Erik Doesburg(CVVB D2): Een geboren verdediger

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Voetballers op jonge leeftijd willen allemaal in de voorhoede spelen. Want dan kun je doelpunten maken en ben je populair. Verdedigen wordt door velen als een noodzakelijk kwaad gezien en vaak zijn ze beledigd als ze door een trainer of leider in de verdediging opgesteld worden

Voetballers op jonge leeftijd willen allemaal in de voorhoede spelen. Want dan kun je doelpunten maken en ben je populair. Verdedigen wordt door velen als een noodzakelijk kwaad gezien en vaak zijn ze beledigd als ze door een trainer of leider in de verdediging opgesteld worden.

1286037940Nerik

 

Erik Doesburg voor CVVB D2 in actie tegen GVAV Rapiditas

 

Gelukkig zijn er ook uitzonderingen die de regel bevestigen en daar is de elf jarige Erik Doesburg er een van. Erik voetbalt in de D2 van CVVB als centrale verdediger en kan, zoals ik met eigen ogen in het bekerduel met de Vogels zag, daar aardig uit de voeten. Dat is ook niet zo vreemd verteld de jonge voetballer zelf als zijn eerste jaren bij CVVB tersprake komen.

'In de F-pupillen speelde ik al snel in de verdediging hoewel ik in de F2 ook nog even op het middenveld gespeeld heb. Maar toch voelde ik mij achterin beter thuis want, zo vertelden de trainers mij, ik ging steeds weer naar achteren." Een rol in de verdediging was hem dan ook op het lijf gesneden en ook nu hij met de D2 voor het eerst op een groot veld speelt viel  het op  in het bekerduel met De Vogels dat de jonge verdediger in de grote ruimte aardig uit de voeten kan. Zijn medespelers aanwijzingen gevend ook in de persoonlijker duels goed ingrijpend speelde hij een prima partij. De jonge verdediger doet er veel voor want op de trainingen van de D2, die door Antoine Breunis verzorgd worden, is hij steevast aanwezig. 'We trainen twee keer per week en ik mis bijna nooit een training ondanks dat ik ook nog een andere hobby heb."

Erik verteld dat hij samen met een buurtgenoot, Han Meijer, zeer geïnteresseerd is in de tweede wereldoorlog. 'Ik spaar dingen uit de tweede wereldoorlog zoals helmen, koppels en zoek veel over de tweede wereldoorlog via internet op. Han Meijer is veel ouder dan ik en heeft uiteraard al veel meer verzameld maar samen zijn we geregeld bezig om onze verzameling verder uit te breiden. Erik heeft in huize Doesburg ondertussen al een klein 'museumpje" aangelegd die qua afmetingen nog bescheiden van aard is.

'We wonen niet in een huis dat dusdanig groot is zodat ik geen grote ruimte beschikbaar heb om nog meer te verzamelen dus daar zal ik mee moeten wachten tot ik op mijzelf woon of wie weet later iets kan vinden waar dan een permanent museum in zou kunnen komen." Maar dat is allemaal nog toekomstmuziek voor de jonge voetballer die naast de droom van een eigen museum ook hoopt dat hij ooit in het eerste elftal van CVVB zal komen te spelen. Nu spelend in de D2 hoopt Erik volgend seizoen voor de D1 uit te komen om op die manier een stapje te zetten richting zijn uit eindelijk doel, spelen voor CVVB 1. Hoewel een prima voetballer heeft de jonge Bedummer echter een manco en dat is zijn nu nog geringe lengte wat voor meer jonge verdedigers een lichte handicap is. Het mooiste voorbeeld daarvan is Dirk Marcelis die op 11 oktober 2008 tegen IJsland onder bondscoach Bert van Marwijk voor het Nederlands Elftal debuteerde. Maar onder trainer Fred Rutten raakte Marcelis bij PSV op een zijspoor want Rutten vond hem te klein. Vaak is dat de waan van de dag want niemand maakt mij wijs dat toen Dirk Marcelis onder Sef Vergoossen in de basis stond hij vijf centimeter langer was.

Maar daar heeft Erik Doesburg duidelijk nog geen last van want die is nog volledig in de groei. Die groei geldt niet alleen voor zijn lengte maar ook voor het ontwikkelen van zijn talent. Bij het ontwikkelen daarvan krijgt hij ook hulp van vader Klaas Doesburg die zijn zoon soms voorziet van nuttige tips zo verteld de jonge centrale verdediger. 'Mijn vader geeft mij na een wedstrijd wel eens tips over situaties die zich in een wedstrijd voorgedaan hebben. Dan tekent hij dat uit en legt dan uit wat er verkeerd ging of anders kan waar ik veel van opsteek."

Die laatste opmerking tekent de instelling van Erik die in alles wat hij doet een duidelijke gedrevenheid uitstraalt. Een gedrevenheid die hem op weg naar zijn doelen moet brengen die hij voor zichzelf heeft vastgesteld. Wat het eerste doel betreft is hij samen met zijn teamgenootjes van de D2 op de goede weg want samen met coach Antoine Breunis willen ze proberen om kampioen te worden waarmee Erik zijn eerste doel zou zijn bereikt.