Hemmo de Wal (Voetbaltrainer ): ‘In mijn tijd als voetballer sprong Johan Wardenier er als trainer bovenuit.".

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Hemmo de Wal promoveerde vorig seizoen met Annen naar de tweede klasse. Een klasse waarin Annen tot aan het uitbreken van het coronavirus prima presteerde. Daar en over, en nog veel meer vertelt de geboren en getogen Groninger in de vijftien vragen aan…


                                                       wahe
Hemmo  waar en wanneer ben je geboren: ‘Ik  ben geboren en  getogen in Groningen  op 29-11-1958.”
Kun je wat vertellen over je eigen voetbalcarriere: Heb in  mijn jeugd en seniorentijd bij Gruno gespeeld ,ben op later leeftijd naar de Vogels gegaan waar ik door omstandigheden  mijn laatste wedstrijd op 42 jarige leeftijd omstandigheden heb gespeeld. “
Wie was de beste trainer waar je  onder gespeeld hebt en waarom:Je steekt van iedere trainer wel iets op zowel positief als negatief wat je later weer meeneemt al trainer. Maar in mijn tijd als voetballer vond ik Johan Wardenier er wel uit springen. Voetbaltechnisch en tactisch, maar vooral qua beleving en als motivator was Johan een trainer naar mijn hart ,ondanks dat we ook regelmatig met elkaar aan het ‘worstelen’ waren. Maar prachtig om daar nu op terug te kijken.”
Ben je met Annen al weer aan het trainen en zo ja hoe gaat dat :We zijn donderdag 14 mei weer gestart maar dat was een  beetje onwerkelijk . Opkomst prima en fijn getraind ondanks de omstandigheden. En, ook belangrijk, we hebben elkaar weer even in de ogen gekeken mooi man.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik ben drukker van beroep bij Lijnco in Groningen.”
Wat zijn naast het voetballen jouw verdere hobby’s: ‘Naast het voetballen ben ik normaal gesproken  veel met het voorbereiden van trainingen bezig. Verder loop en fiets ik regelmatig en af toe Netflix kijken.”
Wat zijn  voor jou je drie mooiste sportmomenten tot nu toe:Niet een specifiek. Ik vind bijna alle finales mooi die gespeeld worden met  passie en strijd daar sta ik voor. Maar voor mij persoonlijk is het kampioenschap van Annen. Iedereen  denkt dat je het wel gaat lukken  en als je het dan met zijn allen voor elkaar krijgt is dat  des te mooier.”
Het coronavirus is door de regering wel/niet onderschat:Zeker in het begin is er te laat gereageerd in bijna alles zoals het Carnaval in het zuiden. En verder is het onvoorstelbaar dat er nog steeds dingen ontbreken en  wat ik maar moeilijk kan bevatten. Maar je kunt je er druk om maken maar we moeten wel door.”
De KNVB doet maar wat en hanteert eigen spelregels is wat je veel hoort. Wat is jouw mening: ‘Het is voor de KNVB ook lastig maar neem zelf ook een beslissing en wacht niet altijd af. En wat betreft  Cambuur , ga je niet verschuilen achter anderen  waarbij de beslissing die genomen zeker niet op sportieve  gronden is gebaseerd. “
Wat vind jij persoonlijk het vervelendste aan alles rond het coronavirus:Dat er mensen sterven zonder hun geliefden in hun omgeving en zo de wereld moeten verlaten.”
FC Groningen ontslaat elf werknemers . Maar zitten wel meerdere assistenten van Buijs op de bank. Dat snap jij wel/niet :Voor iedereen is een ontslag vervelend en onbegrijpelijk, maar dan moet je in alle geledingen kijken, Wanneer je soms ziet dat  er meer begeleiding dan wissels op de bank zit dan  heb ik mijn bedenkingen. “
In de Bundesliga gaan ze wel/niet te snel met de competitie beginnen :Als het verantwoord is kun je het laten starten, maar of je in deze setting mensen er een plezier mee doet moet de praktijk ons  leren. Maar we willen graag voetballen en ook voetbal kijken. Maar dan kijken we misschien nu wel te snel weg omdat we zo graag willen.”
Denk jij dat er ook amateurclubs om gaan vallen door het coronavirus:Ik denk dat de clubs het wel zwaar hebben maar de gemeente geeft een beetje verlichting door de huur terug te storten  van maart tot juni.”
De vierde basisspeler waar Ajax mogelijk afscheid van moet nemen is Sergiño Dest die in belangstelling Bayern staat. Logisch of dit is de waanzin van het betaald voetbal; ‘Alles valt en staat met kapitaal ,dat is of was het voetbal van voor de corona en gaat niet veranderen, en  Ajax pronkt dat ze de beste jeugdopleiding hebben en dat   laten ze ook nu  weer zien.”
Wat verwacht je van het seizoen 20/21 voor het amateurvoetbal in Nederland en voor  Annen als voetbalvereniging  in het bijzonder:Ten eerste dat we op een verantwoorde manier onze hobby's kunnen uitoefenen van hoog tot laag met alle grappen en grollen. En voor mijn club Annen staan we voor een mooie uitdaging om een stabiele tweede  klasser te worden met een goede doorstroming van prima jeugdige talenten.”