Elftallijder met Jan Spijk ( Stedum E1)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

 

Jan Spijk, is voor het vierde seizoen leider van de E1 van Stedum .De 20jarige Stedumer voetbalt zelf in het eerste elftal van Stedum en is verder actief binnen de v.v.Stedum als jeugdsecretaris en beantwoorde voor Puurvoetbalonline de stellingen en vragen in de rubriek "Elftalijder"

Jan Spijk, is voor het vierde seizoen leider van de E1 van Stedum. De 20 jarige Stedumer voetbalt zelf in het eerste elftal van Stedum en is verder actief binnen de v.v.Stedum als jeugdsecretaris en beantwoorde voor Puurvoetbalonline de stellingen en vragen in de rubriek 'Elftallijder"

 

e1_stedum_jan_Spijk

 

Als leid/ster moet jezelf gevoetbald hebbenDit hangt er van af op wat voor niveau je leider/ster bent. Ik vind als je bij de senioren leider bent en zeker bij 1e elftallen goed als deze persoon zelf ook gevoetbald heeft. Bij bijvoorbeeld de jongere jeugd vind ik dit nog niet zo van belang. Hier gaat het er vooral om spelenderwijs de kinderen het voetbal te leren, en om alle randzaken er om heen goed te leiden.

Als leider/ster moet je ook bij de trainingen aanwezig zijn: Bij de senioren kan een trainer het vaak wel alleen af. Bij vooral de jongere jeugd is het wel handig als je de trainer assisteert, want hier kom je soms wel eens ogen te kort als je alleen bent.
Om ouders te vinden die willen rijden als jeugdleden ouder worden is vaak een groot probleem
Ik denk dat dit probleem bij bijna alle clubs wel voorkomt, maar bij de ene clubs is het erger dan bij de andere. Bij de jongere jeugd is het geen enkele probleem om ouders bereid te vinden om te rijden. Maar vanaf de C-ers wordt dit vaak lastig. Maar ik moet zeggen dat dit bij Stedum nooit echt grote problemen opgeleverd heeft.

Binnen het jeugd voetbal komen te vaak uitslagen van bv. 20-0 voor waar de bond wat aan zou moeten doen: Zulke uitslagen kan je natuurlijk nooit allemaal voorkomen omdat je bij aanvang van een competitie in sommige gevallen niet weet hoe sterk een bepaald jeugdteam van een club is. Maar je kunt er wel voor zorgen dat grote uitslagen minder vaak voor komen. Hiervoor heeft de KNVB bijvoorbeeld voor de pupillen bijeenkomsten georganiseerd waarbij je kunt aangeven in welke klasse je de jeugdteams wil hebben. Hierdoor komen grote uitslagen wel minder vaak voor. 

De kleinste jeugd zou niet om 9 uur moeten spelen maar pas vanaf 11 uur : Maakt mij eerlijk gezegd niet veel uit. De spelers uit de kleinste jeugd zijn toch al vaak vroeg wakker dus 9 uur is voor die kinderen toch wel een mooie tijd.

In alle kantines wordt 's morgens niet meer gerookt en alcohol geschonken wat een goede zaak is : Ja ik vind dit een goede zaak. Ik ben sowieso anti roken. En wat de alcohol betreft, in de middag is er toch nog genoeg tijd over om een biertje in de kantine te nuttigen.
De jeugd beseft niet altijd dat ze zuinig op gesponsorde kleding moeten zijn in bijvoorbeeld de kleedkamers.:
Hier hebben we bij Stedum niet veel last van. Je bent aan het voetballen dus er kan heus wel eens iets kapot gaan. Maar ik heb niet het idee dat er roekeloos word omgegaan met de kleding.

Als leider/ster heb je een verantwoordelijke taak die vaak onderschat word : Die taak word vaak nog wel eens onderschat. In het leiden van een team gaat vaak meer tijd zitten dan een buitenstaander denkt. Maar als je het leuk vind om te doen (zoals ik), is dit geen enkel probleem.

Het is belachelijk dat clubs voor niet voetballende vrijwilligers van teams bondscontributie moet betalen : Inderdaad, het gaat er toch om dat de kinderen zo goed mogelijk begeleid worden. Of dit nou gebeurd door iemand die lid is van de KNVB maakt toch niet uit.


Vaak zie je langs de kant leiders die puur prestatie gericht, en voor hun eigen ego, tekeer gaan tegen jonge kinderen. Dat zou strenger door club en bond aangepakt mogen worden : Natuurlijk is het goed als de leider fanatiek is. Maar er is ook een grens. Soms zie ik wel eens leiders tekeer gaan, van schrik weten die kinderen haast ook niet meer wat ze moeten doen. Je moet de kinderen ook een beetje hun eigen gang laten gaan. Ook al moet ik wel bekennen dat ik langs de lijn ook wel vrij fanatiek ben.