Yoshua St Juste de beste op Leekster VoetbalGala

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Het Leekster Voetbalgala moest ik ook dit jaar weer aan mij voorbij laten gaan. Was vorig jaar de winter spelbreker deze editie vielen de dagen dat er in Leek gevoetbald werd gelijktijdig met mijn activiteiten voor de Ommelander Courant die bij mij nu eenmaal altijd voorrang hebben.

Het Leekster Voetbalgala moest ik ook dit jaar weer aan mij voorbij laten gaan. Was vorig jaar de winter spelbreker deze editie vielen de dagen dat er in Leek gevoetbald werd gelijktijdig met mijn activiteiten voor de Ommelander Courant die bij mij nu eenmaal altijd voorrang hebben.

yosh2

 

Yoshua St. Juste in opperste concentratie tijdens duel tegen VEV'67    Foto: Jurrien de Vries

Leek Rodenburg

Zo moest ik mij beperken tot het lezen van de verslagen van Erik Ebbinge en de foto, s die door Jurrien de Vries gemaakt waren. Zondagmorgen direct even kijken wie het toernooi gewonnen had. Tot mijn verrassing bleek Leek Rodenburg zaterdagavond als winnaar van het 25e Gala te zijn gehuldigd. Een uitstekende prestatie omdat de thuisploeg niet als grootste favoriet gold. Ik keek nog even verderen zag iets wat ik helemaal super vond.

Yoshua St. Juste

Tot speler van het toernooi was namelijk gekozen Yoshua St Juste. Een prachtige naam die past bij een sierlijke voetballer weet ik uit eigen ervaring want ‘Yosh” was in het jaar dat ik trainer was van de B-jeugd van SV Marum een van de spelers van de B1. Toen al gezegend met een surplus aan techniek was Yoshua een speler die de wedstrijd een beslissende wending kon geven. Ook kon het echter gebeuren dat ‘St Juste” zijn dag niet had, iets waar Marum B1 als team ook wel eens last van had, wat overigens voor alle teams geldt. Zo kan ik mij uit dat jaar het uitduel tegen Drachtster Boys nog goed voor de geest halen waar we kansloos met 5-0 verloren. Een uitslag waar niets op af te dingen viel want de overwinning van een van de kampioenskandidaten was volledig terecht.

Return

Toen de return in Marum op het programma stond schatte ik voor mijzelf in, realistisch denkend aan de kansloze nederlaag in Drachten van enkele maanden eerder, dat een gelijkspel in eerste instantie ons uitgangspunt moest zijn. Ik merkte bij Yoshua St Juste en de nu voor Grijpskerk uitkomende Mark Boonstra echter een gretigheid die bijzonder te noemen was. Ik vroeg dan ook aan Yoshua die zaterdagmorgen of hij er een beetje zin in had. Zijn antwoord was ergens wel verrassend maar ook weer niet. ‘We gaan vandaag even wat rechtzetten na die afgang van enkele maanden terug in Drachten,die gasten zijn met ons nog niet klaar.”

Ik moest er wel om lachen want het gezicht van de frêle rechterspits stond op standje serieus dus dat beloofde wat. In die wedstrijd in Marum speelde de B1 zijn beste wedstrijd van het seizoen en veegde kampioenskandidaat Drachster Boys met 3-0 van het veld af. Het ongrijpbaar aanvalsduo Mark Boonstra/ Yoshua St Juste speelde samen met hun teamgenoten de tegenstander helemaal aan flarden. Een mooie zege in een prachtig jaar waar ik nog vaak met plezier aan terug denk.

Leekster Eagles

Na mijn vertrek uit Marum verloor ik Yoshua uit het oog maar las en hoorde dat hij naar de Leekster Eagles was vertrokken. Bij de Eagles begon hij in de jeugd en speelde het vorig seizoen in het eerste team van de vereniging uit Leek. Deze zomer stapte hij over naar Avanti uit Stiens en ging naar Pelikaan S om daar op het veld te spelen. In die hoedanigheid kwam hij dan ook terug in Leek en won met zijn club het B- toernooi door met 2-0 van Roden( zaterdag) te winnen. In de A-poule waar de beide finalisten automatisch voor geplaatst waren strandde Yosh, samen met zijn ploeggenoten, in de kwartfinale door de beslissende strafschoppenserie tegen VEV’67 te verliezen.

 yosh

Nummer 14,Yoshua St. Juste, beste speler van het 25e Leekster VoetbalGala  foto: Jurrien de Vries

Nummer 14

Yoshua speelde op het toernooi, of in ieder geval op de foto die ik tegenkwam, met nummer 14. Een nummer met een verhaal natuurlijk want ook Johan Cruyff droeg dat nummer. Daarom is dat voor mij een nummer dat toebehoord aan een artistieke speler zoals Cruyff er een was en Yoshua er een is. Tegenwoordig is het heel gewoon dat jongens en ook meisjes shirts van hun favorieten dragen waarbij het nummer niet mag ontbreken. De commercie speelt daar handig op in en zo staan de nummers 7 van Christian Ronaldo en de 23 van David Beckham geregistreerd waarmee ze altijd spelen waarbij het nummer 7 van Ronaldo zelfs als naam van het ‘bedrijf” Christan Ronaldo wordt gebruikt. Maar Yoshua droeg dus nummer 14 en werd verkozen tot speler van het toernooi in Leek. Een geweldige prestatie uiteraard want er liepen meer uitstekende voetballers rond tijdens het 25e gala. Ik heb ook even gekeken naar zijn prestaties bij Avanti in Stiens die er fantastisch uitzien. Van de 11 duels heeft hij alle wedstrijden gespeeld en staan er zes treffers en twee assist achter zijn naam. Yoshua zal nu negentien jaar zijn denk ik waardoor ik verwacht dat we nog veel van een van de parels van het Noordelijke Zaalvoetbal, of zoals het tegenwoordig heet, Futsal, zullen horen waarbij ik hoop dat Yoshua dan ook het nummer 14, dat zo bij hem past, zal dragen.