Sander Eisinga (bestuurslid SC Loppersum): 'Voor de amateurclubs is het belangrijk dat de kantines weer open gaan.."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Sander Eisinga wordt met ingang van deze zomer de nieuwe voorzitter van SC Loppersum. Dat vertelt de geboren en getogen Lopster in de vijftien vragen waarin  het ook gaat over zijn favoriete club in de eredivisie , zijn andere hobby’s, zijn scheidsrechterscarrière en natuurlijk over de voetbalclub uit zijn geboortedorp.                   sander
                                          Sander samen met partnerLydia en zoon Stijn 
 Sander  waar en wanneer ben je geboren: ‘In Loppersum op 8 november 1986.”
Kun je wat vertellen over je eigen voetbalcarriere: ‘Daar zijn we gauw over uitgepraat, net toen ik de stap naar de senioren maakte ben ik geblesseerd geraakt aan mij knie en er lang mee aan het kwakkelen geweest. Na twee  operaties heb ik het voetballen weer opgepakt en voornamelijk in de kelderklasses  geacteerd. Niet dat ik zonder die blessure het eerste van Loppersum had gehaald overigens hoor.”
FC Groningen is :  ‘Mijn favoriete club al van jongs af aan, al zal ik hier nog wel wat commentaar op krijgen omdat ik ook wel gesignaleerd ben in andere tenues. Op mijn toppunt had ik denk tegen de 40 shirts van verschillende clubs. FC Groningen had wel altijd de voorkeur boven alles.”
Hoe staat het met je scheidsrechtercarrière : ‘Sinds dit seizoen ben ik hiermee gestopt. Als je in het district hoger fluit ben je toch gauw bijna je hele dag kwijt. Ik floot op zondag en omdat ik ook op zaterdag veel op het voetbalveld ben is dat voor het gezin niet helemaal een goede balans. Ik heb mooie wedstrijden gehad met weinig noemenswaardige incidenten, het was een mooie tijd maar de vrijheid op de zondagen nu is veel waard.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik ben sales- en service manager in de brandbeveiliging. Onze mensen controleren en leveren o.a. brandblussers en noodverlichting.”
Wat zijn naast het voetballen jouw verdere hobby’s: ‘Ik probeer door middel van hardlopen mijn conditie een beetje op peil te houden en maak naast voetbal, werk en uiteraard ons gezin dan alleen nog wat tijd voor motorrijden met mooie dagen. Verder heb ik geen hobby's.”
Moeten de Boa’s wel/niet beter uitgerust worden met wapenstok en pepperspray: ‘Tja lastige discussie. Het is blijkbaar nodig maar volgens mij begint de discussie met hoe groot straffen moeten zijn voor de idioten die hulpverleners, agenten, BOA's etc. aanvallen.”
Het coronavirus is door de regering wel/niet onderschat: ‘Zeker onderschat en dat kon ook haast niet anders met de informatie die er was denk ik.”
De bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord op Bonaire spelen is een krankzinnig plan of een goed idee: ‘Het is natuurlijk een krankzinnig plan maar verplaats je in Utrecht, je probeert wat...”
Wat vind jij persoonlijk het vervelendste aan alles rond het coronavirus: ‘De vele kleine ondernemers die hard geraakt worden, dat is natuurlijk verschrikkelijk ik hoop dat ze overeind kunnen blijven maar ik ben bang dat er toch nog veel bedrijven naar de knoppen gaan. Persoonlijk mag ik niet klagen, maar gezien het mooie weer mis ik het sociale deel van bijvoorbeeld de voetbalclub inmiddels wel.”
Het Nederlands voetbal heeft zich volgens AD-journalist Sjoerd Mossou een slechte dient bewezen door de competitie te snel op slot te gooien. Wat is jouw mening  : ‘100% waar , dit is wat mij betreft het braafste jongetje van de klas uithangen zonder te weten hoe de wereld er over enkele weken uit ziet. Het is moreel gezien goed dat je op het begin van zo'n crisis besluit in ieder geval voor een bepaalde periode te stoppen maar dit was te rigoureus. De TV-inkomsten hadden de clubs nu goed kunnen helpen en hadden daarmee wellicht (een deel van) de ontslagen bij bijvoorbeeld FC Groningen kunnen voorkomen. In Denemarken zag ik een club die op enorme schermen zijn supporters langs de lijn had via Skype of Zoom. Dat soort initiatieven missen we nu en kost de bedrijfstak meer geld dan nodig was geweest. Het is natuurlijk ook wel zo dat achteraf praten makkelijker is.”
Edwin Goedhart , de arts van de KNVB en het Nederlands elftal analyseerde bijna vijfhonderd Eredivisie-duels en interlands, voordat hij concludeerde dat voetbal ook in tijden van corona een veilige sport is. Ben je het hier mee eens: ‘Hij zal er meer verstand van hebben dan ik mogen we vanuit gaan dus wie ben ik om hem tegen te spreken?”
Jij wordt de opvolger van Rob Sleurink als voorzitter van SC Loppersum. Dat is een ….. : ‘Feit. Rob neemt na jarenlang trouwe dienst afscheid deze zomer. We zijn druk bezig met onder andere het nieuwe kunstgrasveld wat nu aangelegd wordt en bijvoorbeeld een beregeningsinstallatie zodat onze velden beter onderhouden kunnen worden. We hebben een mix van bestuurders die zijn blijven zitten en een paar nieuwe jonge bestuurders dus we kunnen als club weer jaren vooruit denk ik.”
Dat spelers van club naar  club hoppen maakt het amateurvoetbal steeds meer kapot of is dit wat ook bij het amateurvoetbal van nu hoort: ‘Voor beide is wat te zeggen denk ik en het ligt er dan ook aan hoe je ermee omgaat. De ambitie van de speler bepaalt waar hij gaat spelen, blijft hij zijn club en vrienden trouw of gaat hij kijken waar zijn plafond ligt en gaat hij misschien voor een beetje geld? Voornamelijk wanneer er geld mee gemoeid is ben ik geneigd te zeggen dat het op de langere termijn kapot gaat. We hebben in de provincie voorbeelden genoeg van gevallen grootmachten en dat is zonde. Maar ook kleinere clubs hebben hier last van, als je een paar talentvolle jongens hebt dan heb je die hard nodig om op je niveau te blijven of misschien eens te promoveren. Als je die jongens kwijtraakt kunnen al je ambities in de ijskast. Wij hebben in Loppersum ook spelers van andere clubs naar ons zien komen maar zullen nooit betalen of actief gaan bellen om die spelers naar ons te laten komen. De ambitie van de speler bepaalt hier, dat kan ook voor Lopsters gelden die een hoger niveau aan kunnen dan wij kunnen bieden. Zo blijft er altijd een carrousel actief ben ik bang.
Wat verwacht je van het seizoen 20/21 voor het amateurvoetbal in Nederland en voor Loppersum in het bijzonder: ‘Het zal denk ik nog wel even spannend worden of we echt volledig los kunnen tot de kerst, ik verwacht persoonlijk namelijk dat er ergens nog wel een versoepeling teruggedraaid zal moeten worden omdat er teveel besmettingen geconstateerd worden nadien. Voor het amateurvoetbal in het algemeen is het vooral belangrijk dat de kantines weer open kunnen zodat er weer wat extra geld in het laatje komt want hoe je het ook wend of keert zonder die inkomsten houden maar weinig clubs in de regio het vol tot de kerst. Voor Loppersum verwacht ik een bijzonder jaar, na een regime sinds mensenheugenis van Lopster trainers hebben we nu voor het eerst met David van der Kam weer een trainer van buiten het dorp. De selectie zal de komende jaren ook steeds verder verjongen en daar ligt voor David en de club een mooie uitdaging. We zijn heel benieuwd of die jongere jongens straks ook het niveau kunnen vasthouden van de huidige selectie.”