Een toevallige ontmoeting met ......

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Ik had al een tijdje niets meer van de, wandelende archivaris van Gruno”, Gerard Helsma maar daar kwam door een toevallige ontmoeting verandering in.

Ik had al een tijdje niets meer van de, wandelende archivaris van Gruno”, Gerard Helsma maar daar kwam door een toevallige ontmoeting verandering in.

Panenka_oud

Gerard Helsma samen met Antonin Panenka voor de aftrap van het vriendschappelijk duel Harkema Opeinde- Bohemians Praag uit 1977.

 Toevallige ontmoeting

Tijdens het interview dat enkele maanden geleden met hem had vertelde hij dat hij regelmatig te vinden was in de Groninger Stadsarchieven en dat ik daar ook een keer heen moest gaan want ik, zo vertelde Gerard, zou er vast interessante dingen tegen komen voor Puurvoetbalonline. Veel, zo niet alles was er te vinden aan verslagen, interviews, foto, s en verdere gegevens over de geschiedenis van het amateurvoetbal in de provincie Groningen. Het bleef er steeds bij om de Stadsarchieven met een bezoek te vereren maar dinsdag 1 maart, besloot ik om richting Groningen te vertrekken en eens te kijken wat het nu precies inhield dat Stadsarchief. Het begon al met een partijtje ergernis want het parkeren van je auto rond de gebouwen van de stadsarchieven is moeilijker dan over het water naar Rottumerplaat lopen maar gelukkig bood de parkeergarage op de Westerhaven uitkomst. Bij binnenkomst werd ik keurig ingeschreven en kon de rondleiding beginnen want dat was, zo werd mij al snel duidelijk, geen overbodige service. Op mijn opmerking dat ik alleen maar sportgericht zocht, en dan voetbal in het bijzonder keek de medewerker mij even vragend aan maar bracht mij toen naar de kasten met viewers van de diverse kranten en vertelde hoe het werkte. Even later klonk opeens uit een andere hoek of ik Johan Staal was en ik keek verbaasd op. Want in een flits had ik een kwartier eerder wel iemand voor in de hal zien zitten waarvan ik dacht dat het Gerard Helsma was maar ik wist het niet zeker. Maar het bleek hem wel te zijn want de man die mij aansprak was Gerard die dus deze middag ook in het stadsarchief aanwezig was.

Roelof Luinge

 Zo werd het een bijzondere middag met de man die mij weer van alles wist te vertellen over de geschiedenis van het Groninger Amateurvoetbal zoals het verhaal dat het nu in de vierde klasse D van het zaterdagvoetbal uitkomende Bareveld ooit eens in de top van het amateurvoetbal heeft gespeeld. Maar ook noemde hij de naam van de oud-voetballer van Hunsingo en Be Quick, Klaas van der Veen als iemand die ik een keer voor Puurvoetbalonline moest interviewen. Maar ook noemde hij de naam van Eef Drommel, een voetballer die in zijn glorietijd tot een van de betere voetballers van Nederland behoorde. Zo passeerden vele namen de revue, zoals die van scheidsrechter Roelof Luinge die door de Gruno-man een echte liefhebber genoemd wordt.’ Roelof mogen we met recht een echte liefhebber noemen die nergens te groot voor is. Ik vind het van grote klasse getuigen dat hij nu bij de amateurs fluit want om zich te bewijzen als scheidsrechter heeft hij dat echt niet meer nodig, aldus de oud-arbiter die zelf ook op hoog niveau gefloten heeft.

 Antonin Panenka

Dat op hoog niveau fluiten kwam al een keer eerder aan de orde en Gerard mij een foto toezond waar hij samen op stond met Antonin Panenka, de man die van de beroemdste strafschop aller tijden. Panenka was namelijk de man, en de oudere voetballiefhebber onder ons kunnen zich dat zeker herinneren, die de beslissende penalty over de Duitse doelman Sepp Maier heen stiftte, in plaats van hem snoeihard in het doel te schieten waarmee hij Tsjecho-Slowakije in 1976 aan de Europese titel hielp. Een jaar later floot Gerard het vriendschappelijk duel in Friesland tussen Harkema Opeinde en Bohemians Praag waar, zoals op de foto te zien is, de ‘grote” Antonin Panenka voetbalde en ook zijn andere beroemde landgenoot Karol Dobias. Een toevallige ontmoeting dus, die zo vertelde Gerard mij in het Stadsarchief hem altijd was bijgebleven. Dat is vaak zo met toevallige ontmoetingen dat ze lang op je netvlies blijven hangen want dat geldt voor mij wat de ontmoeting in het Stadsarchief betrof waar ik dankzij de verhalen van Geard Helsma een rondje door de geschiedenis van het Groninger Amateurvoetbal maakte