Bij Allard Breunis ( CVVB D2) komt techniek op de eerste plaats

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Ik heb het al eerder verteld dat ik voetbalboeken verzamel in alle soorten en maten. En er ondertussen in Ezinge al een redelijk aantal in ee kast staan waarvan sommige nog niet zijn gelezen.........

 

 

Ik heb het al eerder verteld dat ik voetbalboeken verzamel in alle soorten en maten. En er ondertussen in Ezinge al een redelijk aantal in een kast staan waarvan sommige nog niet zijn gelezen door tijdgebrek of worden bewaard voor toekomstige vakanties. Binnenkort komen er weer twee prachtige biografieën bij namelijk die van Jan Mulder en van Guus Hiddink. Boeken die niet meekunnen op vakantie omdat ze per stuk rond de vijf kilo wegen wat geen strakke actie als je per persoon maar 20 kilo aan bagage mag meenemen als je vanaf Schiphol naar warmere oorden vertrekt.

031hg

Hard Gras

Gelukkig zijn er ook boeken die uitstekend in een koffer passen zoals die met de titel ‘Hard Gras”. Prachtige verhalen zijn daarin te lezen die vaak stof tot nadenken geven. Het eenendertigste deel dat in juni 2002 uitkwam ging bijvoorbeeld over qua lengte kleine maar gezien hun carrière  grote voetballers. ‘Grote” voetballers als Romario (1.69m), José Bakero de kilometervreter in het dreamteam van Barcelona onder Cruyff (1.66m), Jesper Olsen de Deense vleugelspits die bij Ajax en Manchester United furore maakte ( 1.68m) en niet te vergeten de ‘pitbull” uit de gouden periode van Ajax onder Louis van Gaal, Edgar Davids (1.68m).

Allemaal spelers die qua lengte niet geschikt zouden zijn voor het spelen van betaald voetbal als we bijvoorbeeld PSV- trainer Fred Rutten mogen geloven. De in Eindhovense dienst zijnde oefenmeester zag het bijvoorbeeld niet zitten in Dirk Marcelis die enkele jaren eerder in de basis speelde bij de Eindhovenaren en in 2008 debuteerde in het Nederlands Elftal maar in de ogen van Fred ter klein was.

Allard Breunis

DSC09901_Medium

Allard Breunis aan de bal  tijdens het duel Corenos D2- CVVB D2        foto: Antje ten Harkel-Meijer

Hier moest ik aan denken toen ik met het portret bezig was over Allard Breunis spelend in CVVB D2. Allard staat wat mij betreft namelijk model voor wat veel kleine voetballers bij de jeugd overkomt. Als je regelmatig over de voetbalvelden wandelt en een redelijk aantal jeugdwedstrijden bezoekt dan valt het namelijk op dat het speerpunt qua lengte en gewicht qua spelers vaak in de verdediging ligt. Grote sterke jongens staan daar in het centrum, niet zelden met dispensatie spelend in een team waar ze qua leeftijd niet meer in horen. Ik heb Allard en zijn teamgenootjes van ondertussen de D2 van CVVB een paar keer zien voetballen en van het eerste duel herinner ik me nog een prachtige actie waar de kleine, maar technisch begaafde, spits bij betrokken was. Een moment waar ik als voetballiefhebber van genoot en die mooier was dan het doelpunt dat uiteindelijk uit die actie ontstond. Ook dit seizoen zag ik Allard twee keer voetballen in wedstrijden waarin hij moest opboksen tegen voetballers die hem qua fysiek duidelijk de baas waren. Fysiek de baas betekende echter niet dat ze ook voetballend beter waren dan de kleine spits van CVVB D2. Want slim voetballend compenseerde hij zijn geringere lengte en gewicht tegen de grote jongens van de tegenpartij al viel er soms langs de lijn een opmerking te noteren dat Allard fysiek tekort kwam. Een opmerking die een Jesper Olsen, José Bakero en ook Edgar Davids ongetwijfeld vaak gehoord hebben en die dat op een fantastische manier gelogenstraft hebben.

Daarmee wil ik niet zeggen dat Allard het betaalde voetbal zal halen maar wil er wel mee zeggen dat het een prima voetballer kan worden en we niet direct moeten roepen dat iemand fysiek te kort komt. Allard neem ik even als voorbeeld omdat ik hem enkele weken geleden aan de telefoon had en ik een echte liefhebber in hem ontdekte. Een jongetje van elf die aangaf dat hij het soms zwaar had tegen grote en sterke voetballers. Maar daar direct vol overtuiging aan toevoegend dat hij toch probeerde om zijn op techniek gebaseerde acties te maken. Dat vond ik een uitspraak die ook uit de mond van een van de ‘groten” die in Hard Gras deel 31de revue passeerden had kunnen komen. Maar het kwam uit de mond  van een junior die veel vertrouwen heeft in zijn voetbalkwaliteiten en dat ook op een gezonde manier verwoordde.

In de persoon van Allard Breunis noem ik al die voetballertjes waarvan langs de kant vaak gezegd worden dat ze fysiek te kort komen. Voor al die mensen zou ik willen zeggen dat ze eens naar www.hardgras.nl moeten surfen en dan nummer 31 opzoeken waar maar liefst veertig topspelers van onder de 170m de revue passeren. Allemaal voetballers die vroeger hetzelfde hebben gehoord dan wat Allard ook geregeld meekrijgt namelijk dat hij fysiek tekort komt. Nou als je het hele lijstje ziet in Hard Gras 31 dan mag je gerust stellen dat een van de allergrootste voetballers die de wereld gekend heeft, Diego Maradona, maar 1.66m groot is. En ook zijn landgenoot, de nu bij Barcelona furore makende Lionel Messi, meet maar 1.69m! Dus laten we maar ophouden met zeuren over lengte en gewicht van de kleine voetballertjes die wekelijks op de velden hun technische vaardigheden laten zien en waar je als liefhebber voor naar de velden komt. Geniet er maar van want hoe klein ze soms ook zijn meestal zijn het de krenten in de pap!