De broertjes Hans,Ron en vader Bob Bolt (v.v. Kloosterburen) hebben een wit/zwart hart

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Iedere club heeft ze in hun midden, broers die gezamenlijk in het eerste elftal gevoetbald hebben en het talent misschien wel van hun vader geërfd hebben, of niet, en verder nog zeer actief zijn voor de vereniging waar hun hart ligt.

Iedere club heeft ze in hun midden, broers die gezamenlijk in het eerste elftal gevoetbald hebben en het talent misschien wel, of niet, van hun vader geërfd hebben en verder nog zeer actief zijn voor de vereniging waar hun hart ligt.

sponor_h_en_r

Hans en Ron Bolt gebroederlijk naast elkaar bij de overhandiging van de nieuwe tenue,s door hoofdsponsor Cafe- Restaurant Willibrord   foto: Jan Gerdez

Zo heeft Corenos de broertjes Aalderd, Klaas en Willem Duinkerken, lopen Elwin en Dewi van Dalsem bij Hunsingo rond, speelden bij Ezinge Klaas Jan, Wilfred en Dirk-Johan Ritzema samen in het eerste elftal en zagen we bij FC LEO de broers Eddy en Gerard Tammens jarenlang stuivertje wisselen als doelman in het eerste elftal van de Leensters. Allen gedreven clubmensen die veel vrije tijd steken in de vereniging waar ze allemaal als pupil ooit zijn begonnen. Dit geldt ook voor de broers Hans en Ron Bolt van de voetbalvereniging Kloosterburen. Jaren geleden voetbalden ze samen in het eerste elftal van Kloosterburen waar voor Hans al relatief snel een einde aankwam.

Een blessure bezorgde de rechtsbuiten zo veel problemen dat een rol als vleugelflitser voor Hans niet meer tot de mogelijkheden behoorde. Waar velen de brui er aan hadden gegeven besloot Hans om zich beschikbaar te stellen als elftalleider van het eerste elftal. Dat gebeurde als ik mij het nog een beetje kan herinneren rond 1995 en is dus ondertussen ongeveer vijftien jaar geleden! Dat mag een zeer lange periode genoemd worden waar met respect over gesproken moet worden.

Ik heb het al eerder geschreven dat een voetballer/ster zelf moet kunnen bepalen of hij of zij stopt en dat had Hans Bolt ook verdiend maar helaas liep het anders. Dus zal het in zijn beginjaren als elftalleider zwaar zijn geweest om je vrienden waar je al die jaren mee samen speelde binnen de lijnen te zien staan terwijl die rol voor jou niet meer is weggelegd. Maar zijn rol als leider werd door alle trainers waar hij mee gewerkt heeft, of mee werkt zoals nu met Willem Pettinga, zeer gewaardeerd bleek zondag toen oud-trainer Gerrit Bosgraaf de bestuurskamer binnen kwam en Hans zeer enthousiast reageerde op de binnenkomst van de oud-trainer. Dat is de oudste van de broertjes Bolt ten voeten uit, zeer vriendelijk voor iedereen een goed woord en balend als een stekker als zijn, cluppie” eens op achterstand komt.

Extrovert

Is Hans de stille kracht rond het eerste elftal en de rustige van de twee Ron is duidelijk wat extroverter dan zijn broer. Enthousiast is een woord dat bij Ron  op zijn voorhoofd staat geschreven als het over de voetbalvereniging Kloosterburen gaat. Altijd met iets bezig om ‘zijn” club op wat voor manier dan ook positief in het nieuws te brengen. Tijdens de wedstrijd Kloosterburen-VVK waarbij ik aanwezig was voor de Ommelander Courant maakte wisselspeler Richard Durenkamp daar een opmerking over die zeer typerend was toen Ron een vraag stelde over een reclamebord.

Richard moest lachen en vroeg of hij ook nog weleens een balletje trapte tussen alle bedrijven door van het reclame borden regelen. Ron moest er zelf ook om lachen en vertelde dat hij nog een kwartier had meegedaan bij het tweede en ook nog had gescoord. En dat is ook Ronnie Bolt zoals de voetballiefhebbers hem in onze regio kennen  een FANTASTISCHE spits. Ik heb  met Ron een tweetal seizoenen gespeeld en heb hem ook als toeschouwer vaak in actie gezien maar een neusje voor de goal was een term die op Ron Bolt meer dan van toepassing was.

Topscoorder aller tijden van de v.v. Kloosterburen noemde ik hem vorig seizoen in het verslag dat ik schreef voor de Ommelander Courant over de derby Eenrum-Kloosterburen waar hij, puur uit nood geboren door het blessureleed bij de withemden, zijn rentree maakte als wisselspeler en prompt weer wist te scoren. En dat is de waarheid topscoorder aller tijden want Ron heeft wat treffers achter zijn naam staan in tegenstelling tot Hans die duidelijk andere kwaliteiten had dan zijn jongere broer door als rechtsbuiten menig prachtige voorzet te geven.

Bob

bob_2

Bob Bolt (rechts op de foto) tijdens de voor hem nog steeds belangrijke derde helft na afloop van het duel Kloosterburen-Blauw Geel'15 (4-1) samen met voorzitter Geert Timmer en bestuurslid Betto Smit   foto: Jan Gerdez

Kwaliteiten die ze, als we de historie mogen geloven en waarom zouden we dat niet doen, duidelijk hebben geërfd van vader Bob. Bob Bolt was namelijk een van de beste voetballers die de voetbalvereniging uit Kloosterburen heeft voortgebracht. Gerard Ernens, Han Bos en Bob Bolt zijn namen waar nog steeds met ontzag over gesproken wordt binnen de voetbalvereniging in Kloosterburen. Maar ook een Jos Korhorn, Theo Bos, Wim Vos en Ron Bolt zullen over enkele jaren in dit rijtje staan. Maar dan  zal er ook gesproken worden over elftalleider Hans Bolt die jarenlang als elftalleider heeft gefungeerd en die rol op een fantastische manier al die jaren vervulde.

Voorzitter Geert Timmer typeerde het laatst op de juiste manier door te stellen dat de familie Bolt in alle geledingen als een rode draad door de voetbalvereniging heen loopt. De voorzitter sloeg daar mee de spijker op de kop en zonder daar de andere, Boltjes” tekort mee te willen doen mag gerust gesteld worden dat Hans, Ron en Bob daar absoluut de drie belangrijkste exponenten van zijn . Want of het nu als schilder, Hans en Bob, jeugdvoorzitter, Ron,  als sponsor, Hans en Bob, of lid van de sponsorcommissie, Ron, is……. de ‘Boltjes” zijn er altijd.