groots kun je niet uitleggen, dat snap je alleen als je hetzelf hebt mogen ervaren. Maar ook hierin wil ik nog groeien, met het evenement mee. Wat mij betreft over tien jaar met 20.000 mensen in de Eemshaven. Ik hoor mensen lachen misschien, maar dat we na vijf jaar een podium hadden met Kane, Rowwen Heze, Miss Montréal en Stereo (nadat bijvoorbeeld De Dijk, Guus Meeuwis, Van Velzen etc al waren geweest) werden we in het begin ook om uitgelachen. Dat is de mentaliteit nou eenmaal hier. Nuchter, eerst zien dan geloven. Nu gelooft men ons en vinden we brede maatschappelijke steun. Datzelfde proces zetten we voort als het gaat om de omvang van het evenement te vergroten. Nogmaals, in de gemeente Eemsmond kan op deze wijze van alles. Zoals we worden gesteund is van grote klasse.

 Zaalvoetballen is gevaarlijker dan men denkt en snap sommige trainers wel dat ze het spelers verbieden: Haha, sja.. Ik heb zelf door zaalvoetbal drie maand geleden mijn binnenste en buitenste enkelbanden rechts afgescheurd. Nu is de enkel nog steeds veel te dik en voeallen dit seizoen zit er sowieso niet meer in. Ik kan me voorstellen dat een trainer op het veld niet blij wordt van dergelijke incidenten. Echter moet je volgens mij relativeren en begrijpen dat we allemaal geen profclubs zijn. Er zijn tien keer zoveel zaalvoetballers die nooit geblesseerd raken en altijd inzetbaar zijn voor een eerste elftal dan zij die door een opgelopen blessure bij zaalvoetbal niet meer inzetbaar zijn.

Ik verheug me op volgend seizoen als elftalleider van het eerste elftal:  Absoluut. We gaan gewoon een fantastische tien jaar tegemoet bij de club. Dat ik vanaf het begin zowel als bestuurslid alsook elftalleider daar zo bij betrokken mag zijn, is een grote eer. Maar goed, we gaan eerst zaaien en oogsten doen we nadien. Er moet nog ontzettend veel gebeuren bij Noordpool om ons te stabiliseren op een hoger niveau. Maar de stappen die tot nog toe zijn gemaakt in dat proces zijn de goede. We moeten ons enthousiasme  waarmee we hieraan zijn begonnen breed uitstralen en zorgen dat we een groot draagvlak vinden, met name onder ouders van jeugdleden. Noordpool kan dat omdat wij geen familieclub zijn waar een muur en drempels omheen zit, dat is het voordeel als je een club bent in een relatief groot dorp. Het enthousiasme is een stevige basis die zich voortzet richting de leden, ouders van leden, vrijwiligers en natuurlijk sponsoren. Met deze basis gaan we verder om te zorgen dat Noordpool over tien jaar een stabiele tweedeklasser is. Weer hoor ik nu mensen lachen maar ik weet dat het kan en mogelijk is dus het gaat lukken!