Jaap Dijkema (v.v.Stedum) op de weg terug!!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

 Soms leidden bepaalde reacties tot iets zoals in de drie afleveringen van de 15 vragen die Wolter van Zanten, Matthijs Colstee en Yannick van den Berg van de voetbalvereniging Stedum invulden. Drie jeugdige talenten van de ‘Spieksters” noemden Jan Spijk  een cultheld(Yannick), een man die veel voor de vereniging doe t(Matthijs) en Wolter noemde Jan, toen ik hem sprak op de finaleavond van het eindejaarstoernooi in de Boshal te Loppersum, iemand met een echt clubhart .

Soms leidden bepaalde reacties tot iets zoals in de drie afleveringen van de 15 vragen die Wolter van Zanten, Matthijs Colstee en Yannick van den Berg van de voetbalvereniging Stedum invulden. Drie jeugdige talenten van de ‘Spieksters” noemden Jan Spijk als een cultheld(Yannick), een man die veel voor de vereniging doet ( Matthijs) en Wolter noemde Jan, toen ik hem sprak op de finaleavond van het eindejaarstoernooi in de Boshal te Loppersum, iemand met een echt clubhart .

jaapdijkemafoto

Jaap Dijkema in het shirt van de vereniging waar hij zijn hart aan heeft verpand, v.v. Stedum

Maar in de antwoorden van Yannick viel er nog een naam en wel die van Jaap Dijkema, de talentvolle voetballer die de laatste jaren alleen maar door blessureleed achtervolgd wordt. Ik schrijf nu ruim 2/1/2 jaar voor de Ommelander Courant en was er bij toen hij in het uitduel tegen ZEC in het najaar van 2008 voor de tweede keer ernstig geblesseerd raakte aan zijn knie. Geregeld kwamen we elkaar wel ergens op een voetbalveld tegen en stelde ik de vraag hoe het met zijn blessure ging. De ene keer was hij positief een andere keer had hij weer een terugslag gekregen.

Talent

Waar je ook over Jaap Dijkema hoorde praten, iedereen was enthousiast over de jonge voetballer die als invaller ervoor zorgde dat Stedum in het seizoen 2007-2008 in de vijfde klasse bleef. Een van de grootste talenten wordt hij ook wel genoemd hoewel hij  door pech die belofte nog niet heeft kunnen inlossen. Maar langs de lijn hoorde je ook weleens stemmen die bang waren dat ’Japie” nooit op zijn door velen  toegedicht niveau zou terugkeren.  Ik moest  dat beamen  en kon  mij voorstellen dat er voor Jaap een andere rol gevonden moest worden binnen de voetbalgemeenschap van het door Ede Staal zo mooi bezongen dorp. Maar aan het einde van 2010 gloort er weer hoop aan de horizon voor de voetballiefhebbers in de contreien waar de Ommelander Courant uitkomt. Jaap Dijkema staat weer op het voetbalveld en de eerste vooruitzichten zien er goed uit vertelde hij in de genoemde Boshal waar ik hem sprak.

Lach

De lach, die kenmerkend is voor de Stedumer, was nog iets breder dan normaal en in zijn ogen zag ik het verlangen om weer ongedwongen te kunnen spelen. In het interview wat Puurvoetbalonline met hem had in een van de eerste maanden van 2010 gaf Jaap aan dat hij de ambitie had om samen met zijn teamgenoten Stedum naar een hoger niveau te tillen wat ik geen rare gedachte vond. De Stedumers hebben namelijk een team met uitstekende voetballers dat echter vaak door blessureleed geplaagd wordt. Mocht dit fenomeen een beetje wegblijven uit de buurt van de vereniging met een, zoals oud-speler Bart Straatman zo mooi zei, schitterende tribune dan verwacht ik nog prachtige dingen van de geel zwarten deze competitie. Een stille verwachting die we als voetballiefhebbers ook moeten hebben wat de terugkeer van Jaap Dijkema betreft.

Blessureleed

Er bestaat een cliche dat zegt dat iedereen datgene krijgt wat hij of zij verdiend. Dat is een theorie die ik nog nooit begrepen heb en in mijn beleving regelmatig bezijden de waarheid is. Want mocht het namelijk wel de waarheid zijn dan hadden we al veel meer van Jaap Dijkema als voetballer mogen genieten. Daarom houd ik het maar bij een titel van een van de beroemdste liedjes van mijn naam, maar geen familiegenoot, Ede Staal: ‘Het is nog nooit zo donker geweest of het wordt altijd wel weer licht.” Dat is  wat ik ‘Japie” namelijk gun, nog een groot aantal voetbaljaren zonder blessureleed iets waarvan ik zeker weet dat ik daar niet alleen in sta.