Hans Spier (speler SV Bedum Oldstars): 'Ik snap niet dat mensen naar het buitenland op vakantie gaan

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Hans Spier behoort met zijn 73 jaar, en samen met Bram Bakker en Jan van Woudenberg, tot de ‘oude hap’ binnen de SV Bedum Oldstars. Maar ondanks zijn leeftijd is Hans nog steeds een speler die je graag in je team hebt omdat hij het afschermen van de bal voor een tegenstander bijna tot kunst heeft verheven.   
                hanssier
                          Hans Spier met zoon en kleinkinderen op het dak van het Forum
 Hans  waar en wanneer ben je geboren:Ik ben geboren in Groningen op 27 september 1946 in de oosterparkwijk. Later, toen ik ongeveer 5 jaar oud was zijn we verhuisd naar de West-Indische buurt. Dat waren nieuwe flatwoningen met douche en wasruimte, dat had niet iedereen in die tijd.”
Kun je wat vertellen over je carrière als voetballer:Carrière in de voetballerij heb ik niet gehad. Ik ben als B-junior lid geworden van Velocitas, inderdaad net als Johan Kuiters op de kale vlakte van de renbaan in het stadspark. Maar toen kwam de uitgaansperiode op stap gaan in de stad, dus laat thuiskomen met wat drankjes erin. Ik had daarom geen zin meer om s ’morgensvroeg om 9uur fris in de wei te staan. Sinds 1978 lid van CVVB, en  later SV Bedum , en daar gevoetbald in het 4e zogenaamd. politie elftal met Wim Keizer en Jan van Woudenberg. Later in het veteranenteam met Romke Streurman, Aaldrik Venhuizen, Bram Bakker, Piet Tamminga en nog vele anderen die helaas niet meer onder ons zijn.”
Wat waren je werkzaamheden voordat je met pensioen ging: ‘Ik heb altijd gewerkt in de woonbranche en bouwmaterialen, veel banen hierin gehad. De laatste 25 jaar tot mijn pensioen in 2011 heb ik samen met een collega een keukenzaak gerund. Geweldige tijd gehad met ups en downs bij veel mensen over de vloer geweest, heel afwisselend.”
Wie was de beste trainer waar je onder gespeeld hebt en waarom:Ik heb geen trainer gehad tijdens wedstrijden. Wel hadden wij een leider destijds bij het 4e elftal dat was Jan Poelstra de vader van John en Henk Poelstra. De trainingen op de woensdagavond sloeg ik nooit over, daar hadden wij Piet Lanting als trainer. Dat was een zandvlakte waarop ook bedekt met sneeuw en ijs gewoon door getraind werd.”
Wat is jouw favoriet Tv-programma en waarom:Favoriete tv programma’s zijn voor mij detectives en vroege vogels over de natuur en mooie wateren waar ik hoop nog eens te mogen vissen. Wij hebben een prachtig land en daarom snap ik  ook niet dat mensen naar een warm land moeten terwijl het hier steeds warmer wordt.”
Wat zijn naast het Walking Football  jouw verdere hobby’s :Als hobby klus ik vrij veel oa. reparatie van allerlei. Verder elke week vissen met Jacob in ons mooie Groningen, en is twee keer per jaar strandvissen aan de Noord-Hollandse kust een geweldige dag. Dat ik beter ben met vissen dan Jacob zit ook in de ervaring. Hij is wel eens chagrijnig als iets niet goed gaat, en ik er wat van zeg. Dat is dus leedvermaak, maar bij mij gaat ook wel wat fout en dan moet hij altijd lachen. “
Jij bent nog steeds sterk aan de bal. Was dat vroeger ook jouw handelsmerk:Ik was voorstopper en dan moest je betrouwbaar achterin zijn. Koppen was ook belangrijk achterin en gezien mijn lengte lukte dat aardig. Voorin hadden we een betere kopper dat was Klaas van Dijken. Achter mij stond altijd Harrie v/d Zee.”
De regering heeft de problematiek rond het coronavirus wel/niet goed aangepakt :Volgens mij pakken ze de crisis wel goed aan. Gezondheid gaat boven economie, er zal dan ook veel moeten veranderen in de wereld betreft milieu en klimaat. Ik denk dan vaak aan onze kinderen en kleinkinderen.”
Met wie zou jij wel een dag willen ruilen en waarom:Ik zou zo niet weten met wie ik zou willen ruilen, zeker niet met een rijk iemand.”
Cruyff, Maradonna of Messi. Wie en waarom is in jouw ogen de beste:Cruyff als totaalvoetballer. Die andere zijn meer dribbelaars.”
Winnen en verliezen horen bij sport. Snap jij dan waarom de KNVB dat bij de jeugd tot twaalf jaar niet belangrijk vindt:Winnen en verliezen geld voor alle afdelingen dus ook voor de jeugd.”
De beroepsgroep betaald voetbal moet wel/niet gesteund worden door de regering :‘Ze moeten eerst zelf de broek ophouden lijkt mij, maar als je nu weer leest dat FC Groningen in de problemen is dan zal er toch weer hulp moeten komen.”
Wat vind jij persoonlijk het vervelendste aan alles rond het coronavirus: ‘Corona is voor mij vervelend om dat je je kinderen en klein kinderen niet kunt aanraken, verder kunnen we nog dingen doen die we normaal ook doen. Behalve dan een korte vakantie plannen en visites afleggen.”
Wat wil je verder nog in deze rubriek kwijt:Laatst had ik er met Bram Bakker over hoe lang we nog met Walking Football door kunnen gaan. Hij zei we gaan gewoon door zolang het nog kan en het lichaam meewerkt. Ja we worden allebei 74 dit jaar. Wie had gedacht dat dit ons nog zou overkomen. Prachtig  initiatief van  Jan van Woudenberg!”