Nanno Kranenborg (voetballer/trainer Walking Football): De P van plezier is het belangrijkste ”

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Nanno Kranenborg is al ruim vijf jaar, en tot volle tevredenheid, de trainer van de SV Bedum Oldstars. Daarnaast is hij jarenlang trainer in het amateurvoetbal geweest en heeft hij ook als voetballer het nodige beleeft waar hij in de vijftien vragen over vertelt. En verder werd hij door de  koning  op vrijdag 24 april geridderd voor zijn verdiensten als ambassadeur voor het Walking Football in de provincie Groningen                                                     nan
Nanno waar en wanneer ben je geboren: ‘Ik ben op 08 december 1949 geboren in Oostwold (oldambt)
Kun je wat vertellen over je carrière als voetballer en daarna als trainer: ‘In de jeugd voetbalde ik bij VVS in Oostwold waar ik ook nog op jonge leeftijd in het eerste elftal speelde. Ik werd in die tijd al gescout door Veendam maar kwam na mijn diensttijd door mijn werk als machinist bij de Nederlandse Spoorwegen bij Sparta in Rotterdam terecht. Ik voetbalde o.a. met Adrie van Staveren, Wim Meutstege en Bertje Jansen.(kwam ik 2 jaar geleden nog tegen in Amsterdam met Walking football.)Bij Sparta was het in die tijd ook een komen  en gaan van spelers en koos ik voor een vaste baan en gingen met nog vier spelers naar Neptunus waar men  een uitstekende sponsor had!!In die tijd speelde ik ook in het Nederlands Spoorelftal met oa. Harry Suvee(later bij FC Utrecht keeper) als keeper en Dick van Dijk(ging later naar Ajax) als spits. We trainden en voetbalden vaak op Papendal en waren vaak in het buitenland oa. In Engeland, Schotland, Tsjechië, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Ondanks dat we soms 10 dagen van huis waren werd alles betaald door de Ned. Spoorwegen. Ik heb 11jaar in dit elftal gespeeld. Met Neptunus werden we kampioen en promoveerden we naar de Hoofdklasse. Hier begon ook mijn trainerscarrière toen de trainer ziek werd en ik als aanvoerder het over moest nemen. Verder ben ik 4jaar speler/ trainer geweest bij DESV in Schiedam. Na mijn overplaatsing naar Groningen in 1980 werd ik direct aangenomen als hoofdtrainer/ speler bij FC Lewenborg. Vervolgens ben ik 4jaar trainer bij Middelstum, 4jaar bij Haren, 2 jaar bij FC Lewenborg en toen 4jaar trainer bij Gronitas geweest. Hier werd ik toen technisch manager, maar de toenmalige trainer werd ontslagen en heb ik het weer 2 jaar volgehouden. Na mijn vervroegde pensionering bij N S. ben ik nog 2 jaar trainer geweest bij Gronitas. Ook bij Engelbert ben ik een paar jaar trainer geweest en nu ben ik alweer een aantal jaren binnen het Walking football speler/trainer.”
Wat waren je werkzaamheden voordat je met pensioen ging: ‘Opgeleid tot internationaal machinist bij de Ned. Spoorwegen. Begonnen in Rotterdam en geëindigd in Groningen.” 
Wie was de beste trainer waar je onder gespeeld hebt en waarom: ‘Leo Steegman en Gerard Verhoef (Bij NS) ze stelden mij altijd op!!”
Dat ik in het Walking Football als trainer actief bent zorgt voor: ‘Vooral plezier en een stuk ontspanning, waarbij ook nog wat gedaan wordt! Spelers moeten ook het gevoel hebben dat ze iets gedaan hebben. P van plezier moet voorop staan!!!Niet onbelangrijk vind ik de sociale contacten. “
Wat zijn naast het Walking Football jouw verdere hobby’s: ‘Mijn vrouw, waar ik nu veel mee wandel en fiets. Zij is altijd mijn steun en toeverlaat geweest met al mijn activiteiten. Verder de kinderen en kleinkinderen. “
Je bent door onze koning geridderd tot lid van de Orde van Oranje Nassau. Moest je in opdracht van de koning , zoals  op de foto op de FC Groningensite te zien was, je baard voor laten staan of had dat dit toch een andere reden: ‘Dat van de baard is meer luiigheid in deze  Coronatijd.
Had je vroeger een idool en zo ja, wie was dat: ‘Willem v. Hanegem, sierlijke voetballer geweest.”
De regering heeft de problematiek rond het coronavirus wel/niet goed aangepakt: ‘Zeker goed aangepakt, als het nu maar niet weer te gemakkelijk wordt waar ik toch wel een beetje bang voor ben!”
De eredivisie en KKD moeten in september wel/niet zonder publiek van start gaan omdat: ‘Afhankelijk  van deze tijd wat nog komen gaat en dan zullen we het wel zien.”
Cruyff, Maradonna of Messi. Wie en waarom is in jouw ogen de beste: ‘Alle 3 waren ze goed. Totaal verschillende voetballers.
Winnen en verliezen horen bij sport. Snap jij dan waarom de KNVB dat bij de jeugd tot twaalf jaar niet belangrijk vindt: ‘Plezier moet voorop staan, maar een potje winnen is ook leuk! Dat zie je ook bij onze oudjes waar ook van gezegd wordt dat winnen niet belangrijk is. Nou ik win nog steeds graag.”
Je bent ook als ‘Baywatcher’ in  het natuurbad van Engelbert en dat gaat binnenkort wel/niet open omdat: ‘ Voorlopig nog niet open. Misschien na 1juli? Lastig met die anderhalf meter.
Wat vind jij persoonlijk het vervelendste aan alles rond het coronavirus: Dat we niet kunnen voetballen.”
Wat wil je verder nog in deze rubriek kwijt:Hopelijk dat er gauw een vaccin is. En dat  iedereen  gezond  mag blijven . Kop der veur met zijn allen!