Eiko Medema( Marcia/ FC LEO): Een geboren vrijwilliger

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

 Bij iedere vereniging waar ik in de weekenden namens de Ommelander Courant kom tref ik ze wel. De vrijwilligers die al jarenlang aan de club verbonden zijn.

Bij iedere vereniging waar ik in de weekenden namens de Ommelander Courant kom tref ik ze wel. De vrijwilligers die al jarenlang aan de club verbonden zijn.

 nieuwjaarsvisite_fcleo_2011_197

Eiko Medema: een geboren vrijwilliger

Marcia

Ik kom dit seizoen, omdat het geografisch gezien handiger is, regelmatig bij wedstrijden van FC LEO en tref Eiko Medema dan regelmatig. Ik ken Eiko al een groot aantal jaren en heb zelfs in mijn periode bij Marcia met hem gevoetbald in het tweede elftal. Eiko stond in de spits en was er een die een neusje voor de goal had. Hij was al wat op leeftijd maar in het tweede elftal van Marcia was hij de onbetwiste topscoorder. In die periode voetbalde Marcia nog op het oude complex waar uiteraard ook een kantine opstond. Het woord kantine dekt niet helemaal de lading want ik kan mij nog goed herinneren dat het er vrijdags na de training en ook op de zondagen bomvol was en het woord sluitingstijd nog niet was uitgevonden. Daar was Eiko Medema al een van de vele vrijwilligers die de zondagvereniging draaiende hield. Samen met onder andere Johannes Pool was hij er verantwoordelijk dat iedereen van zijn natje en droogje werd voorzien en wat Marcia bepaald geen windeieren heeft gelegd.

FC LEO

Na een aantal jaren verhuisde hij echter naar Leens waar het uiteraard de gewoonste zaak van de wereld werd dat hij ook daar in het verenigingsleven actief zou worden. Gezien zijn voetbalhart was de keuze voor FC LEO dan ook een logische. Bij diverse activiteiten binnen de vereniging werd al gauw zijn hulp ingeroepen met het kantine gebeuren als belangrijkste hoofdmoot. Zorgdragend voor wat de arbiter in de rust wil drinken en zorgend dat de koffie klaar staat is hij iedere zaterdag in de kantine van FC LEO te vinden, tenminste aks ik er ben. Maar ook de dagen dat het er naar uitziet dat de wedstrijden weleens afgelast kunnen worden is hij aanwezig, Dan bel je nooit tevergeefs naar de FC LEO-kantine om te vragen of het wel of niet doorgaat want hij is er, de trouwe clubvrijwilliger. Vaak wordt dat als een vanzelfsprekendheid gezien heb ik eigenlijk in alle afleveringen van clubliefde wel gezegd maar zo is het natuurlijk niet. Willem Pettinga, trainer van Kloosterburen, verwoordde het gisteren tijdens de wedstrijd tussen Eenrum en Froombosch prachtig. ‘Als een van mijn spelers te laat kom dan wijs ik ze op de vrijwilligers die altijd voor de club klaar staan in weer en wind. Die zijn nooit te laat want die zijn er altijd als de club ze nodig heeft. Niet iedereen beseft dat maar ik vind het mijn taak als trainer om ze daar op te wijzen. In mijn beleving werkt dat beter dan vijf euro in de boetepot.”

Gezelligheid

Willem heeft het daar bij het rechte eind want mensen als Eiko Medema en alle andere vrijwilligers moeten we koesteren want zonder dit soort mensen zat de jeugd allemaal achter playstation want er zou geen voetbalclub meer bestaan. Zaterdag ga ik naar het duel FC LEO- Poolster en zal Eiko niet achter de bar staan en ook de bestuurskamer niet binnenkomen en vragen wat de scheidsrechter wil drinken. De geboren vrijwilliger heeft namelijk een zware operatie ondergaan en zal even uit de running zijn. De koffie zal natuurlijk goed smaken en het zal er weer ouderwets gezellig zijn in Leens maar toch zal het even anders zijn zonder Eiko.Want vrijwilligers zoals Eiko er een is maken het namelijk echt tot een feest om bij een wedstrijd te zijn want zonder hun zou het amateurvoetbal namelijk niet meer bestaan. En dat besef je eens te meer als het je bericht over de operatie hoort van de geboren vrijwilliger hoort.